Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

OGY: Nem évülnek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények

Elfogadta az Országgyűlés kedden a büntető törvénykönyv módosítását.
17:32 - A biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló javaslat általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget a parlament keddi ülésnapja. Az Országgyűlés várhatóan négynapos ülést tart a jövő héten.

Új törvényt alkot a kormány a biztosítási szektorra

Új törvényi hátteret alkot a kormány a biztosítási szektorra, amelynek fő célja a fogyasztók biztonságának növelése. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárának törvényismertetője szerint szigorítják a tájékoztatási követelményeket, erősítik a fogyasztóvédelmet és könnyítik az információhoz való hozzáférést is. A törvény megalkotásával uniós jogalkotási kötelezettségeiknek is eleget tesznek - fűzte hozzá.

Az államtitkár kifejtette: változtatnak a tartalékképzés szabályain, egyes esetekben emelkedik a cégek tőkéjének mértéke, annak számítási módja, részletesen szabályozzák a biztosítási szerződés minimális tartalmi elemeit, illetve a biztosítási szerződések teljesítésével kapcsolatos egyes garanciális szabályokat.

Kifejtette, hogy életbiztosítási szerződésekkel kapcsolatban általános szabályként rögzítik, hogy a fogyasztót megilleti az indokolás és költség nélküli felmondás joga. Emellett beemelik a szabályba a gyakorlatban már kipróbált teljes költség mutatót és a felszámolási eljárás szabályai is kiegészülnek több garanciális elemmel.

Új biztosítási kódexről beszélt a Fidesz

Szatmáry Kristóf, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, hogy a hazai biztosítási piac új kódexe fekszik a ház előtt. Történelmi kitekintésként hangsúlyozta, hogy a mai értelemben vett biztosítások több száz éves múltra tekintenek vissza, a lényegük alapvetően nem változott, de a piac jóval összetettebbé és veszélyesebbé vált, mert a biztosítási tárgyak mellett a visszaélések lehetősége is bővült.

A politikus kiemelte, hogy szükség van a felügyeleti tevékenységre és a határozott szabályokra. Arra is kitért, hogy az új törvény alapvetően ügyfélbarát, az eddigieknél sokkal inkább figyelembe veszi a fogyasztóvédelmi szempontokat.

Azzal folytatta, hogy kockázatalapúvá válik a felügyelés, annak fő célja az ügyfelek védelme lesz.

Az indítvány átlátható szabályokat ír elő a közzétételre, az új rendszerben a biztosítóknak és a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB-nek is nőnek a feladatai, de az a cél, hogy az adminisztrációs terheket ésszerű mértékűre csökkentsék - sorolt újabb intézkedéseket.

Szatmáry Kristóf összefoglalásként azt mondta, hogy a jövőben pontosabb információkat kaphatunk a biztosításokról, nagyobb biztonságban lehet a pénzünk.

MSZP: nagy szükség volt a szabályozásra

Józsa István, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy nagy szükség volt a szabályozásra, mert a 2008-2009-es pénzügyi világválságból Magyarország nehezen kászálódott ki. A pénzügyi terület szabályozása, a biztosítékok növelése kormányzati feladat, de ebben sem a szakmai szervezetek, sem az EU nem hagyták magára a kabinetet - tette hozzá.

A biztosítási szektort szabályozó 2003-as törvény óta jelentős változáson ment keresztül a piac és annak szabályozása is. A törvényben is meg kell jeleníteni a pénzügyi válság óta felhalmozódott piaci és felügyeleti tapasztalatokat - jelentette ki.

A javaslat hatálya kiterjed a belföldön végzett biztosítási, viszontbiztosítási tevékenységekre - hívta fel a figyelmet a szocialista politikus, aki a közzétételről és a transzparenciáról szóló részeket is támogathatóak tartotta.

Helyénvaló, hogy külön könyvben kapnak helyet a biztosításközvetítésről szóló szabályok - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy továbbra is lehetőség van a biztosító vagy viszontbiztosítót szövetkezeti formában alakítani.

Végül arról beszélt, hogy a fogyasztóvédelmet a kárrendezési határidők szigorításával kellene erősíteni, de hangsúlyozta, hogy a javaslat céljával és tartalmával egyetértenek.

Jobbik: megalapozottabb szabályozás kell

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka szakmainak minősítette a javaslatot, ugyanakkor hiányolta a társadalmi vitát. Szavai szerint az indítvány jelentéktelennek tűnik, ugyanakkor a hazai biztosítási piacon 12 millió aktív szerződés van és évi 197 milliárdos árbevételek, azaz komoly előkészítés szükséges.

Az ellenzéki politikus szerint a javaslatot jobban a hazai viszonyokra lehetett volna szabni, emellett megkérdőjelezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank mennyire lehet hiteles felügyeleti szerv. Csiszolni kellene a kárrendezési határidőkön és tiltani a jó erkölcsbe ütköző termékek ismételt terjesztését - mondta.

Lukács László György arra is kitért: el kell gondolkodni például az egészségügyi adatok hozzáférhetőségének korlátozásán. Emellett jónak minősítette az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó szabályokat, azonban azok betarthatóságát kétségbe vonta. A felszámolás kezdeményezését illetően a lehetőségek bővítését szorgalmazta és szólt arról is, hogy a későbbiekben szükség lesz a jogvédelmi szolgáltatások újragondolására is.

Úgy értékelte, hogy a javaslat alkalmas a vitára és a szavazásra, fogyasztóbarát, de a piaci folyamatokat is követő jogszabály lehet belőle.

Napirend után

Az ülést vezető Lezsák Sándor ezt követően lezárta az általános vitát. A napirendi pontokat követően kizárólag az LMP-s Sallai R. Benedek kért szót és arról kérdezte a kormányt, mikor indulhat újra a lakossági kazán- és a hűtőcsere pályázat, amely szerinte egy valódi rezsicsökkentés eszköze lehet.

Lezsák Sándor ezután bezárta a Ház ülését. Tájékoztatása alapján az Országgyűlés november 17-én, várhatóan négynapos üléssel folytatja munkáját.

16:40 - Az MSZP kedden a parlamentben kritizálta az igazságügyi törvények módosítására vonatkozó kormányzati előterjesztést, amely alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a reform kidolgozásához kért támogatást. A képviselők lefolytatták a bányászatról, valamint a termőföld védelméről szóló törvény módosításával összefüggő vitát is.

MSZP: a kormány javaslata nem rendezi a végrehajtás területét

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy a végrehajtás jelenlegi rendszere kaotikus, visszaélésszerű, de a kormányzat előterjesztése átfogóan nem rendezi ezt a területet. Az MSZP szerint átláthatóságra, nyilvánosságra, ellenőrizhetőségre és világos eljárási szabályokra van szükség a végrehajtásban.

