Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Oktatási tárgyú javaslatokat tárgyal ma az Országgyűlés

Az Országgyűlés mai ülésén folytatja a jegybanktörvény módosításáról szóló kormányzati javaslat tárgyalását, emellett a képviselők az elektronikus hírközlést érintő jogszabályok megváltoztatásáról és három oktatási tárgyú előterjesztésről is vitatkozhatnak.
A parlament reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd határoz a jegybanktörvény módosításának részletes vitára bocsátásáról, amelyet már ma megtarthat a Ház. A kormány javaslatának elfogadása a feltétele annak, hogy Magyarország hiteltárgyalásokat kezdhessen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. A kabinet új előterjesztése alapján változnak a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályok, a tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vehet részt a testület ülésein. A javaslatról a Magyar Nemzeti Bank azt közölte: a kormány elfogadta a nemzetközi intézmények minden olyan javaslatát, amelyek törvénybe iktatását a hiteltárgyalások megkezdésének feltételéül szabták.

Ezt követően a személyi jövedelemadóról szóló törvény, és a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításáról kezdődik vita.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter indítványában azt kezdeményezi, hogy a 2006 előtt született gyermekek javára nyitható legyen egy Start-számla, legalább 25 ezer forint befizetésével, az érintett gyermekek azonban nem kapnák meg a költségvetési törvényben életkezdési támogatásként meghatározott összeget.

Terítékre kerül a kormány törvényjavaslata a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltató tevékenység végzéséről. Ez alapján az állatorvosi kamara továbbra is két szintre épülne, országos szervezetre és területi szervezetekre, a kabinet előterjesztése azonban lehetőséget adna a kamara szervezeti megújítására.

Az ülésnap további részében az elektronikus hírközlést érintő egyes törvények módosításáról, majd oktatási témájú kérdésekről - a tankönyvpiacot, valamint a köznevelési és felsőoktatási törvényt érintő változtatásokról - tárgyalhatnak a képviselők.

Az utolsó napirendi pontokban az egyes szociális tárgyú törvénymódosítások, valamint az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények változtatására irányuló előterjesztések részletes vitáira kerül sor.

Az Országgyűlés szerdától a jövő évi költségvetés vitájába kezd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NFM és a VM közigazgatási államtitkára változhat

Vízkelety Mariann, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a… Tovább olvasom