Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Október 23. - Jobbik- és közös ellenzéki demonstráció, Békemenet és megemlékezések

1956-ban nem lehetett tovább tűrni, mert nem volt mire várni, mindenki érezte, hogy nincs tovább - mondta Orbán Viktor a Hősök terén.
17:27 - KIM: több százezren vettek részt a Hősök terén tartott megemlékezésen

Több százezren vettek részt szerdán a budapesti Hősök terén tartott megemlékezésen - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a rendezvényt követően.

Az október 23-i ünnepi megemlékezés méltóságteljesen és az '56-os hősök emlékéhez méltóan zajlott le a Hősök terén - írta közleményében a tárca. Hozzátették: a nemzeti ünnep eseménysorozatán, valamint a miniszterelnöki beszéden több százezren vettek részt.

Rendkívüli esemény vagy rendbontás nem történt - zárul a közlemény.

Résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédén a fővárosi Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédén a fővárosi Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

16:58 - Vona Gábor: az MSZP és a Fidesz is szégyellje magát és húzzanak el!

"Szégyelljétek magatokat és húzzatok el!" - üzente Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MSZP-nek és a Fidesznek pártja október 23-i demonstrációján szerdán a budapesti Deák téren.

Szerinte mindkét párt a rendszerváltás óta többször is megmutatta, hogy mire képes, és ebből Magyarország többet nem kér.

A Fidesz és a baloldal csak a hatalmat akarja megszerezni és csak "hazugságot, csalást, lopást és hazaárulást" akar adni az országnak - mondta az ellenzéki pártvezető, aki szerint ez a két politikai erő az egymástól való rettegésből él, és csak az egymással való ijesztgetéssel tud szavazatokat szerezni, ezért csak együtt lehet megszabadulni tőlük.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszél a párt demonstrációján az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a belvárosi Deák téren 2013. október 23-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszél a párt demonstrációján az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a belvárosi Deák téren 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik ezzel szemben nem a hatalmat akarja, hanem a hazát szeretné visszaadni a magyaroknak, hogy Magyarország "ne a multinacionális tőke és az Európai Unió lábtörlője legyen". A Jobbik nem félti a demokráciát, mert "az nem is volt", hanem a magyar emberek szabadságát, jólétét félti, mert ezeket valóban elvették - hangoztatta.

A jövő évi választás tétjét "életbevágónak" nevezte, mondván: ha a Jobbik ott nem tud sikert elérni, akkor a magyar föld el fog veszni, a devizahitelesek tönkremennek, és "soha nem lesz igazság Magyarországon".

A baloldai ellenzék és a kormány megemlékezéseire utalva elmondta: akik a Műegyetem előtt vannak azok a szellemi örökösei, akik 1956-ban "a szovjet tankokra ültek, hogy eltiporják Magyarország szabadságát". A baloldal akkor Moszkvát szolgálta ki, most az Európai Uniót és a bankokat - folytatta. „Ugyanazok maradtak, nem tudtak megváltozni és nem is akarnak" - fogalmazott. Ők semmit nem akarnak, csak a hatalmat visszaszerezni – tette hozzá. Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila „egy szörny három feje", csak egyben lehet őket választani és megkapni.

A Hősök terére pedig Vona Gábor szerint azok mentek, akik otthon maradtak 1956-ban és a kegyes hazugságot választották. A Hősök terén lévők úgy érzik, hogy jót akarnak, de nem mernek semmit tenni és „belemenekülnek vezetőjük kegyes hazugságaiba". Ugyanakkor Orbán Viktor is csak a hatalmat akarja - tette hozzá.

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: a harmadik út az 1956-as hősök útja, akik felül tudtak emelkedni a maguk életén, hogy másokén is segítsenek. Ez a harmadik út a Jobbik útja is.

Beszélt arról is: 2006 október 23-án mindenki megmutatta, hogy pontosan hova tartozik. „Akkor Gyurcsány Ferenc – akinek Bajnai Gordon a kormánya tagja volt – az ünneplő magyar emberek közé lövetett. Orbán Viktor pedig a beszédét követően, miközben a korábban őt hallgató nézők közé lőtt a rendőrség, addig ő beült egy páncélozott autóba és hazament " - fogalmazott. Vona Gábor Gyurcsány Ferencnek azt üzente: „aki elárulja a hazáját, az börtönbe fog menni".

Hozzátette: a Jobbik ezzel szemben az utcán volt 2006 október 23-án és akkor született meg a 2006-osok politikai generációja.

A több ezres árpádsávos, jobbikos, székely és nemzeti színű zászlókkal felszerelt tömeg - amelyben jelen voltak az Új Magyar Gárda tagjai is – hangos üdvrivalgással fogadták Vona Gábort és a többi szónokot. A pártelnök beszédét többször is hosszú taps szakította meg. A baloldali pártok és a kormány említését viszont a résztvevők hangos pfujolással fogadták.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke szerint 1956-ban az a csodálatos, hogy nem szociális problémák javítására indult, hanem a világ kommunizmusának bukására. Szerinte a Szovjetunió soha nem lett ugyanaz, mint 1956 előtt volt és ez a forradalom vezetett a rendszer 1990-es bukásához. „Mi küldtük a pokolba a Szovjetuniót és az ő kommunizmusát, ezt a világ nekünk magyaroknak köszönheti" - fogalmazott Murányi Levente. Szerinte egyedül a Jobbik hajlandó tenni a magyar szabadságét és az ország helyzetének javulásáért, ezért „nincs értelme" más pártra szavazni. Úgy vélte: vigyázni kell, hogy a baloldali ellenzék visszatérése miatti félelem hatására nehogy „túlnyerje magát" a Fidesz a 2014-es választásokon, ezért is „kell a Jobbikra szavazni".

Z. Kárpát Dániel, jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kiszolgáltatottság elleni harc az, ami közös 1956 forradalmában és a jelenlegi helyzetben. Élesen bírálta a bankokat, akik „kifosztották" a magyar embereket. Szerinte folytatni kell az 1956-ban megkezdett harcot a szabadságért a bankokkal szemben, a Jobbik pedig ennek a harcnak a folytatását tűzte ki céljául és „bármi áron" megvédik a devizakárosultakat. „Nincsen bocsánat" azoknak, akik kifosztották az embereket – tette hozzá.

Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője beszél a Jobbik demonstrációján az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a belvárosi Deák téren 2013. október 23-án. Fotó: MTI/Mohai
Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője beszél a Jobbik demonstrációján az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a belvárosi Deák téren 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője felszólalásában „fejet hajtott" a magyar nemzet előtt, amely soha nem adta fel a szabadságért folytatott küzdelmét. Úgy vélte: 1956-ban a kommunizmus, ma a globalizmus és a nemzetközi baloldal próbálja meg tönkretenni a magyar és a lengyel nemzetet is, de ahogyan 1956 után, úgy most is el fognak bukni. Hozzátette: csak a nacionalizmus és a nemzeti érzelmű hazafiak európai szintű szolidaritása hozhat eredményt ebben a harcban.

Pörzse Sándor, jobbikos országgyűlési képviselő beszédében „egészen elképesztőnek" nevezte, hogy azoknak is „van pofájuk" 1956-ról megemlékezni, akik miatt a forradalom és szabadságharc kitört. Bírálta az MSZP-t, amiért az ellenzéki párt szobrot állít Horn Gyulának aki „pufajkás volt", aki biztosan nem a forradalmárok között volt 1956. október 23-án.

A rendezvényen a lengyel Nemzeti Mozgalom és a Jobbik Ifjúsági Tagozata (IT) együttműködési megállapodást kötött, amelyet a Robert Winnicki és Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a Jobbik IT elnöke írtak alá.

A politikusi felszólalásokat követően a Deák tér Andrássy út felőli végén felállított színpadon a Hungarica együttes koncertjével zárul a Jobbik október 23-i rendezvénye.

16:35 - Orbán: 1956-ban nem lehetett tovább tűrni

1956-ban nem lehetett tovább tűrni, mert nem volt mire várni, mindenki érezte, hogy nincs tovább - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen, A szabadság napja elnevezésű állami rendezvényen.

"Dicsőség a hősöknek!" - mondta a kormányfő. Szavai szerint október 23-én az egész szabad világ kalapot emel, és meghajtja fejét Magyarország és a magyarok előtt, akik nyílt harcot indítottak a kommunista rendszer ellen, amely akkoriban félelemben tartotta az egész szabad világot.

A magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond a fővárosi Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond a fővárosi Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A miniszterelnök szerint a kiállás, a bátorság és a nagyság dicsőségét hagyták örökül 1956 hősei.

Orbán Viktor szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen azt mondta, '56 hősei szépek, bátrak és fiatalok voltak, mégis odaadták az életüket a mi szabadságunkért. A sok fiatal, akit meggyilkoltak, bebörtönöztek, menekülésre kényszerítettek, értünk és talán helyettünk halt meg, került börtönbe, kényszerült emigrációba - fogalmazott, hozzátéve: lemondtak a világról a világért, az emberekről az emberekért, az életről az életért.

Magyarországon azt köszönhetjük a hősöknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt megőrizhettük a tartásunkat és felemelhettük a fejünket, mert ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk - hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a hősök győztek, ha meghaltak is, mert elérték, hogy utódaikra a diktatúra nyomasztó sötétsége helyett a kiállás, a bátorság és nagyság dicsőségét hagyták örökül.

A miniszterelnök szerint "ma ismét közénk lövetnének" azok, akik 2006-ban "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán".

Orbán Viktor ezt szerdán mondta a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen, ahol arra figyelmeztetett: a magyar szabadságnak nemcsak hősei voltak, hanem árulói is. "Az összes forradalmunkat külföldről verték le", és mindig voltak olyanok, "muszkavezetők, pufajkások és vörösbárók", akik segítették a külső ellenséget - hangsúlyozta.

Azután 2006-ban, ezen a napon "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán", és lovas rohamot vezényeltek, ami azért történhetett meg, mert azok kezében volt a kormányzati hatalom, akik gátlás nélkül felhasználták a fegyveres erőket saját népük ellen - mondta a miniszterelnök, aki szerint "ma ismét közénk lövetnének - jó esetben gumilövedékkel -, és megint ránk vezényelnék az állam erőszakszervezeteit".

A miniszterelnök szerint Magyarország közeledik a valódi felszabadulás és a mindennapi szabadság felé.

Orbán Viktor szerdán a Hősök terén elmondott ünnepi beszédében azt mondta, kormánya a magyarok és a magyar szabadság érdekében hozott döntéseket; vitákat és összetűzéseket vállaltak, és sorra megnyerték azokat.

Közeledünk a valódi felszabadulás, a mindennapi szabadságunk felé - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond a fővárosi Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond a fővárosi Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lassan és biztosan be kell indítani a gépezetet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásra utalva a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen.

"Nincs okunk kapkodni, de lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat, éppen úgy, ahogyan 2010-ben tettük. Készülődjetek, most befejezhetjük azt, amit 56-ban elkezdtünk" - buzdította a Hősök terén összegyűlt hallgatóságát a kormányfő.

Szavai szerint nincs középút: "vagy felszabadítjuk magunkat, vagy nem leszünk szabadok". Aki nem a szabadságot választja a saját erejéből, annak a szolgaság lesz a végzete, "hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" - zárta beszédét a szokásos fordulattal Orbán Viktor.

16:25 - Megkezdődött a délutáni állami ünnepség a Hősök terén

Megkezdődött a szerda délutáni állami ünnepség nem sokkal négy óra után a fővárosban, a Hősök terén. A rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök.

A téren, ahová megérkeztek a Békemenet résztvevői is, az MTI tudósítói nemzeti lobogógat és '56-os lyukas zászlókat, helységnévtáblákat láttak. A tömegben székely zászlókat is lengetnek a résztvevők.

A tér középső részét lezárták, az ott felállított színpad előtt hatalmas nemzetiszínű zászlót feszítettek ki. Az ünnepség előtt a kivetítőkön '56-os képeket, filmrészleteket, az érkező Békemenet pillanatait vetítették, felcsendült a többi között a Szabadság, szerelem című dal is.

A szabadság napja elnevezésű rendezvény a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött, azt katonai tiszteletadás és a Himnusz követte. A rendezvény elején elhangzott Cseh Tamás Corvin köziek című dala és Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról című verse.

16:09 - Gyertyákat gyújtottak a Terror Házánál

Ünnepélyes gyertyagyújtást tartottak a budapesti Terror Házánál, a Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezve szerdán.

Erdély-szerte megemlékeznek az 1956-os magyar forradalomról

Erdély-szerte és a Bukarest melletti Snagovban is megemlékeznek szerdán a magyar pártok, külképviseletek, bajtársi közösségek és önkormányzatok az 1956-os magyar forradalom kitöréséről.

Csíkszeredában a város önkormányzata, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa szervezett megemlékezést a Kalász lakótelepi temető bejáratánál felállított 1956-os kopjafánál. Délután az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél rendeznek ünnepi megemlékezést, amelyen beszédet mondott Hidvéghi Balázs (Fidesz), az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke.

Sepsiszentgyörgyön a volt politikai foglyok Kovászna megyei szervezete a bajtársak sírjait, majd Szalai Attila 1956-os mártír emléktábláját koszorúzta meg. A szabadságharc tiszteletére este az '56-os emlékparkban rendeznek ünnepséget, amelyen Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is részt vesz.

Kézdivásárhelyen a kézdivásárhelyi iskolák immár hagyományos fáklyás-gyertyás felvonulására kerül sor szerda este a Gábor Áron téren.

Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának panteonjában felállított emléktáblánál rendezett ünnepséget az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A rendezvényen felidézték az erdélyi magyarság 1956-os szolidaritási megmozdulásait, egyebek közt a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének megalakulását, tagjainak későbbi meghurcolását.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete szerdán '56-os tematikájú történelmi csapatvetélkedőt rendezett az általános iskolások számára a Kultúrpalotában. Délután emléktáblát avatnak a forradalmárok tiszteletére a Vártemplom udvarán.

A Kolozsvár Társaság és az RMDSZ Kolozs megyei szervezete szervezésében rendeztek koszorúzást a kolozsvári Sétatéren felállított '56-os emlékműnél.

Snagovban, Nagy Imre és társai kényszerlakhelyének helyszínén Magyarország bukaresti nagykövetsége, az RMDSZ bukaresti szervezete, a román fővárosban működő Ady Endre magyar líceum és az 1989-es forradalmárok szövetsége koszorúzta meg a mártír miniszterelnök emlékoszlopát.

A rendezvényen, amely a központi állami megemlékezések része volt, több száz résztvevő mellett gyertyát gyújtott Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Balázs-Piri László 1956-os elítélt, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője.

A mécsesgyújtók között volt továbbá Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, valamint Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az érdeklődők közül szintén sokan gyújtottak gyertyát, illetve mécsest a megtorlások áldozatai előtt tisztelegve. Számos résztvevő vitt magával nemzetiszínű lobogót, néhányan pedig székely zászlót.

15:58 - Megérkezett a Békemenet eleje a Hősök terére

Megérkezett a Békemenet eleje a budapesti Hősök terére, a menet elején haladó szervezőket többen tapssal és zászlólengetéssel fogadták - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

Amikor a menet eleje megérkezett a Hősök terére, a menet vége a Terror Háza környékén járt. A Terror Házánál a résztvevők spontán módon elénekelték a székely himnuszt.

Miközben a menet haladt, az Andrássy úton végig tapsoló, zászlókat lengető emberek álltak, egyes házak ablakából is integettek. A hangszórókból zene szólt, a menet mellett pedig több helyszínen népzenét játszottak fiatalok.

A tömegben a korábbi feliratok mellett "Békét a szívekben", illetve "Bajnai, menj Ciprusra" feliratok is feltűntek.

A Békemenet útvonalán, a Kodály köröndnél nagy kivetítőt állítottak fel, hangszórókkal.

A Hősök terén kezdődő megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

15:49 - Mesterházy: a magyarok mindig megszabadultak a nép ellenében kormányzó vezetőiktől

Az MSZP elnöke szerint a magyarok mindig lerázták magukról azokat a vezetőiket, akik hazugságra építették politikájukat és a nép ellenében kormányoztak, és ez lesz a sorsa Orbán Viktornak is.

Mesterházy Attila erről a baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján beszélt. Az MSZP elnöke azt mondta: a tömegnek optimistábbnak, magabiztosabbnak kellene lennie. Hozzátette: a baloldali és liberális politikusok nem lehetnek egymás ellenségei, Orbán Viktor rendszerét kell leváltaniuk, és téved, aki ezt szem elől téveszti. "Elszántsággal, bátorsággal el fogjuk érni, hogy Magyarország újra köztársaság legyen, és fejlődő, gyarapodó nemzetté váljon" - hangoztatta.

Amikor Mesterházy Attila a mikrofonhoz lépett, sokan fütyültek, és "összefogás"-t skandáltak, ezért a pártelnök egy ideig nem tudta elkezdeni beszédét. Ezt megelőzően több kisebb baloldali párt és mozgalom vezetője - Bokros Lajos, Kuncze Gábor és Fodor Gábor -, valamint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is szélesebb ellenzéki együttműködést sürgetett, bírálta az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását.

˝A szabadság összeköt˝: megkezdődött az ellenzéki demonstráció. Fotó: MTI (galéria)

15:36 - Gyurcsány: az ellenzéknek egy közös vezetőre van szüksége

A demokratikus ellenzék támogatóinak, mozgalmainak és pártjainak össze kell fogniuk, "nem kicsit, nagyon" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a baloldali ellenzéki pártok "A szabadság összeköt" elnevezésű október 23-ai demonstrációján a budai Műegyetem rakparton. Az ellenzéknek közös vezetőre van szüksége, "nem kettőre, nem háromra, nem nyolcra, hanem egyre" - tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, ennek a közös vezetőnek olyannak kell lennie, aki egyesíteni tudja a demokratákat, aki "győzelemre vezet" - tette hozzá. Aki erre nem képes, akinek ambíciója akadályozza a teljes körű összefogást, annak át kell gondolnia a szerepét - hangsúlyozta. Ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek - jelentette ki.

A demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezése a Műegyetem előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 2
A demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezése a Műegyetem előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Marjai János

Az ellenzéknek közös listára van szüksége és ha valakinek a képviselői ambíciója akadályozza a köztársasági ellenzéki blokk közös listájának a létrehozását, "annak utat kell nyitnia másoknak" - folytatta. Egyúttal azt is kiemelte, hogy az ellenzéki erőknek az egyéni választókerületekben csak egyetlen közös jelöltet szabad indítaniuk.

Az ellenéki tárgyalások újranyitására felszólító Gyurcsány Ferenc, a korábban az MSZP és az Együtt-PM között született megegyezésre utalva kijelentette: "az a megállapodás, amit kollégáink megkötöttek, az nem demokratikus, nem időtálló, mert nem találkozik a demokratikus választók sokaságának akaratával".

˝A szabadság összeköt˝: megkezdődött az ellenzéki demonstráció. Fotó: MTI (galéria)

15:15 - Elindult a Békemenet - FRISSÍTETT

Elindult a Békemenet a Bem szobortól, a menet elején nemzetiszínű molinón a következő felirat olvasható: "Aki agresszív, fél. Mi nem félünk!"

Amikor az első résztvevők a Margit híd pesti hídfőjéhez ért, a menet vége a Bem tér elején tartott.

A menet elején a fő szervezők vonulnak, köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fritz Tamás, politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója, Széles Gábor, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa, vállalkozó, Bayer Zsolt újságíró és Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója.

Csizmadia László a Jászai Mari téren azt mondta: félmillióan vannak az előzetes becslések szerint.

Békemenet az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján. Fotó: MTI (galéria)

Széles Gábor az MTI-nek még a menet indulása előtt azt mondta: reményei szerint legalább annyian lesznek, mint az első Békemeneten, amelyen a rendőrség a helikopteres megfigyelése alapján 400-500 ezerre becsülte a menetelők számát. Hozzátette: úgy érzi, nagyon fontos annak bizonyítása, hogy "az ország nem vált a csürhék országává".

Széles Gábor a Podmaniczky utcánál közölte, hogy a Hősök terén várakozókkal együtt már egymillióan vannak.

A Békemenettel meg kívánják mutatni, hogy a magyar többségi társadalom képes méltóságteljesen viselkedni, ellentétben a Magyar Szolidaritás Mozgalom rendezvényén történtekkel - mondta, utalva arra, hogy az hetekkel ezelőtt a mozgalom rendezvényén ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló szobrot.

A résztvevőknél több molinó is van, amelyeken a következő feliratok olvashatóak: "szeretünk Viktor", "köszönjük Viktor", "veled vagyunk Viktor", "hűek vagyunk az '56-os forradalom eszméihez, "aki Orbán Viktort bántja, minket is bánt". Egy táblán magyarul, lengyelül és angolul olvasható: "mi, magyarországi lengyelek, veletek vagyunk".