A szocialista politikus szerint az indítvány nem ad választ arra, hogy a kormány és a Fidesz szerint a kamarai rendszer koncepcionálisan jó-e vagy sem.

A törvényjavaslat nem tisztázza a viszonyokat, hanem fokozza a zavart, és a korrupció veszélyét sem zárja ki, sőt növeli azt - mondta Harangozó Tamás.

Répássy: erősíteni kell a közbizalmat

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár előterjesztői zárszavában arról beszélt: a bírósági végrehajtást rendbe kell tenni és oldani kell a bizalmatlanságot. Megjegyezte: a fő kérdések még nincsenek terítéken, arra kér felhatalmazást, hogy egy éven belül kidolgozhassák a reformra irányuló javaslatokat. Egyúttal arra kérte a képviselőket, hogy ne magát a végrehajtást támadják, mert az szükséges az igazságszolgáltatás működéséhez. Ez végrehajtók nélkül nem megy, más kérdés, hogy kik azok, milyen feltételekkel dolgoznak, ki felügyeli őket - tette hozzá.

A bányászatról, valamint a termőföld védelméről szóló törvény módosításáról

Aradszki András: cél a kedvezőbb vállalkozói környezet megteremtése

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára expozéjában kiemelte: a módosítás célja a hazai vállalkozók számára kedvezőbb környezet kialakítása, a hazai ásványi vagyon kitermelésének ösztönzése, valamint az energiafüggőség csökkentése.

Mint mondta, az indítvány alapvetően könnyítéseket, egyértelműsítéseket tartalmaz, és számos, eddig hiányzó szabályozást hoz be. Példaként említette a hatósági engedélyek és a bányajáradék fizetési kötelezettség kérdéskörét.

Fidesz: a javaslat a hazai bányászat fejlődését szolgálja

Riz Gábor, a Fidesz vezérszónoka szintén a csökkenő importfüggőség igényét hangsúlyozta, és fontosnak nevezte a szakmakultúra fenntartását, oktatását is. Kiemelt feladatként hivatkozott a kutatásfejlesztésre és az új technológiák meghonosítására. A kormánypárti politikus úgy összegzett: a hazai bányászat vállalkozóinak kedvezőbb környezet jön létre, könnyítik az érintettek terheit, ösztönzik a hatékonyabb kitermelést. A képviselők támogatását kérte az előterjesztéshez.

MSZP: a gyakorlatban a megfogalmazottak ellentétje történik

Szakács László, az MSZP vezérszónoka azt hangoztatta, hogy a javaslat alkalmas a korábbi hibák kijavítására és csökkenti az ágazatban dolgozók terheit, ugyanakkor nem alkalmas arra, hogy új lendületet adjon a kutatásoknak. Felvetette, hogy vájárképzésről nincs szó, nehézgépkezelőket képeznek. Lépéseket sürgetett a márkushegyi bánya bezárása ellen is és azt mondta: a kormány a gyakorlatban az ellenkezőjét teszi annak, amilyen célkitűzéseket megfogalmaz.

Az ellenzéki politikus a bányászok járandóságának visszaállítását is sürgette és átlátható jogi feltételek kidolgozását kérte, egyebek mellett az egyszerűsített, biztonságos bányanyitás, a világos környezetvédelem előírások, a gyors engedélyezés területén.

Jobbik: a bizonytalan üzleti környezet nem kedvez a beruházásoknak

Volner János, a Jobbik vezérszónoka szerint a javaslat több ponton előremutató, ugyanakkor úgy vélte: az indítvány technikai akadályokat bont le, de az ágazatot aligha fogja felpezsdíteni. Az ellenzéki politikus kifejtette: a hazai szénvagyont 8,5 milliárd tonnára becsülik, a beruházások azonban a bizonytalan üzleti környezet miatt elmaradnak. Hozzátette: az ágazatban munkaerő-tartalék is van, ha lenne hosszú távú koncepció, akkor 30 ezer álláshelyet lehetne létrehozni. Egyúttal erős aránytalanságnak nevezte, hogy "olajipari lobbik" miatt az ágazatban nullára csökken a megfizetendő bányajáradék, miközben például az emberek adóterhei nem enyhülnek.

Az LMP a megújuló energiák mellett áll

Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy ökopártként elkötelezettek a hazai ásványkincsek, természeti erőforrások mellett, ugyanakkor nem tartják kívánatosnak azok gyors kihasználását. A javaslatot aggályosnak nevezte a palagáz fúrással és a szén-dioxid geológiai tárolásának lehetővé tételével összefüggésben. Az ellenzéki politikus szerint ezen kérdések igényelnék, hogy nemzeti konszenzus legyen. Kijelentette: a fosszilis energiák erősen terhelik a környezetet, s értékelése szerint nincs elvi és gyakorlati akadálya, hogy a teljes energiaellátást megújuló energiákból fedezzék.

Fidesz: az energiafüggőség csökkentése a cél

Turi-Kovács Béla (Fidesz) a vitában azt hangsúlyozta, hogy a javaslat bátor és határozott lépést tesz, hogy az ország jobban használja ki a kibányászható energiaforrásokat. Hozzátette: Magyarország az energiafüggőség csökkentésére készül, de nem lehet annyi energiát kitermelni, amennyire az iparosodás fejlődése miatt szüksége lenne az országnak.

Aradszki András előterjesztő megköszönte a "tartalmas" vitát és jelezte, hogy a célt megkérdőjelező kritika nem hangzott el.

Krónika 6. rész (egyes igazságügyi tárgyú törvények módosítása)


Az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról szóló általános vitával folytatta munkáját kedden a parlament.Az előterjesztés egyik fő pontja, hogy miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. A Fidesz támogatta, a Jobbik azonban kritizálta az előterjesztést.


Tizenegy jogszabályt módosítanak egy törvényben, miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában ismertette: az indítvány 11 jogszabályt módosít, amelyek között több nagy horderejű intézkedés is szerepel.

Elsőként két EU-s rendelet hazai alkalmazáshoz szükséges szabályozást említett, amelyek az egységes európai igazságügyi térség működését erősítik. A polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, más néven az új Brüsszel I. rendelet a polgári ügyekben történő uniós igazságügyi együttműködés alapvető jelentőségű jogforrása - közölte. Ez - néhány ügytípus kivételével - általános jelleggel és egységesen szabályozza, hogy a polgári ügyekben melyik tagállam bírósága előtt indítható eljárás, és biztosítja ezeknek az ítéleteknek az elismerését és végrehajtását a többi tagállamban.

Az új rendelet megszünteti a végrehajthatóvá nyilvánítási, úgynevezett exequatur eljárást - hívta fel a figyelmet.

A polgári ügyekben hozott védelmi intézkedések kölcsönös elismeréséről szóló rendeletről azt mondta, ezáltal az unió azon állampolgárai részesülhetnek gyors, hatékony és szélesebb körű védelemben, akiknek életét, testi vagy lelki épségét, személyes szabadságát, biztonságát, illetve nemi integritását potenciális veszély fenyegeti. A rendelet legfőbb célkitűzése, hogy továbbra is a saját tagállamban elrendelt polgári jogi, védelmi intézkedés szerint védelemben részesüljön az, aki más tagállamba utazik. A szabályozás alkalmazásával az unió teljes területén érvényesíthető a nemi alapú vagy a szoros kapcsolatban állók közötti erőszak megakadályozásáért hozott hatósági vagy bírósági határozat.

Az államtitkár kitért a Ház előtt fekvő javaslat azon rendelkezéseire is, amelyek a bírósági végrehajtásról szóló rendelkezést módosítják. Hangsúlyozta, hogy a végrehajtók munkáját számos kritika érte a végrehajtást kérők és az adósok oldaláról is. Az igazságügyi tárca az elmúlt időszakban fokozott figyelemmel kísérte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működését és az önálló bírósági végrehajtók működése felett gyakorolt felügyeletet - mondta.

A végrehajtás főbb keretei húsz éve lényegében állandóak, a feladatot 198 önálló bírósági végrehajtó végzi. Az ő számuk az utóbbi tíz évben lényegében változatlan maradt, a végrehajtási ügyek száma viszont háromszorosára, évi kétszázezerről, hatszázezerre nőtt - közölte. A végrehajtási ügyek átlagos ügyértéke tíz év alatt 550 ezerről egymillió egyszázezer forintra nőtt, de a végrehajtók pénzügyi eredményessége csökkent - hívta fel a figyelmet.

A végrehajtás feletti felügyeletet továbbra is az igazságügyért felelős miniszter gyakorolja - folytatta, de kiemelte, hogy a kamara és a végrehajtói szervezet feletti állami felügyeletet meg akarják erősíteni. Egyik első lépésként megteremtik annak a lehetőségét, hogy egy miniszteri biztost rendelhessenek ki a kamarához, akinek feladata lehet a kamara gazdálkodásának és adminisztrációjának teljes átvilágítsa.

A törvényjavaslat további témáira áttérve arról is beszélt, hogy civil szervetekkel kapcsolatos eljárásokban 2015. január 1-jétől lehetséges, bizonyos esetekben pedig kötelező lesz az elektronikus ügyintézés. Hozzátette, hogy a civil szervezetek közhiteles nyilvántartása a szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatást elősegítő újabb adatokkal bővül majd.

Fidesz: ésszerű, hogy miniszteri biztos kerül a végrehajtói kamara mellé

Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a bírósági végrehajtás különlegesen fontos szerepet tölt be a jog érvényre juttatásában, márpedig az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint vizsgálatok bebizonyították, hogy ma Magyarországon mind az adósok, mind a végrehajtást kérők érdekei sérülnek a végrehajtás során jogszabályok megszegése miatt.

A kormánypárti politikus tűrhetetlennek nevezte, hogy éppen "a jogérvényesülés biztosításának eszközével felvértezett" emberek fordulnak szembe a jogszabályi rendelkezésekkel.

Ezért a Fidesz ésszerűnek, támogathatónak tartja, hogy a végrehajtások ellenőrzésére ideiglenesen miniszteri biztost nevezzenek ki - mondta Vas Imre, aki azt is üdvözölte, hogy 2015. március 1-jétől a végrehajtásokkal kapcsolatok panaszok kezelését az Igazságügyi Hivatal veszi át a kamarától.

Jobbik: állami ellenőrzés alá kellene vonni az egész végrehajtási rendszert

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy pártja szerint az egész végrehajtási rendszert szigorú állami ellenőrzés alá kellene vonni, ugyanis "iparág alakult ki magyarok kifosztására". Azt is mondta, hogy a profitérdekeltséget ki kellene kapcsolni a rendszerből.

A kormányzati törvényjavaslatot úgy értékelte: ha ennyi az összes cselekvési terv, az adósok nagy bajban vannak. Lehet előrelépni a módosítással, de ez szerinte messze van a fogyasztóvédelmi problémák valódi kezelésétől.

Lukács László György, a Jobbik másik vezérszónoka megerősítette az állami felügyelet szükségességével kapcsolatos jobbikos álláspontot.

Krónika 5. rész (egyes jogállási törvények)A jogági összhang megteremtését és a polgármesteri tisztség felfüggeszthetésének lehetőségét is bírálták az ellenzéki képviselők az egyes jogállási törvények általános vitája során a parlamentben.


Jobbik: ellentmondások és pontatlanságok a javaslatban

Apáti István, a Jobbik vezérszónoka kiemelte: a vagyonnyilatkozati kötelezettségek kiterjesztésével alapvetően egyetértenek, de szerinte a kormánypártok saját magukra nemcsak a törvényalkotás, hanem a törvényalkalmazás kapcsán is másként tekintenek. Úgy látta: célszerű és indokolt lenne a kötelező vagyonvizsgálat fogalmát bevezetni.
Hozzátette: a normaszöveg és az indoklás ellentmondó a miniszteri biztos esetében, ezt rendezni kell.
Feltette a kérdést: a NAV-dolgozók esetében az összeférhetetlenségi szabályok szigorításánál milyen érvek szólnak amellett, hogy külsős bizottsági tagok sem lehetnek. Apáti István szerint megint aránytalanul súlyoznak a kormányzó erők.
A médiatartalom szolgáltatásra vonatkozó passzushoz is szerencsétlenül nyúlnak hozzá, semmilyen eligazítást nem ad a szabályozás, és ez anomáliákat fog okozni a gyakorlatban.
A javaslatból az is kiolvasható szerinte, hogy szemérmetlen és bújtatott fizetésemelést szeretnének a polgármestereknél megvalósítani. A fizetések emelését a kistelepülések vezetőinél ugyanakkor mindenképpen indokoltnak tartotta.
Kiemelte: ha az ellentmondásokat, pontatlan megfogalmazásokat nem rendezik, akkor a Jobbik nem tudja támogatni a javaslatot.

