Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Oktatásügyi EU-biztos: felsőoktatási reformra van szükség

Az európai felsőoktatásnak nagy szerepe lehet az EU nemzetközi versenyképességének javításában Ján Figel oktatásügyi EU-biztos szerint. Figel az Oxfordi Egyetemen vázolta elképzeléseit, amelyek több területen jelentős reform végrehajtását tűzik ki célul.
Az oktatásügyi biztos az egyetemek vezetését függetlenebbé tenné, és mindenütt erősítené a menedzsmentet. (A jelenleg szinte teljesen közpénzekből fenntartott egyetemek a tagállamok minisztériumainak ellenőrzése alá tartoznak.)

Az európai egyetemeknek összehasonlítható fokozati rendszerrel kell rendelkezniük, ám a jelenlegi nagyon sokféle diplomát a jövőben globális standardok szerint kellene egységesíteni. Ez világszinten sokkal vonzóbbá tenné az európai felsőoktatási rendszert.

Ján Figel szerint nem lenne szabad engedni az európai egyetemi rendszer felaprózódását, a tagállamokat rá kellene venni az általa szükségesnek tartott reformok végrehajtására, és arra, hogy szabadítsák meg egyetemeiket a felesleges terhektől. A biztos úgy véli, hogy a tervezett Európai Kutatási Tanács (ERC) és az Európai Technológiai Intézet (EIT) jelentős szerepet játszik majd az európai egyetemi rendszerek egységesítésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom