Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Okos kukákba kerül a szemét

Az országban egyedülálló hulladékgyűjtési rendszert vezettek be júliusban Téten és Öttevényen. Az elektronikus jeladóval szerelt kukákat a gyűjtőautó az ürítéskor regisztrálja, így a szolgáltatást igénybe vevők a ténylegesen elszállított szemét után fizetnek.
A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közel 20 milliárd forintos projektjének részeként szelektív gyűjtőszigeteket adtak át Téten és Öttevényen, s bevezették a kétkannás gyűjtést. Ez a beruházás lehetővé teszi, hogy a két településen szelektáltan helyezheti el a lakosság az újrahasznosítható csomagolási hulladékot, legyen az papír, műanyag vagy üveg, netán fém vagy komposztálható hulladék.
A nagytérségi társulás Győr és a térségében lévő 112 település között jött létre azzal a céllal, hogy olyan korszerű hulladékszállítás és hulladékgazdálkodás működjön, ami műszaki, környezetvédelmi és gazdasági szempontok alapján egyaránt megfelel a hazai és az uniós követelményeknek.
Az e hónapban bevezetett gyűjtési rendszerről a működtető, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás elmondta: a hulladékszigetek kihelyezése kísérleti jellegű, azt szeretnék megtudni, hogy egy kisváros és egy kisközség lakói hogyan reagálnak az ilyen rendszerre. Mennyire van bennük hajlandóság a komposztálható és a visszamaradó hulladékok külön gyűjtésére? A tapasztalatokat a társuláshoz tartozó többi településen használják fel, amikor azokban is bevezetik az új rendszert.
A rendezvényen jelen volt a vízügyi tárca fejlesztési igazgatója, Kiss Pál, aki elmondta: az év végén elkezdődhet a projekt kivitelezése. Az országban 13 ilyen program – ebből a győri, a mosonmagyaróvári és a soproni – áll megvalósítás előtt, 11 még tervezési szinten van. Az országban jelenleg 4 millió ember számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, a projektek befejezése után ez a duplája lesz.
Tét polgármestere, Szabó Ferenc elmondta, hogy a lakosság szívesen fogadta a szelektív gyűjtést, az emberek döntő többsége belátja annak előnyeit s a hasznát. Az első szállítások tapasztalatai jók, működni fog a rendszer.
A mintegy 900 lakosú Öttevény polgármestere, Király Péter hangsúlyozta, a szelektív gyűjtéshez két hét alatt hozzá lehet szokni. A településvezető kérte a szolgáltatót, hogy kiemelten figyeljen a megtelt tárolók ürítésére.
A két településen minden háztartás két kukát kapott, egyikben a komposztálható, a másikban a vegyes hulladékot gyűjtik. Az edényekre azonosításra szolgáló vonalkódot helyeztek el, amelyet a gyűjtőautón lévő leolvasó azonosít és rögzíti az edény használójának adatait. A Magyarországon egyedülálló rendszerrel lehetővé válik, hogy a szolgáltatást igénybe vevők a tényleges ürítési gyakoriság alapján fizessenek.
A két érintett településen a helyi kábeltelevíziók egy hónapon keresztül, hetente kétszer vetítik azt a filmet, amelyből a rendszer elemeit ismerheti meg a lakosság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom