Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Oktatási államtitkárság: a PDSZ sztrájkja nem szolgálja a pedagógusok érdekeit

Az oktatási államtitkárság szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének sztrájkja nem szolgálja a pedagógusok érdekeit.
A PDSZ elnöke szombaton jelentette be, hogy a szakszervezet határozatlan idejű országos sztrájkot hirdet, mert az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatban nem sikerült megállapodnia a kormánnyal. Mendrey László budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: teljes kudarccal zárult az öt tárgyalási fordulóból álló, pénteken befejeződött tárgyalássorozat, minden kompromisszumos javaslatukat elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője. Jogszerűen, a sztrájkra vonatkozó bírósági határozat függvényében, a március 15-ei ünnepségek utáni időszakra, az országos választmány által elfogadott és a jövő hét folyamán kijelölt időpontban határozatlan időre hirdetik meg az országos sztrájkot - tette hozzá az érdekvédő.

Az államtitkárság szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegációja számos megoldási javaslatot kínált a megegyezés reményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, azonban a szervezet minden ésszerű kompromisszumot elutasított.

Hozzátették: a gyerekek, szülők, a sztrájkhoz nem csatlakozó pedagógusok érdekében a minisztérium gondoskodik arról, hogy azok a tanítók, tanárok, akik nem vesznek részt a PDSZ munkabeszüntetési akciójában, zavartalanul végezhessék munkájukat, az iskolák fogadják a diákokat, és ahol lehet, ott legyen tanítás.

Felidézték, hogy a hat pedagógus szakszervezetből öt - köztük az ágazat legnagyobb reprezentatív szakszervezete - aláírta a kormánnyal azt a megállapodást, amely biztosítja számukra, hogy tevékenyen részt vesznek a köznevelési rendszer helyzetét feltáró és jövőjét meghatározó megyei fejlesztési tervek előkészítésében, a pedagógus életpályamodell fontos részleteinek – például a minősítési rendszer – kidolgozásában, valamint ellenőrző szerepet töltenek be a közoktatás megújításának egész folyamatában.

Szerepvállalásukkal tanúbizonyságát adták annak, hogy céljuk nem az öncélú tiltakozás, hanem a pedagógustársadalom számára a jogszabályokból kiolvasható elemeken túl további garanciákat akarnak biztosítani - fejtette ki az államtitkárság.

Ezzel szemben PDSZ az utolsó pillanatban megtagadta a megállapodás aláírását és önálló sztrájkbizottságot hozott létre, s olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyek teljesülésük esetén veszélybe sodornák az egész magyar iskolarendszer működését; a köznevelési, a szakképzési és az állami átadás-átvételről szóló törvény felfüggesztése "ex lex" állapotot eredményezne - áll a közleményben.

Az államtitkárság hangsúlyozta: a köznevelés megújításával a kormány olyan iskolarendszert hoz létre, amely felszámolja az európai léptékkel példátlan különbségeket, mind a diákok, mind a tanítók, tanárok számára nagyobb biztonságot teremt. Ezenkívül a pedagógus életpálya törvénybe iktatásával egyértelművé tette, a jó színvonalú iskolarendszer alapfeltételének tartja, hogy a tanítókat, tanárokat a jelenleginél nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülés illesse meg.

Sajnálatos, hogy a PDSZ mindennek ellenére sztrájkot hirdetett - zárul az államtitkárság közleménye.

Olvasóink írták

  • 1. tzs_szeged 2013. február 16. 19:30
    „Az EMMI cselekedeti az elmúlt 3 évben nem szolgálják a pedagógusok, a diákok és a szülők érdekeit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János: a sikeres árvízi védekezés záloga az évekkel korábban elkezdett felkészülés

Áder János Szolnokon a várható árvízhelyzetről és az árvízvédelem előkészületi munkálatairól tájékozódott. Tovább olvasom