A tömegben nemzetiszínű lobogók és településfeliratok is láthatóak, köztük erdélyi településnevek, de egy Mellbourne - Ausztrália feliratú tábla is feltűnt.

A menetet egy korabeli Csepel teherautó vezeti fel.

A Békemenet a Bem szobortól indul és a Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út útvonalon a Hősök terére tart.

A menet indulása előtt Csizmadia László, Bencsik András és Bayer Zsolt is arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a menetben provokátorok is vannak.

Csizmadia László a menet indulása előtt az '56-os időket idéző Csepel teherautóról szónokolva azt mondta, a "civil kurázsival üzenjük meg Európának, hogy semmit rólunk nélkülünk". Hangsúlyozta, "2014 tavaszán, együtt a természet sarjadó erőivel szavazataink már biztosíthatják a magyarországi tavasz beköszöntét és a rendszerváltás befejeződését".

Bencsik András emlékeztetett, a Békemenet immár ötödik megmozdulását tartja, amely - szerinte - ezúttal is arról szól, hogy a résztvevők a szeretet és az összefogás erejével, valamint méltósággal válaszolnak a demokráciát ért támadásokra. Mint mondta, "ezzel nyertünk 2010-ben, és ezzel fogunk nyerni 2014-ben is".

"Nekünk meg van még a lelkünk és ez a legnagyobb fegyverünk" - fogalmazott Bayer Zsolt, aki úgy folytatta, biztosan tudják, hogy provokátorok vannak köztük, a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái, akik korábban a Fidesz székházát próbálták elfoglalni. "Bármit is csinálnák, ne szedjétek szét őket, ugyanis erre várnak" - figyelmeztetett, hozzátéve: a provokátorok azt próbálják bemutatni, "mi ugyanolyan agresszívak vagyunk, mint ők". Bayer Zsolt arra kérte a menet résztvevőit, "ne nyúljanak a provokátorokhoz", hanem fényképezzék le őket és szóljanak a szervezőknek, "akik el fogják őket takarítani".

Végül Fritz Tamás politológus kért szót, aki beszéd helyett Juhász Ferenc Himnusz-töredék című, Emeld föl fejedet büszke nép kezdetű megzenésített változatát énekelte el a menet részvevőivel közösen.

A tömeg a beszédek után a szervezők 1956-ra utaló "Gyertek velünk!" felkiáltására indult el.

A részvevőket útközben több helyen tapssal köszöntötték. A tömegben többen táblákat tartottak a magasba, az egyiken például, amelyen vezető fideszes politikusok arcképei voltak, "Ők értünk, mi értük felirat volt olvasható, míg egy másik táblára azt írták: "Bajnai, a libákat elloptad, az országot megvédjük tőled".

Fiatalok egy csoportja bibliai idézeteket tartalmazó molinókat, táblákat magasba tartva fejezte ki a Békemenettel, a kormányzattal szembeni ellenérzéseit. A mintegy tíz fiatal a Podmaniczky utca és a Teréz körút sarkán várta a menetet "E nép vezetői tévútra tértek, s akiket vezettek, eltévelyedtek", "Jaj azoknak, akik jogtalan rendeleteket hoznak, és irataik csak terheket rónak ki", "Nem fog szűkölködni az, aki ad a szegényeknek" feliratokkal. A rendőrsorfallal a menettől elválasztott fiatalok akciójáról a menetben résztvevők - néhány kivételtől eltekintve - nem vettek tudomást. A Podmaniczky utcai akciót a TETT (Társaság Egy Tudatos Társadalomért) nevű társaság szervezte - közölte a TETT az MTI-vel.

14:45 - Véget ért a Jobbik demonstrációja a Vértanúk terén, átmennek a Deák térre

Véget ért a Jobbik október 23-i demonstrációja Kormánykárosultak nagygyűlése címmel szerda délután a budapesti Vértanúk terén, az eseményen civil szervezetek képviselői szólaltak fel a devizahitel-károsultak és a termőföld védelme mellett. Az időközben több ezer fősre duzzadt tömeg ezt követően elindult a Deák térre, a párt nagygyűlésére.

Stummer János, a Magyar Tavasz Mozgalom vezetője a Vértanúk terén elmondott beszédében a kormány és a baloldali ellenzék megemlékezéseire utalva azt üzente a "Műegyetem előtt és a Hősök terén parádézóknak": nem félnek a "nagyhatalmú gőgös uraktól", mert a Jobbik tüntetésén részt vevőkben megvan a hit, az erő és az akarat arra, hogy "visszavegyék az ország szabadságát".

Léhmann György, devizahiteleseket képviselő ügyvéd felszólalásában kiemelte: számításai szerint a bankok "gyalázatos magatartása" miatt többen haltak meg, többen sérültek meg és többen vándoroltak ki az országból, mint az 1956-os forradalom és szabadságharc miatt. Közölte: a bankok erkölcsileg megbuktak és büntetést érdemelnek a tisztességtelen gyakorlatuk miatt.

Szűcs Imre, a Jobbik Bács-Kiskun megyei alelnökének traktora vezeti a vonulókat a Jobbik Kormánykárosultak nagygyűlése elnevezésű, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott rende
Szűcs Imre, a Jobbik Bács-Kiskun megyei alelnökének traktora vezeti a vonulókat a Jobbik Kormánykárosultak nagygyűlése elnevezésű, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott rendezvényén Budapesten a Nádor utcában 2013. október 23-án.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Tatár József, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője az MSZP-re, illetve a Fideszre utalva arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszer egyik pártja 2006-ban a forradalom ötvenedik évfordulóján belelövetett a tömegbe, egy másik pedig "szó nélkül tűrte ezt", s az elmúlt hét évben sem történt felelősségre vonás és elszámoltatás. Úgy fogalmazott: "ezek a pártok most vonulgatnak Budapest különböző pontjain, és úgy tesznek, mintha a 2006. október 23-i események meg sem történtek volna."

Hossó Andrea, az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője beszédében élesen bírálta a kormánytöbbség által elfogadott földforgalmi törvényt, amely megfogalmazása szerint "második Trianonként" lehetővé teszi, hogy Magyarország elveszítse saját földterületét a külföldiekkel szemben.

Az árpádsávos, székely és jobbikos zászlókkal megjelent résztvevők - akik között az Új Magyar Gárda tagjait is látni lehetett - a beszédek alatt a kormány, a kormánypártok vagy a baloldali ellenzék említésekor minden alkalommal hangos pfujolással reagáltak.

A beszédeket követően a tömeg két traktor felvezetésével elindult a Deák térre, ahol a Jobbik nagygyűlését rendezik meg, felszólal többek között Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke is.

14:35 - Bajnai: "Orbánország" és Magyarország között választunk jövőre

Bajnai Gordon szerint az embereknek 2014-ben arról kell dönteniük, hogy "Orbánországban" vagy Magyarországon akarnak élni.