MSZP: elmaradt a jogági összhang megteremtése

Hiszékeny Dezső (MSZP) azt mondta, hogy törvényhozás rohamtempója mellett gyakorta elmaradt a jogági összhang megteremtése.
Szerencsétlenkedésnek nevezte, hogy a helyi illetve nemzetiségi önkormányzatok betöltéséhez kapcsolódó - egyébként helytálló - összeférhetetlenségi szabályokat nem a választás előtt, hanem azt követően alkotják meg. Tisztességesebb lett volna, hogy akik indulni akartak a választásokon, azt annak tudatában tehették volna meg, hogy milyen összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak rájuk. Ha ezt tudatosan csinálták, akkor nemcsak, hogy nem elegáns, hanem tisztességtelen megoldás is - jelentette ki.
A polgármesterek és alpolgármesterek munkajogi helyzetét most sem tudták rendezni - hangsúlyozta.
A törvény egy hiba miatt nem tud hatályba lépni a kihirdetését követő napon - hívta fel a figyelmet, mielőtt azt kérte, hogy "hagyják békén az önkormányzatokat".

Jobbik: három hónapra is felfüggeszthetik a polgármesteri tisztséget

Szilágyi György (Jobbik) aggályosnak tartotta, hogy a fegyelmi vétségekről szóló rendelkezés egy gumiszabály. Hangsúlyozta, hogy a polgármester ezért megrovást kaphat vagy legfeljebb húsz százalékkal csökkenthetik az illetményét, de eközben polgármesteri tisztségét az ellene induló eljárás végéig, vagyis akár három hónapra is felfüggeszthetik.
Hiller István levezető elnök az általános vitát lezárta.

Répássy: a polgármesterek ellen korábban is lehetett eljárást indítani

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a vitában elhangzottakra válaszolva azt mondta, tudomása szerint a Szilágyi György által ismertetett eljárásban nincs változás a korábbiakhoz képest, mert a polgármesterekkel szemben eddig is lehetett fegyelmi eljárást indítani és eddig is fel lehetett függeszteni őket a tisztségükből.
Arra is kitért, hogy az összeférhetetlenségi szabályok sem változnak érdemben, a korábbi - polgármesterekkel, alpolgármesterekkel kapcsolatos - jogállási szabályokban is így szerepeltek.
Kijelentette, nem kritikaként, hanem dicséretként fogja fel, hogy a társadalmi szervekkel folytatott egyeztetések során bővült a törvényjavaslat.

Krónika 4. rész (egyes jogállási törvények)


Az egyes jogállási törvények általános vitájával folytatták a képviselők a munkát kedden az Országgyűlésben.


Répássy: változó összeférhetetlenségi szabályok

Az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára expozéjában célként jelölte meg, hogy a törvény hatályba lépését követően a jogalkalmazó gyakorlata során felmerült javaslatokat átvezessék, valamint, hogy az alkotmánybírósági határozatokban, az uniós és nemzetközi normákban rögzített követelményeknek megfeleljenek. Kiemelte: a jogrendszer koherenciája érdekében szükséges egyéb jogállási törvények módosítása is. A változások fő pontjai között említette, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény új fejezettel egészül ki, amely a polgármester, alpolgármester foglalkoztatási jogviszonyára vonatkozó különös rendelkezéseket tartalmazza. Rendelkeznek többi között a szabadságáról, végkielégítéséről, fegyelmi és kártérítés szabályairól. A főállású polgármester jogviszonyára a korábbi szabályozáshoz hasonlóan több esetben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény egyéb szabályai az irányadóak - mondta, jelezve: nem volt cél a korábbi szabályoktól való teljes elszakadás. Az érintettek nem válnak sem kormány, vagy köztisztviselővé.

A módosítás tartalmazza az összeférhetetlenségi szabályok megváltozását is, erre azért volt szükség, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény összeférhetetlenségi szabályai összhangba kerüljenek a helyi önkormányzatokról és nemzetiségekről szóló törvény vonatkozó szabályaival.

Az uniós joggal való teljesebb összhang érdekében pontosították a szülési szabadságot is, az édesanya továbbra is jogosult lesz egybefüggően 24 hét szülési szabadságra, ebből azonban két hetet köteles is igénybe venni. Várandósság esetén a felmentési védelmet megalapozó körülményre a kormánytisztviselő nem csak a felmentést megelőző közlés esetén hivatkozhat, elegendő a munkáltató tájékoztatása. Technikai jellegű pontosítás is történik, ugyanis október 1-től az Igazságügyi Hivatal látja el a pártfogó-felügyelői, jogi segítségnyújtási, áldozatsegítési feladatokat - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a NAV-ról szóló törvény is módosul az összeférhetetlenségre vonatkozóan. Az egyes vagyonnyilatkozati tételi kötelezettségekről szóló törvény is változik és a köztisztviselők mellett a kormánytisztviselőket is nevesítették a szabályban. Megteremtik egyes, az alaptörvényben nevesített, Országgyűlés által választott tisztviselők igazolvánnyal való ellátásának alapjait is. Ilyen okmányt a köztársasági elnök, a kormányfő, az Országgyűlés elnöke, az Ab-elnöke és tagjai, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az alapvető jogok biztosa és helyettesei és az ÁSZ-elnöke kaphat. Célja a tisztség betöltésének igazolása - jelezte.

Tartalmazza továbbá a javaslat, hogy a miniszteri biztosok megbízatásának ideje a közjogi tisztségükhöz igazodóan a kinevező miniszter hatáskörgyakorlásának megszűnéséig tart. Cél továbbá a kétszeres illetményjuttatásuk kizárása.

Megemlítette azt is, hogy a javaslatot széleskörűen egyeztették.

Fidesz: a módosítások a kormányzati szerkezetátalakítások miatt szükségesek

Vigh László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka azt mondta, a módosítás célja, hogy a kormányzati szerkezetátalakítással összefüggő technikai jellegű módosításokat végrehajtsák. Szintén szükségessé vált az egyes vagyonnyilatkozati kötelezettségekről szóló törvény és a közszolgálati tisztségviselők szóló törvény összhangjának megteremtése.

Nemcsak a köztisztviselők részére írnának elő ilyen kötelezettséget, hanem a kormánytisztviselők számára is - emelte ki. Kitért arra, hogy a miniszteri biztosoknál a kétszeres illetményjuttatás lehetőségét kívánják kizárni, és szólt arról is, hogy önkormányzati képviselő nem végezhet médiatartalom szolgáltató tevékenységet.

A kormánypárti politikus jelezte: a Fidesz támogatja a technikai jellegű módosításokat.

MSZP: nem a javaslatra

Szabó Sándor, az MSZP vezérszónoka megkérdőjelezte, hogy széles körű társadalmi egyeztetésen ment volna át a javaslat. Tűrhetetlen, hogy minden alkalommal fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül az egyeztetésre vonatkozó szabályokat - mondta. Ha ez elmarad, az emberek az utcán adnak hangot véleményüknek, ami nagyon helyes, amíg békés körülmények között marad. Értékelése szerint a 29 szakaszból álló javaslat előnye, hogy legalább a címének megfelel. Szóvá tette, hogy az önkormányzati törvény módosítása az előző hét után már megint a parlament előtt fekszik. Feltette a kérdést, hogy mi a cél a médiatartalom előállításra vonatkozó szabálynak, csak nem az, hogy az önkormányzatok működésétől távol tartsák a nyilvánosságot.

Kiemelte: a polgármesterek jogállásáról szóló törvény hatályon kívül helyezése felesleges és rossz lépés volt, majd azt kérdezte: miért kellett három évet várni az új törvény megalkotására, és ki ezért a felelős.

A miniszteri biztosokra vonatkozó passzusokról azt mondta: mindegy az államtitkár és a biztos tevékenysége összefügg-e, jár neki a juttatás. Ez elképesztő és cinikus, és ha a kizárás lett volna a cél, akkor ki kellett volna mondani, a biztosi
feladatokért semmiféle plusz juttatás nem jár. Így viszont akár kétszer akkora juttatáshoz juthat miniszteri biztosként és helyettes államtitkárként az érintett.

Az ellenzéki politikus összegzése szerint a törvényjavaslat előkészítetlen, súlyos joghézagok jellemzik. Ezért és a bújtatott díjazás miatt az MSZP a javaslatot nem tudja támogatni - jelezte.


Krónika 3. rész (egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer)Alapvetően támogathatónak tartották a pártok az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer kialakítását, azonban több javaslatot és aggályt is megfogalmaztak ezzel kapcsolatban.

Pogácsás Tibor: az egységesítés megszünteti a hitelességi hiányosságokat

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára expozéjában arról beszélt, hogy egyre több az elektronikus kártyákkal igénybe vehető szolgáltatás, nő a kibocsátók száma, ugyanakkor nincs a rendszerek között átjárhatóság, nincs egységes azonosítás. Szavai szerint az egységesítéssel az eddigi elszigetelt fejlesztések olcsóbbak lennének, az egyes szakrendszereknek nem kellene a kibocsátás valamennyi elemét megszervezni, elegendő lenne az egységeshez csatlakozni.

Pogácsás Tibor elmondta, hogy jelen törvényjavaslat nem közvetlenül a kártyakibocsátást érinti, hanem annak jogi és műszaki keretrendszerét. Álláspontja szerint az állami azonosítás megszünteti a hitelességi hiányosságokat, az adatbázisból pedig csak az érvényességre vonatkozó információkhoz férnek hozzá a szolgáltatók. Hozzátette: a javaslat értelmében a virtuális kártyákra is vonatkozna az egységesítés.

Az államtitkár a képviselők támogatását kérte.

Fidesz: szükséges a változtatás

Demeter Zoltán, a Fidesz vezérszónoka méltatta az egységesítést. Felidézte, hogy a szolgáltatások növekedésével nőtt a kártyakibocsátók száma is, de a rendszerek nem kompatibilisek, és nincs hiteles, államilag garantált felhasználó-azonosítás. A kormánypárti politikus ugyancsak szót emelt egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer az olcsósága mellett és a képviselők támogatását kérte.

A napirendi pont vitájában az ülést vezető Latorcai János arra hívta fel az MSZP figyelmét, hogy az Országgyűlésnek egységes arculata van és a nemzetiségi szószólók sem viszik az ülésterembe saját zászlajukat. Válaszul Bárándy Gergely (MSZP) azt mondta: az unió lobogója mindenki identitása és ott a helye a teremben, indokolt bevinni.

Az MSZP-s képviselők egy magyar és egy uniós zászlót tűztek ki a saját padsoruk mögé.

Az MSZP csak módosítókkal támogatja a javaslatot

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka a közigazgatási szolgáltatások egységes elérését és az állami kedvezmények felhasználásának átláthatóságát emelte ki pozitívumként, és jogilag helyeselhetőnek nevezte, hogy egységes rendszer alakul ki a kerettörvénnyel. Az ellenzéki politikus ugyanakkor az ágazati törvényeket hiányolta, jelezve, hogy azok nélkül nehéz egészében átlátni a működőképességet.

A szocialista politikus aggályát fogalmazta meg azzal kapcsolatban is, hogy a tervezett 2015. augusztus 1-i indulással nem lesz lehetőség alapos tesztekre, s aligha hihetőnek tartotta, hogy a heteken át az internetadó mellett kiálló kormány egy elektronikus fejlesztés irányába akar elindulni. Kifogásolta azt is, hogy a fejlesztést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala valósítja meg, ezzel kapcsolatban szigorú ellenőrzést ígért. Bárándy Gergely elmondta: csak módosító indítványokkal együtt támogatják a javaslatot.

Jobbik: előremutató a javaslat, de az aggályokat el kell oszlatni

Volner János, a Jobbik vezérszónoka az adatvédelmi és szakmai aggályok tisztázását kérte a kormánytól és hiányolta, hogy 1997 óta nem volt közfeladat-felmérés az államigazgatásban. Nehezményezte azt is, hogy a kormány sokak számára nem érthetően magyarázza az indítványt, miközben fontos lenne elmondani annak gyakorlati előnyeit is, például a közlekedési szolgáltatók szempontjából.

Az ellenzéki politikus felvetette, hogy ha évekig kellett várni egy hasonló rendszerre, akkor most miért a nagy sietség. A javaslatot előremutatónak nevezte, ugyanakkor a felmerülő aggályok eloszlatására kérte a kormányt.

Az LMP-nek adatvédelmi aggályai vannak

Schiffer András, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy akár támogatható is lenne a javaslat, mert átláthatóbbá teszi a rendszert, de hiányoznak a hatástanulmányok, például arra vonatkozóan, hogy hány munkahely szűnik meg a fejlesztés után. Az igazi problémának azt tartotta, hogy az adatokat kezelő hatóságok elvileg személyiségi profilt is tudnának készíteni, s kérdés, hol a garancia, hogy például az adóhatóság csak az adójelhez tartozó adatokhoz fér hozzá.

Kifogásolta azt is, hogy a kártyákban lévő chip alkalmas lehet az emberek tartózkodási helyének bemérésére, ezért törvényi garanciákat sürgetett.

Pogácsás Tibor a vitában elhangzottakra reagálva kiemelte: azok az észrevételek, hogy az egyetlen kártya összecsatolná az adatbázisokat, nem megalapozottak. Nem új kártyát bocsátanak ki, az állampolgárok jogosultsága derül ki, és a szolgáltatónak nem lehet a teljes adatbázis adatait megismernie. Keretet szeretnének biztosítani, egyszerűbben használható, átlátható rendszer jön létre.

Arról, hogy rövid idő állt rendelkezésre a képviselőknek a felkészülésre, a törvény megismerésére, azt mondta: október 27-én nyújtották be a javaslatot, tehát nem két nappal ezelőtt adták be. Bízott abban, minél nagyobb konszenzussal tudják elfogadni a javaslatot.

Az elnöklő Hiller István a napirendi pontot lezárta.

Krónika 2. rész (határozathozatalok)

Az Országgyűlés kedden a határozathozatalok között jóváhagyta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi működését, továbbá a központi költségvetés és a médiahatóság tavalyi zárszámadását.

Kihirdették a legfrissebb a nemzetközi vasúti árufuvarozást érintő módosításokat

A parlament elfogadta a nemzetközi vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás legfrissebb, technikai egyszerűsítéseket tartalmazó módosításait. A képviselők egyhangúlag, 150 igen szavazattal hagyták jóvá a változtatásokat.

Magyarország 2002-ben csatlakozott az említett megállapodáshoz, amelyet minden évben módosítanak, a kormány előterjesztése alapján a jelenlegi változtatások kihirdetésével a Magyarországon működő, nemzetközi fuvarozásban részt vevő vasúttársaságok a jövőben egyszerűbben tudják alkalmazni a megállapodásban foglaltakat.

Jóváhagyták az ÁSZ tavalyi működését

Az Országgyűlés megállapította, hogy az ÁSZ 2013-ban a törvényi kötelezettségeinek megfelelően működött. Az erről szóló beszámolót 116 igen szavazattal, 30 nem ellenében, 9 tartózkodás mellett hagyták jóvá.
A parlament döntésével megállapította, hogy az ÁSZ az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának, tudatosságának fejlesztését, hozzájárulva ezzel a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődéshez, a pénzügyi rendszer kockázatainak csökkentéséhez.

Az ÁSZ beszámolója szerint a számvevőszék 2013-ban 8,5 milliárd forintos bevételből gazdálkodhatott, kiadásai pedig 7,9 milliárd forintot tettek ki.

Egyetértett a 2013-as költségvetés felhasználásával a parlament

A Ház elfogadta a 2013-as zárszámadást, amely a központi költségvetés tavalyi felhasználását foglalja össze.

A képviselők 116 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 13 tartózkodással hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését.
A zárszámadás alapján a tavalyi makrogazdasági folyamatok kedvezőbbek voltak a vártnál és az Európai Unió átlagánál is. A bruttó hazai össztermék a 2013-as költségvetés készítésekor feltételezett 0,9 százalékhoz képest gyorsabban, 1,1 százalékkal bővült. Az államháztartás uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánya 2,2 százalék volt tavaly.

Elfogadta a Ház az NMHH tavalyi zárszámadását

Az Országgyűlés 118 igen szavazattal, 43 nem ellenében elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi zárszámadását.

Eszerint a hatóság 2013-ban 47,3 milliárd forintnyi bevétellel és 33 milliárd forintnyi kiadással gazdálkodott. A legtöbb bevétel, több mint 10 milliárd forint koncessziós és blokkpályázati frekvenciadíjakból származott, míg a kiadások közül a legjelentősebb tételeket a dologi kiadások és a pénzeszközátadások adták, egyenként több mint 9 milliárd forinttal.

A több mint 14 milliárd forintnyi pénzmaradványból bő egymilliárd forint a 2014-re áthúzódó pénzügyi teljesítéseket szolgálta, míg csaknem 6 milliárd forint a következő évek működési tartalékába került. A működéshez fel nem használt frekvenciadíjakból 3,1 milliárd forintot az NMHH átadott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), a bírságokból befolyt 190 millió forintot a médiatudatosság fejlesztésére fordította, bő 4 milliárdot pedig a digitális földfelszíni sugárzásra történő átállás közfeladatainak fedezését szolgálta.

Az NMHH Médiatanácsa 126 millió forintos költségvetési bevétellel és csaknem 119 millió forintos kiadással zárta a tavalyi évet. A testület költségvetésen kívüli bevétele - amely főleg médiaszolgáltatási díjból, támogatási pályázati díjból vagy bírságból adódott - 3,2 milliárd forint volt, ezen kiadásai pedig csaknem megegyeztek a bevétel összegével.
Az MTVA költségvetési bevétele tavaly 76,7 milliárd forint volt, a kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétele pedig 6,2 milliárd. Ebből a legtöbbet, több mint 58 milliárd forintot a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységére fordított, a közmédiumok (a négy zrt.) támogatására összesen 2,6 milliárd forintot adott át az MTVA, 2,5 milliárd forintot továbbutalt a médiatanácsnak és hivatali szervének, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak, csaknem 3 milliárd forintot pedig céltámogatásokra fordított. Mintegy 5 milliárd forintot tett ki a kamatfizetési kötelezettség és egyéb pénzügyi ráfordítás.

Elfogadták az NMHH és a közmédia jövő évi költségvetését

Az NMHH 32,4 milliárd forintos bevétellel számolhat jövőre, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 80,4 milliárd forinttal.

Az Országgyűlés 117 igen szavazattal, 45 nem ellenében fogadta el az NMHH és a közmédia költségvetését, amelyet a költségvetési bizottság terjesztett a Ház elé.

Az önkormányzatok kérhetnek végrehajtást devizahiteles lakás ellen

Nem kell alkalmazni a kilakoltatási moratóriumot azokra a lakásokra, amelyeknél a végrehajtást kérő egy helyi önkormányzat vagy olyan szervezet, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat külön-külön vagy együtt százszázalékos részesedéssel rendelkezik, és írásban kötelezettséget vállal a felújításra a birtokba vételétől számított két éven belül, és pályázatot ír ki a településen munkát vállalóknak bérbeadásra.

Csöbör Katalin és Balla György (Fidesz) erről szóló indítványát 123 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 35 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.
Csöbör Katalin korábban arról beszélt: a javaslat egy komplex helyzet megoldására irányul, és Miskolcról ered, a változtatással az ingatlanok teljes amortizációját igyekeznek megakadályozni.

Nem évülnek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények

Elfogadták a Btk. módosítását, hogy ezentúl ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.
A Fidesz kezdeményezte Btk.-szigorítást egyhangúlag hagyták jóvá.

Krónika 1. rész (napirendelőtt: foglalkoztatás, költségvetés, kitiltási ügy)

A foglalkoztatásról, a jövő évi költségvetésről és a kitiltási ügyről volt szó napirend előtt kedden az Országgyűlésben.


