Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Ökostaféta

Huszonkét napon keresztül ezrek lesznek úton környezetbarát közlekedési eszközökkel és látogatnak egyik klímaszövetséghez tartozó településről a másikra. Az Ökostaféta július 28-án délután érkezik Rajkára.
Százötven település fog össze idén is, hogy a szervezőkkel együtt támogassák a Klímaszövetség Méltányos Kereskedelem (Fairtrade) elnevezésű egyedülálló túráját, az ökológiai projekteket és a fejlődéspolitikai célokat. A 2006-os Öko-

staféta július 8-án indult az ausztriai Bodensee-régióból, majd a stafétahátizsákot településről településre viszik, hogy aztán a rekordtúra július 29-én a Fertő tó partján, Mörbischben egy nagy záróeseménnyel teljesedjen ki. A kezdeményezéssel az emberek figyelmét felhívják az éghajlat védelmére vonatkozó előírások szükségességére, és arra, hogy a méltányos kereskedelem termékeinek megvásárlásával támogatni tudják a szegénység elleni világméretű küzdelmet. Ezen belül regionális mintaprojekteket mutatnak be, például a megújítható energiaforrásokról, a résztvevők Fairtrade-termékeket kóstolhatnak és a régió vállalkozásainak biotermékeivel ismerkedhetnek meg.
A túra sportos jellegű, de családias, ahol nem a gyorsaság, hanem a tisztességes játék olimpiai szelleme számít. Ezért a szervezők azt várják, hogy ezen kicsik és nagyok is részt vegyenek: gyalog, kerékpárral, görkorcsolyával, lovon, csónakkal és más kreatív, motor nélküli járművekkel. A program Ausztria országhatárait is átlépi, eljut Olaszországba, Szlovákiába, Szlovéniába és Magyarországra is. Hazánk egyébként elsőként vesz részt a túrában. Az Ökostaféta július 28-án délután érkezik Magyarországra, Rajkára, majd Dunakiliti és Dunasziget érintésével Halászin lesz a következő állomás. Mosonmagyaróváron keresztül jut el a következő állomására, Mosonszolnokra, ahonnan Jánossomorján keresztül Andaunál hagyja el az országot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentenék a tűzoltólaktanyát

Civil kezdeményezés indulhat a soproni tűzoltólaktanya megmentéséért. Emellett az örökségvédelmi… Tovább olvasom