Az Együtt-PM szövetség vezetője a baloldali ellenzéki pártok október 23-ai demonstrációján a budai Műegyetem rakparton azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök jéghegynek kormányozza Magyarországot, tönkreteszi a gazdaságot és az oktatást, és ezzel tönkreteszi a jövőt.

De "Orbánország legyőzhető, Orbán Viktor megbuktatható. A kormányzása már megmérettetett és könnyűnek találtatott. Már csak le kell váltani" - jelentette ki Bajnai Gordon, hozzátéve, ez nem lesz könnyű, mert "övék a hatalom, övék a média, övék a pénz, velük van az erőszak". "De az erő velünk van" - mondta, hangsúlyozva, hogy a csendes többség fegyvere a toll, a szavazófülkében jó helyre tett iksz, amivel legyőzhetik a jelenlegi kormányt.

14:34 - Megkezdődött az ellenzéki demonstráció

A budapesti Műegyetem előtt nem sokkal délután két óra után megkezdődött "A szabadság összeköt" címmel meghirdetett "összellenzéki" demonstráció.

Az egyetem előtti terület teljesen megtelt. A szervezők nem kívánták megbecsülni a tömeg nagyságát, azt viszont elmondták, hogy 10 ezer tollat osztottak ki az odaérkezőknek. A beszédek kezdete előtt a szervezők megkérték az embereket, emeljék fel tollaikat a magasba, amellyel majd a szavazáskor leváltják az Orbán-kormányt.

˝A szabadság összeköt˝: megkezdődött az ellenzéki demonstráció. Fotó: mti

A tömegben a legtöbben az MSZP zászlaját lengették, de számos Együtt 2014, DK, PM, Liberálisok és Szolidaritás zászló, valamint nemzeti lobogó is feltűnt.

A megnyitó beszédet Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség egyik vezetője mondta. Ezt követően valamennyi megjelent párt vezetői felszólalnak.

14:21 - LMP: 1956 követeléseinek teljesítésével a mai napig adósok vagyunk

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint az a küzdelem, amely elindította az 1956-os forradalmat a nemzeti függetlenség érdekében, olyan követeléseket hordozott magában, amelyek megvalósításával a mai napig adósok vagyunk.

Az országgyűlési képviselő szerdán a párt megemlékezésén a budapesti Új köztemető 301-es parcellájában azt mondta, az 1956-os felkelés egyszerre volt szociális forradalom és nemzeti függetlenségi szabadságharc, 1989 után viszont a követelések egyike sem teljesült.

Schiffer András közölte, a forradalom lényege a nemzeti függetlenség kivívása és egy olyan társadalmi, politikai rendszer megteremtése volt, amelyben a rendszerváltó elit sem volt érdekelt. Hozzátette: bár 1989 a legitimációs alapját '56-ból vette, alig szólt másról, mint az állami vagyon szétosztásáról.

Az LMP-s politikus hangsúlyozta, hogy 1956 mindenestől a népé és nem az eliteké. Kiemelte, Európa történetében utoljára fordult elő, hogy egyszerre lépjenek fel a nemzeti önrendelkezés és az alsóbb néprétegek felemelkedése érdekében.

Schiffer András szerint a közbeszédnek vélhetően az a problémája 1956-tal, hogy a forradalom egyenlőséget, igazságot követelő munkásaival, munkástanácsaival nem illeszkedik sem a szélsőjobboldali "hőzöngéshez", sem a neoliberális vagy keresztény értékrendhez, sem pedig a "Kádár alatt jobb volt" nosztalgiához.

A társelnök kitért arra is, hogy egy nemzeti ünnep azért keletkezik, mert vannak sorsfordító események, amelyek összekapcsolják a közösséget, ezért nem hiába lett 1956-ból ünnep. Ez a nemzeti konszenzus, egység letéteményese, az egyike azoknak az eseményeknek, amely közös alap lehetne jobb- és baloldali, katolikus, protestáns, zsidó vagy ateista magyar ember számára - mondta.

Schiffer András azzal zárta beszédét: nem lehet úgy nemzeti önrendelkezést fenntartani, ha közben milliókat taszít rabszolgaságba a hatalom.

14:20 - Elindult a Békemenet

Elindult a Békemenet a Bem szobortól, a menet elején nemzetiszínű molinón a következő felirat olvasható: "Aki agresszív, fél. Mi nem félünk!"

A menet elején a fő szervezők vonulnak, köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fritz Tamás, politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója, Széles Gábor, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa, vállalkozó, Bayer Zsolt újságíró és Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója.

Széles Gábor az MTI-nek azt mondta: reményei szerint legalább annyian lesznek, mint az első Békemeneten, amelyen a rendőrség a helikopteres megfigyelése alapján 400-500 ezerre becsülte a menetelők számát. Hozzátette: úgy érzi, nagyon fontos annak bizonyítása, hogy "az ország nem vált a csürhék országává".

A Békemenettel meg kívánják mutatni, hogy a magyar többségi társadalom képes méltóságteljesen viselkedni, ellentétben a Magyar Szolidaritás Mozgalom rendezvényén történtekkel - mondta, utalva arra, hogy az hetekkel ezelőtt a mozgalom rendezvényén ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló szobrot.

A résztvevőknél több molinó is van, amelyeken a következő feliratok olvashatóak: "szeretünk Viktor", "köszönjük Viktor", "veled vagyunk Viktor", "hűek vagyunk az '56-os forradalom eszméihez, "aki Orbán Viktort bántja, minket is bánt".

A Békemenet a Bem szobortól indul és a Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út útvonalon a Hősök terére tart.

A menet indulásakor Csizmadia László, Bencsik András és Bayer Zsolt is arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a menetben provokátorok is vannak.

14:00 - Megemlékezések a 301-es parcellában

Több százan, magánemberek, civil szervezetek és politikai pártok képviselői látogattak el az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában lévő '56-os emlékműhöz szerda délelőtt.

A Fidesz-frakció nevében Selmeczi Gabriella szóvivő és Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke koszorúzta meg a központi emlékművet, valamint Nagy Imre és az ismeretlen áldozatok sírját.

Selmeczi Gabriella a koszorúzás után újságíróknak azt mondta, fontos, hogy ne csak megemlékezzenek, hanem át is éljék az 1956-ban történteket, és a következő generáció is megismerje a forradalom történéseit. Iván László azt hangsúlyozta, azt szeretnék tolmácsolni a jövő nemzedékének, hogy volt és van értelme a hősiességnek, hősi halálnak.

Megemlékezések országszerte az 1956-os forradalom 57. évfordulóján. Fotó: MTI (galéria)

Az Együtt-PM szövetség nevében Somfai Ágnes fővárosi közgyűlési képviselő és Jávor Benedek független országgyűlési képviselő helyezte el a megemlékezés virágait a központi emlékműnél. Jávor Benedek azt mondta, külön meg kell emlékezni a pesti srácokról, akik veszélybe sodorva magukat, kiálltak a szabadságért. Ők a forradalom után tömegesen elhagyták az országot, mert nem láttak perspektívát, most ugyanez a veszély fenyeget, ezért minden pártnak azért kell dolgoznia, hogy az országban tartsák a fiatalokat - fogalmazott.

Virágokat helyezett el és megemlékezett Nagy Imréről és mártírtársairól a 301-es parcellában Szili Katalin volt házelnök, a Közösség a Társadalmi Igazságosság párt nevében.

Szintén fejet hajtottak a mártírok előtt Fodor Gábor és Mécs Imre, a Magyar Liberális Párt politikusai. Mécs Imre egykori halálra ítélt beszédében azt hangsúlyozta, csak a szabad ember tud szembenézni a múltjával. Fodor Gábor, a Liberális párt elnöke arról beszélt, 1956 üzenete az, hogy a kommunista Nagy Imre, a liberális Bibó István és a konzervatív Mindszenty József együtt akart szabad és demokratikus országot.

13:46 - Kónya: Orbán élő bálvány

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) elnöke élő bálványnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, akihez - tette hozzá - "ma tízezrek fognak vonulni, hogy éltessék" őt.

A szervezet menete szerda délben indult el a fővárosi Széchenyi térről a délutáni összellenzéki demonstráció helyszínére. A tömeg - a szervezők becslése szerint mintegy ezer ember - egy rövid időre megállt a Lánchíd budai hídfőjénél, ahol Kónya Péter beszédet mondott. A mozgalom elnöke megemlékezett '56 hőseiről, akik összefogtak és közösen fellázadtak egy rezsim ellen.

Beszédében úgy fogalmazott, a demokratikus ellenzék ma végre együtt fog tüntetni, és emlékezni 1956 hőseire, reményei szerint a demokratikus politikusok felelősen fognak beszélni és cselekedni az elkövetkezőkben.

A közös demonstráción olyan üzeneteknek kell elhangozniuk, amelynek fontosságát minden magyar demokrata megért. Álláspontja szerint 2014-ben nem a jobb- és a baloldal fog megküzdeni egymással, hanem a demokráciát akarók egy orbáni rezsimmel szemben.

A Szolidaritás szervezői a demonstráció idejére Csizma térnek keresztelték el a Clark Ádám teret, ahol lelepleztek egy táblát. Felirata arra emlékeztetett, hogy néhány héttel ezelőtt itt állították fel, majd döntötték le Orbán Viktor miniszterelnök hungarocellből készített szobrát. Az emléktábla leleplezése alatt Edith Piaf Nem bánok semmit sem című dala szólt.

Kónya Péter szerint a Szolidaritás aktivistái megértették '56 üzenetét, azt, hogy csak cselekvő polgárok tudnak tenni egy kiépülő rezsim és a diktatúra ellen. Ők azok, akik foggal, körömmel küzdenek azért, hogy Magyarország újra demokrácia legyen.

A Szolidaritás menete nem sokkal 14 óra előtt megérkezett a Műegyetem előtti ellenzéki demonstráció helyszínére.

A Szolidaritás szervezői a demonstráció idejére Csizma térnek keresztelték el a Clark Ádám teret, ahol lelepleztek egy táblát, ezen felirat emlékeztet arra, hogy néhány héttel itt állították fel, majd döntötték le Orbán Viktor miniszterelnök hungarocellből készített szobrát.

13:45 - Megkezdődött a Jobbik demonstrációja a Vértanúk terén

Megkezdődött a Jobbik október 23-i demonstrációja Kormánykárosultak nagygyűlése címmel, néhány száz ember részvételével szerdán a budapesti Vértanúk terén. Az eseményen civil szervezetek képviselői szólalnak fel a devizahitel-károsultak és a termőföld védelme mellett.

Az árpádsávos, székely és jobbikos zászlókkal megjelent résztvevők a beszédeket követően egy traktor felvezetésével vonulnak át a Deák térre, ahol a Jobbik nagygyűlésén felszólal többek mellett Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke.

13:42 - Wittner: 1956 forradalma nem ért véget

Wittner Mária szerint 1956 forradalma nem ért véget, folytatódik tovább, "csak ma nem fegyverekkel vívjuk, hanem szívvel-lélekkel, emberséggel".

A fideszes országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára a XXI. kerületben rendezett október 23-i megemlékezésen hangsúlyozta: ma Magyarországon szabadságharc folyik, és ezt csak a szeretet ereje nyerheti meg.

Át kell lépni azon a gyűlölethullámon, ami következni fog, "de meg kell nyerni választást, mert nem engedhetjük meg, hogy újra belefogjanak abba a mély rombolásba", amelyet nyolc éven keresztül csináltak - fogalmazott a politikus.

Wittner Mária kiemelte: ugyan emlékezünk az 1956-os forradalomra, de "visszajönnek, letagadják, rombolnak", leteszik az esküt, hogy a magyar nép érdekében irányítják és kormányozzák az országot, miközben kifosztják az embereket, elveszik az életteret az embertől. Pedig 1956-ban nem jobbítani akarták a szocializmust - mutatott rá.

A baloldali értékrendről azt mondta, ha ez azt jelenti, hogy kifosztják az országot, akkor helyénvaló ilyen értékrendről beszélni, mert ezt csinálják, de ha "szociális érzékenységre hivatkoznak, akkor fogják be a szájukat".

A politikus szerint annak idején a népi demokráciának nem kellett a tudás és a szeretet. Márpedig, aki ennyire irtózik a szeretettől, az csak a sátán lehet - vélekedett. Hozzátette: ma Magyarországon a legnagyobb és végső harc folyik a sátán és Isten angyalai között.

Az eseményen, amelynek helyszíne a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium volt, Wittner Mária kifejtette: a lyukas zászló szimbolizálja a forradalmat. Nagy az értéke, hiszen bár azért lyukas, mert a Rákosi-címert kivágták, a lyuk lehet Krisztus sebe, golyó ütötte seb is, mert annyian meghaltak a történtek miatt - mondta. Úgy fogalmazott: ő a lyukas zászlón Jézus töviskoszorús fejét látja.

A politikus kiemelte: a fiatalok, akik a barikádokra mentek, nem féltek, hogy elveszíthetik az életüket. Arról is beszélt, hogy Tóth Ilonának különös sors jutott, ugyanis október 23-án született, és ez a dátum megpecsételte a sorsát. Hazaszeretete, embersége miatt ő lett Magyarország egyik áldozati báránya. Egész jelleme, hite predesztinálta erre, és megölték, meggyalázták hitében, hazaszerettében, orvosi mivoltában - idézte fel.

Úgy vélte, Tóth Ilonán keresztül az egész forradalmat meggyalázták, hiszen nyilvános elsőfokú tárgyalásával be kellett bizonyítani a világnak, ha egy szigorló orvos képes arra, amivel vádolták, "milyenek lehettek a pesti srácok az utcán".

A forradalmat leverték, "a halálgyár működött válogatás nélkül", a nép nevében - emlékeztetett. Mint mondta, most együtt emlékezünk azokra, akik még mindig arccal lefelé fekszenek a sírban.

12:59 - Fónay: ma sem tudjuk, hányan haltak meg a megtorlásban

A Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) tiszteletbeli elnöke szerint ma sem tudjuk pontosan, hányan haltak meg az 1956-os forradalmat követő megtorlásban.

Fónay Jenő, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott szekszárdi megemlékezésen azt mondta, 325 embert biztosan kivégeztek. "Meggyőződésem, hogy legalább húsz áldozat van, akikről nem beszélünk" - fogalmazott a szövetség alapítója a Szent István téren tartott ünnepségen.

A Pofosz tiszteletbeli elnöke, akit '56-os szerepéért 1958-ban halálra ítéltek, de kegyelmet kapott, öt évet ült börtönben, a város 1956-os emlékművénél több száz ünneplő, köztük sok középiskolás diák előtt személyes emlékein keresztül idézte fel a megtorlást, a börtönben töltött időszakot. Azt mondta, csak mellőle 63 embert akasztottak fel, volt olyan nap, amikor hat politikai foglyot végeztek ki.
"Ma már nem erről beszélünk, hanem arról, hogy hogyan fogjunk össze, mert végre van egy kormányunk, amelynek semmi köze nincs a szovjetbarátsághoz" - tette hozzá.
A szónok arra kérte a jelenlévőket, "könyörögjenek a magyarok istenéhez, hogy ebben az országban soha többé ne lehessen olyan helyzet, amikor egymást öljük".
"Bízzunk a mai magyar kormányban, abban, hogy holnap jobb lesz. Tudom, hogy Orbán Viktorban mindenki bízhat" - mondta, hozzáfűzve: "nekünk is tennünk kell, mert egyedül nem tudják megoldani a problémákat".
Az évforduló alkalmából Pálos Miklós, a szövetség Tolna megyei elnöke a Pofosz aranykereszt kitüntetését adta át Horváth Istvánnak (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármesterének a szövetség céljainak megvalósítása és a kommunizmus üldözöttjeinek erkölcsi támogatása érdekében kifejtett tevékenységéért. A Szabadságért Szekszárd címet Ranga Ferenc nyugállományú őrnagy vette át a Ludovika Akadémia értékrendjének megőrzéséért folytatott munkájáért. Köszöntötték Pálos Miklóst is, akinek az 1956-os forradalomban való aktív részvételéért a Pofosz a Hazáért érdemkereszt arany fokozatát adományozta.
A szekszárdi emlékműnél hivatalok, rendvédelmi szervek, pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat. A város vezetői Fónay Jenővel együtt hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt, a pártok közül a Fidesz, a Fidelitas, a Jobbik, az LMP és az MSZP képviselői - köztük Harangozó Tamás, a szocialista párt Tolna megyei elnöke - koszorúztak.


12:52 - A magyar írókra emlékeztek

Megkoszorúzták szerdán délelőtt a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál lévő 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét megörökítő emléktáblát.

Az ünnepségen Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a forradalom szellemi előkészítésében, a forradalmi eseményekben és az utóvédharcokban egyaránt meghatározó volt az Írószövetség és számos magyar író szerepe.

"Tehetségüket használták fegyverként, tollat s papírt ragadtak a forradalomért" - mondta Halász János.

Az ünnepi beszéd után az emléktábla alatt koszorút helyezett el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében Halász János, majd a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írók Egyesülete, a Magyar P.E.N. Klub képviselői, az Írók Szakszervezete, a Magyarországi Lengyel Alkotói Fórum, a Fiatal Írók Szövetsége, végül a Magyar Írószövetség.

Az Írószövetség 1956. november 12-én hozta nyilvánosságra azt a kiáltványt, amelyben az írók nagy része kiállt a demokratikus választásokért és az emberi szabadságjogokért, a december 28-i taggyűlésen a résztvevők hitet tettek a forradalom mellett. 1957. január 17-én a kormány rendeletben oszlatta fel a szövetséget azzal az indoklással, hogy az írók nyíltan szembehelyezkedtek a konszolidációs törekvésekkel, a Magyar Népköztársaság érdekeivel ellentétes tevékenységet fejtettek ki. Számos író, köztük Déry Tibor, Fekete Gyula, Zelk Zoltán, Varga Domokos, Buda Ferenc került börtönbe.

12:38 - Miskolcon közös megemlékezést tartottak pártok

Közös megemlékezést tartottak Miskolcon politikai pártok helyi politikusai és különböző szervezetek képviselőinek részvételével szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján. Az eseményen képviseltette magát a Fidesz, a KDNP, valamint az MSZP, a koszorúzási ünnepségen beszéd nem hangzott el.

Miskolcon a Zsolcai kapuban, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság épületével átellenben lévő óvoda falán lévő fekete márványtábla emlékeztet a forradalom és szabadságharc 26 miskolci áldozatára. 1956. október 26-án, a forradalmat éltető diósgyőri munkások, bányászok, középiskolás diákok, egyetemisták, városlakók több ezres tömegébe lőttek gépfegyverekkel az ávósok a rendőrség ablakaiból.

A megemlékezés hagyományosan itt kezdődött, majd koszorúk, virágok kerültek a 13 éves korában ávósok lövésétől meghalt Misley Emese emléktáblájára, miként Nagy Imre néhai miniszterelnök emléktáblájára is. A nap folyamán megemlékeznek Nagy Attila színészről is, aki a forradalom napjaiban a Nemzeti dal elszavalásával lelkesítette a miskolciakat, a Hősök temetőjében pedig 1956 mártírjai előtt hajtanak fejet.

Az 1956. október 25-i demonstrációnak állít emléket az az öt nagy méretű tabló, amelyet a város öt frekventált pontján állítanak ki szerdán, azokon a helyeken, ahol 57 évvel ezelőtt a város történelmének legnagyobb tüntetése zajlott le. Akkor 45-50 ezer ember éltette és ünnepelte a forradalmat a borsodi megyeszékhelyen.

12:05 - Harrach: 1956 eszméire van szükség Rákosi örököseivel szemben

Harrach Péter szerint csak 1956 tiszta forradalmának szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe azokkal, akik Rákosi örököseiként viselkednek.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerdán Kecskeméten, az október 23-i megemlékezésen több száz ünneplő előtt mondott beszédében kijelentette: amikor 1956-ra emlékezünk, egy tiszta forradalom előtt hajtunk fejet.

Megemlékezések országszerte az 1956-os forradalom 57. évfordulóján. Fotó: MTI (galéria)

Mindeközben azonban vannak "piszkos dolgok" Magyarországon: "Rákosi örököseiként" viselkedő emberek minden eszközt bevetve rágalmaznak, hazudnak és "videókat készítenek". Velük kizárólag az ötvenhatosok szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe annak érdekében, hogy élhető világot és tiszta Magyarországot teremtsünk - hangoztatta Harrach Péter.