KDNP: munkát kell adni az embereknek

Szászfalvi László arról beszélt, nem értenek egyet azzal a demagóg ellenzéki váddal, hogy a kormány közmunkás országot szeretne létrehozni. Rámutatott: jóval több forrást fordítanak a közfoglalkoztatási és munkahely-teremtési programokra, mint a szociálliberális kabinetek. Mint mondta, reméli az MSZP sem fogja tovább támadni ezt a programot és több százezer embert méltóságában megalázni. Bízik benne, a segély helyett munkát programot egységesen támogatni tudja az Országgyűlés és higgadt párbeszéddel még hatékonyabbá tehetik.

Czomba Sándor államtitkár kiemelte: a kormány számára a legfontosabb szempont a versenyszférában a foglalkoztatás növelése, de amíg vannak olyan területek és társadalmi csoportok, ahol ezt nem tudják megteremteni, a közfoglalkoztatásra szükség van. A büdzsének ez nagyobb teher, de minden forintot hasznosan költenek el. Jó folyamatok indultak el, ezeket szeretnék erősíteni - jelezte, hozzátéve: közfoglalkoztatásból a versenyszférába való lépést segítő programokat szeretnének majd indítani uniós forrásból.

LMP: megszűnt a középosztály

Sallai R. Benedek strukturális szemléletváltást sürgetett a büdzsében, szerinte nem jó irány a közmunka-program, nem alkalmas arra, hogy a munka világába visszavezesse az embereket. Kitért arra, hogy a társadalom szétszakadásával megszűnt a középosztály, a polgári réteg, 3,3 millióan keresnek kevesebbet, mint a medián bér. A társadalom többségének romlanak a lehetőségei, a sportági koncepciókra milliárdokat költenek, s amíg ez így van, addig a költségvetés nem szolgálja az ország lakosságának érdekeit.

Tállai András államtitkár a jövő évi költségvetésről kiemelte: a gazdaság 2,5 százalékos növekedése mellett az infláció 1,8 százalék lehet, az uniós támogatásokban jelentős átszervezéseket terveznek, megtörténik a bankok elszámoltatása is. Emlékeztetett: 2010-ben Magyarország a csőd szélén állt, a költségvetés hiánya 10 százalékos volt, ugyanakkor az elmúlt négy évben komoly gazdasági eredményeket sikerült felmutatni.

MSZP a kiskertek tulajdonosairól

Varga László arról beszélt, hogy Tapolca környékéről számos kiskert bérlője jelezte, a választások után levelet kapott, hogy nem hosszabbítják meg szerződésüket. Hasonló a helyzet Szombathelyen is. Az érintettek évtizedek óta használják, a földeket - mondta, és felidézte a szakbizottságban leszavazott javaslatukat. A probléma akár félmillió embert is érinthet, s ezek a telkek, ha nem művelik őket, elvadulnak, ami közbiztonsági gondokat is eredményezhet majd - jegyezte meg.

Nagy István államtitkár közölte: a kérdés nagyon sok nagyváros környékét érinti, hozzájuk is számos megkeresés érkezett. Már májusban volt válaszuk, de az unió földtörvényt érintő eljárása nem tette lehetővé, hogy a vitát megnyissák és rendezzék, de ezt meg kívánják tenni. Több alternatívát tárgyalnak, felmerült, hogy a zárkert nem lesz egyenlő a termőfölddel - jelezte.

Jobbik a kitiltási ügyről

Volner János a kitiltási ügy hátteréről beszélt, azt firtatva miért nem tudnak fontos részleteket, ki az a hat magánszemély és mi volt az ok. Egymást érték a különböző, egymással ellentmondásban lévő nyilatkozatok a kormány és a NAV-vezetőjétől egyaránt. Jelezte: összehívja az Országgyűlés vállalkozás-fejlesztési bizottságát péntekre, s meghívják a NAV-elnökét, André Goodfriend, amerikai ügyvivőt, a kormány képviselőjét, Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét. Higgadt, szakmai, tényszerű vizsgálatot szeretnének lefolytatni, mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kérdésben tisztán lássanak - közölte.

Répássy Róbert államtitkár azt mondta: az érintettek nem kérhetnek jogorvoslatot, de még meg sem tudhatják miért döntött így az USA, mint az előző nap kiderült. Önmagában is elgondolkodtató, hogy akivel szemben ilyen vádat megfogalmaznak, annak kell bizonyítania, hogy nem érintett. Úgy látja, Vida Ildikó végigmegy az úton, amit Goodfriend felkínált, és vízumért folyamodik, hátha akkor végre megmondják, mivel is vádolják. Ez elképzelhetetlen egy jogállamban, ahogy az is, hogy semmilyen módon nincs lehetőség megtudnia mivel vádolják, és nem tud védekezni - rögzítette.

Fidesz: politikai nyomásgyakorlási kísérlet a kitiltási-ügy

Németh Szilárd szerint az amerikai ügyvivő október 21-e óta semmilyen fórumon nem tudott semmilyen bizonyítékot felmutatni, megmaradt az alaptalan vádaskodás szintjén. Három titkosszolgálati vezető és a rendőrfőkapitány is azt mondta, semmilyen más ügyekben bejáratott csatornán nem érkezett információ, így például a CIA-tól, az FBI-tól sem.

Így a kijelentései nem tűnnek másnak, mint személyes indíttatású politikai nyomásgyakorlási kísérletnek. Eközben olyan valós biztonsági kockázatot jelentő ügyek kerülnek le napirendről, mint az MSZP képviselő-jelöltjének KGB-s kapcsolata. Egyetlen ország sem engedi meg, hogy egy másik állam polgára bemondásra bűncselekménnyel megvádolja polgárait, ez szuverenitás kérdése - jelentette ki, jelezve: a külügyi és nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén is kísérletet tesznek az ügyvivő meghallgatására.

Répássy Róbert egyetértett azzal, szükség van, hogy megtudják végre, mivel gyanúsítják ezeket a magyar állampolgárokat. Minden jogi eszköz rendelkezésre áll - jelezte, hozzátéve: ideje tisztázni, méretes blöffről van szó, vagy valóban van bizonyíték az USA kezében. Bíznak benne, hogy az akkreditált diplomaták együttműködnek a magyar Országgyűléssel.
A kormány elkötelezett a korrupció-ellenes harcot tekintve, és ha megalapozott gyanú van, a szükséges vizsgálatokat lefolytatják - közölte.

Az Országgyűlés elfogadta az NMHH és a közmédia jövő évi költségvetését

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 32,4 milliárd forintos bevétellel számolhat jövőre, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 80,4 milliárd forinttal.

