Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Okos ruhák

Testünk jelzéseit folyamatosan figyelő és rögzítő szenzorokkal ellátott ruházatot fejlesztettek ki egy nemrégiben lezárult EU-projekt keretében – írta az Agent Portal (www.agent.ai).
Mint az első magyar intelligencia portálon olvasható, a zakó váll- és hónaljrészébe varrt apró szenzorok érzékelik testünk hőmérsékletét, és ha kell, az adatokat mobil hálózaton keresztül továbbítják az orvosnak. Baj esetén gyorsabb kezelésre számíthatunk. Az „intelligens" öltözék egyáltalán nem nehéz.

A szenzorokat, jelfeldolgozókat és modern telekommunikációt integráló rendszer nemcsak kényelmes, de – mivel testünket állandóan monitorozza – praktikus is. Felderíti, „érti" a felhasználóra jellemző pszichológiai jelzéseket, pontos információt továbbít. Az üzenet standard GSM-hálózaton keresztül, tehát bárhonnan eljut a „címzetthez".
Az öltözék rugalmasan igazodik alakunkhoz, nem érezzük a szövetbe épített vezetőket. A prototípus pirinyó érzékelői a felhasználó levegővételéről, bőrének hőmérsékletéről, álló vagy fekvő testhelyzetéről, valamint mozgásáról gyűjtik az információt. Az adatokat a rendszerbe épített miniatűr GPRS-továbbító segítségével kommunikálják a távoli központba, orvosi rendelőbe, kórházba.

A továbbító következő változata a pontos helyszínt is képes lesz majd beazonosítani. Legyen szó súlyos betegről, vagy szerencsétlenség túlélőjéről, a mentők és az elsősegélynyújtók sokkal hamarabb végezhetik munkájukat, mint manapság.
A Központi Monitorozó Rendszer összeszedi, tárolja és koordinálja az adatokat. Állandóan figyeli a felhasználó egészségére vonatkozó legfontosabb paramétereket, kritikus helyzetben figyelmezető jelzéseket generál.

A következő hónapokban Európa különböző – gondosan kiválogatott – áruházaiba küldenek a prototípusokból. A kísérleti felhasználók katonák, atléták, veszélyes körülmények között dolgozók, orvosok és lábadozó, de már hazaengedett betegeik lesznek. A két és féléves, nemrég zárult EU-projekt az „okos kelmék" prototípus-technológiájának a kidolgozását célozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etnikai feszültség a benzolfolt miatt az orosz távol-keleten

Szociális feszültségeket okozott a Kínából az Amurba érkező benzolfolt. Az orosz távol-keleti… Tovább olvasom