Az Országgyűlés kedden - 117 igen szavazattal, 45 nem ellenében - fogadta el az NMHH és a közmédia költségvetését, amelyet a költségvetési bizottság terjesztett a Ház elé.

Az MTVA bevételéből 71,6 milliárd forint származik a költségvetésből: a 70,4 milliárd forintot kitevő közszolgálati hozzájárulás 1 százalékkal haladja meg az idei mértékét, a fennmaradó összeg a tévék, rádiók által fizetett médiaszolgáltatási díjakból származik. Bő 5 milliárd forint a kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből eredő bevétel, idei pénzmaradványából pedig 3,7 milliárd forintot használhat fel jövőre az MTVA.

Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő tevékenységre 61,4 milliárd forint fordítható, kamatfizetésre és egyéb pénzügyi kiadásokra pedig 3,5 milliárd.

Az alap a bevételekből csaknem 174 millió forintot utal tovább az NMHH Médiatanácsának, további 2,2 milliárd forintot a hivatali szervezetének, 232 millió forintot pedig a Közszolgálati Közalapítványnak.

Közszolgálati műsorok, elsősorban filmek pályázati támogatására 2,7 milliárd forint jut. A Magyar Televízió, a Duna Televízió, valamint a Magyar Rádió Zrt.-nek egyenként 570 millió forintot ad át az MTVA, a Magyar Távirati Iroda Zrt.-hez 700 millió forint kerül. Idén mind a négy zrt. egyenként 500 millió forintban részesült.

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány 55 millió forintra számíthat, míg a zenei együtteseket magában foglaló Közszolgálati Kulturális Non-profit Kft. 871 millió forintot kap, mintegy 30 millió forinttal kevesebbet az ideinél.

A médiatanács a csaknem 174 millió forintból a legnagyobb tételt, 82 millió forintot személyi juttatásokra fordítja, további 22 milliót járulékokra, míg csaknem 46 millió forintot költ dologi kiadásokra.

Az NMHH 32,4 milliárd forintos költségvetéséből a legtöbb, 18 milliárd forint frekvenciadíjakból származik, 2,2 milliárd az államháztartástól, bő 2 milliárd forint felügyeleti díjból, 2,4 milliárd az azonosítók díjából és csaknem 300 millió forint adódik az igazgatási szolgáltatási díjakból. A hírközlési területen 1,7 százalékkal nagyobb bevétellel számol a hatóság az ideinél.

A forrásból összesen 8,3 milliárd forint jut személyi juttatásokra és járulékokra, dologi kiadásokra az ideinél 16 százalékkal kevesebb, összesen 4 milliárd, 5,8 milliárd forint kerül a következő évek működési tartalékába, 5,2 milliárd pedig az adott év működési tartalékába.

A személyi juttatásokra az ideivel megegyező összeget fordít a hatóság, annak ellenére, hogy létszámát kis mértékben, 650-re növeli a bővülő feladatok miatt.

Nem évülnek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények

Elfogadta az Országgyűlés kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, hogy ezentúl ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.

A fideszes Selmeczi Gabriella és Bánki Erik kezdeményezte Btk.-szigorítást egyhangúlag, 164 igen szavazattal hagyta jóvá a Ház.

Így a Btk. ezentúl rögzíti, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni, ötévnyi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő bűncselekmények büntethetősége nem évül el, ha a sértett a bűncselekmény elkövetésekor 18 évnél fiatalabb.

Selmeczi Gabriella korábban azt mondta, a Sipos-ügy - a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye - irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető.

A cél az, hogy azoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így "senki nem bújhat ki a felelősség alól" - fogalmazott a Fidesz képviselője, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Egyetértett a 2013-as költségvetés felhasználásával a parlament

Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2013-as zárszámadást, amely a központi költségvetés tavalyi felhasználását foglalja össze.

A képviselők 116 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 13 tartózkodással hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését.

A zárszámadás alapján a tavalyi makrogazdasági folyamatok kedvezőbbek voltak a vártnál és az Európai Unió átlagánál is. A bruttó hazai össztermék a 2013-as költségvetés készítésekor feltételezett 0,9 százalékhoz képest gyorsabban, 1,1 százalékkal bővült. Az infláció alacsonyabb volt a tervezettnél, átlagosan 1,7 százalékkal nőttek az árak 2013-ban. Az Európai Unió módszertana szerint számított adósságráta 79,8 százalékról 79,2 százalékra mérséklődött. Az államháztartás uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánya 2,2 százalék volt tavaly.

Az ÁSZ korábbi jelentésében megállapította: a 2013. évi központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, a törvényjavaslatban szerepeltetett adatok megbízhatóak.

A kormány korábban a költségvetési stabilitás és a gazdasági fordulat évének nevezte 2013-at. A kabinet álláspontja szerint ugyanis a költségvetési fegyelemnek köszönhetően a tavalyi már a harmadik olyan év volt, amikor a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradt. Magyarország 2013 júniusában kiszabadult a túlzottdeficit-eljárás alól, augusztusban pedig idő előtt visszafizette az IMF-hitelt - hangsúlyozta a nemzetgazdasági tárca a zárszámadás értékelésekor. Kiemelték: mindezt úgy sikerült elérni, hogy az ország gazdasági növekedési fordulatot hajtott végre, a gazdaság tartós növekedési pályára állt, az államadósság, valamint a családok és a munkavállalók terhei is csökkentek.

Az ellenzéki frakciók ugyanakkor kritikával illették a tavalyi költségvetést, vezérszónokaik elsősorban az államadósság mértékét kifogásolták.

Az Országgyűlés mai ülésén fogadhatja el a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadást, valamint azt a kormánypárti előterjesztést, amely megszüntetné a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények elévülését.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd ezt követik a határozathozatalok.

Ekkor fogadhatják el a képviselők a tavalyi költségvetés végrehajtási törvényét, azaz a zárszámadást, az Állami Számvevőszék 2013-as működéséről szóló beszámolót, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi büdzséjének végrehajtásáról szóló előterjesztést, valamint az NMHH 2015-ös költségvetését.

Döntés várható továbbá a büntető törvénykönyv (Btk.) Fidesz kezdeményezte szigorításáról, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el, valamint a bírósági végrehajtási törvény - ugyancsak a Fidesz által javasolt - módosításáról.

A szavazások után az Országgyűlés megvitatja az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről szóló törvényjavaslatot, továbbá jogállási törvények, valamint a bányászatra vonatkozó jogszabály módosítását, majd az új biztosítási törvény javaslatát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgázolta a biciklist, majd eldobta a sérült telefonját és továbbhajtott

A kerékpáros nő a rendőrséget akarta hívni, amikor a 34 éves sofőr kicsavarta a kezéből mobilját. Tovább olvasom