11:25 - Navracsics: 1956 nem bukott el

1956 nem bukott el: azok az emberek, akik életüket áldozták a szabadság eszményéért, nem áldozatok, hanem hősök, s szüleink, nagyszüleink azon törekvése, hogy ne csak a magyar nemzet, hanem egész Európa szabad legyen, 1989-ben valóra vált - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerdán Veszprém megyei Szentgálon, az '56-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott megemlékezésen.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a helyi művelődési házban megrendezett eseményen felidézte: 1956. október 23-án is ugyanilyen meleg volt, az egyetemisták kigombolt lódenkabátban békésen tüntettek, szolidaritásukat fejezve ki a szintén szocialista elnyomás ellen lázadó lengyel néppel, s éltették a magyar-lengyel barátságot.

Navracsics Tibor hozzátette, Nyugat-Európa döbbenten nézte, hogy a szögesdrót, az aknazár mögött, Európa közepén egy kis ország szembeszáll a Szovjetunióval, reménytelennek tűnő küzdelemben, Molotov-koktélokkal a harckocsikkal szemben.

Úgy fogalmazott: ez a nyugatiak számára talán érthetetlen heroizmus a magyarok számára nagyon is érthető; a mi egyetemistáink inkább azon csodálkoztak, hogy miért kellett tíz évet várni arra, hogy a rabságból megpróbáljunk kitörni, hogy ez a nemzet, amely szabadsághoz és függetlenséghez szokott, hogyan tűrhette el a brutális terrort, ami tíz éven keresztül családokat nyomorított meg, embereket fosztott meg a vagyonuktól, embereket telepített ki, s tönkrezúzta az országot.

Ezért 1956. október 23. a rabság elleni felkelés volt a szabadságért, a hazugság elleni felkelés az igazságért, és az alávetettség felkelése a függetlenségért - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Megjegyezte: a magyar egyetemisták joggal remélték, hogy békés tüntetéssel is elérhető a szovjet csapatok kivonása, hiszen egy évvel korábban az osztrák államszerződés aláírása után Ausztriából is kivonultak a szovjet csapatok; látszólag Magyarországról is kivonták a csapatokat, hogy aztán november 4-től még többen jöjjenek be, és élethalálharcra kényszerítsék az országot.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, 1956 nem csak Magyarországot szabadította fel, hanem Kelet-Európa összes nemzetét; a magyarok 1956-ban nemcsak a magyar függetlenséget harcolták ki, de a Szovjetunió összeomlását is. A Szovjetunióét, amely nem tudott szembenézni azzal az igazsággal, amit a magyar 1956 állított szembe vele: más népre, nemzetre, erőszakkal, tartósan idegen rendet nem lehet rákényszeríteni, mert ha megteszik, legalább egy bátor nemzet felkel, s ha egy bátor nemzet felkel, akkor a többiek is követni fogják - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.
1956 számunkra erről szól: szabadságról, igazságról, függetlenségről, és az európai szabadságról, amiért a magyarok is küzdöttek - zárta beszédét Navracsics Tibor.

A művelődési házban a mintegy 150-200 ünneplőt Istvánfalvi Sándor független polgármester köszöntötte. A beszédek után a Lőrincze Lajos Általános Iskola végzősei adtak ünnepi műsort, majd a szoborparkban koszorúzással fejeződött be a megemlékezés a 2700 lélekszámú településen.

11:20 - Kósa: 1956-ban a nemzet szállt szembe a hatalommal

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint 1956 októberének pátosza abban áll, hogy nem a lakosság, még csak nem is a munkásosztály szállt szembe az önkénnyel, hanem a nemzet.

A Debreceni Egyetem melletti '56-os szobornál szerdán tartott megemlékezésen a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy "a nemzet rázta le magáról a rabigát, a nemzet szállt szembe az idegen hatalommal és azok helytartóival".

Kósa Lajos ugyanakkor rámutatott: voltak, akik Moszkvába "rohantak", hogy "szülőhazájuk rovására érvényesítsék saját, személyes érdekeiket". Így kérdőjeleződött meg Magyarországon morálisan a politikai baloldal, s mindazok, akik a nemzeti érdekek helyett idegen érdekeket szolgálnak, ennek a hagyománynak a folytatói ma is - jelentette ki a fideszes politikus.

"Akik nem a nehéz helyzetbe került hitelesek élete, hanem a hitelt adó nemzetközi bankok pénzügyi eredménye miatt aggódnak, akiket jobban izgat a közműszolgáltatók haszna, mint a magyar emberek kiszolgáltatottságának felszámolása, mind-mind ennek a vállalhatatlan, rossz hagyománynak a folytatói" - mondta Kósa Lajos. Hozzátette: "akik a politikai fegyelmezés szándékával megveretnek békés megemlékezőket, kilövetik a szemüket, megalázzák őket, akik politikai ellenfelük alakjából papírmasé-szobrot készítenek, hogy primitív vudu-szertartásként meglincseljék, nyilvánosan meggyalázzák azt, ők mindannyian ennek a rossz hagyománynak a folytatói".

Megemlékezések országszerte az 1956-os forradalom 57. évfordulóján. Fotó: MTI (galéria)

Azé a hagyományé - folytatta a politikus -, amelyről 1956. október 23-án a magyar nemzet kinyilvánította, hogy nem kér belőle. Most sem kérünk ebből - szögezte le Kósa Lajos, megjegyezve, az ezeréves államisággal rendelkező szabad magyar nemzet nem tűri, nem tűrheti el, hogy idegen érdekek alapján alakítsa az életét.

"Ez a mi életünk, a mi országunk, másoknak csak piac, nekünk hazánk" - fogalmazott a politikus.

Kósa Lajos a továbbiakban arról beszélt, hogy a Nyugat, csakúgy mint 1956-ban, a rendszerváltáskor és utána is, magára hagyta Magyarországot, csupán reményt kínált, s mi elhittük, mert szükségünk volt a reményre. "Ma senki nem kínál külföldről reményt" - mondta, megjegyezve, egyesek szerint Magyarországot ki kellene rekeszteni a szabad nemzetek közösségéből.

"Magyarországot újra megtámadták" - jelentette ki a Fidesz ügyvezető alelnöke, hozzáfűzve, hogy a támadás a "virtuális Magyarországot célozza (...), a híradások, a blogok és közösségi oldalak világát". Ma a hitelnél fontosabb a hitelesség, most ezért folyik a harc, "amelyben mi magyarok már megint szabadságharcosként küzdünk" - hangoztatta a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos nyomatékosan figyelmeztetett arra, hogy nemzeti érdekeinket nekünk kell megvédeni "az idegenekkel szemben, és azokkal a honfitársainkkal szemben is, akik személyes okból nem a magyar nemzeti érdekeket képviselik".

"Meg fogjuk védeni (...), így lehetünk méltóak arra, hogy fejet hajtsunk a magyar forradalom hősei előtt" - zárta szavait Kósa Lajos, majd a részvevők megkoszorúzták az '56-os emlékművet, Melocco Miklós alkotását.

11:00 - Varga: nem engedünk azoknak, akik el akarják hazudni eredményeinket

Nem engedünk azoknak, akik "el akarják hazudni eredményeinket, csorbítanák nemzeti függetlenségünket és megtörnék nemzeti egységünket" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a II. kerületben tartott október 23-i megemlékezésen, szerdán.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója alkalmából a Széna téren, az akkori budapesti harcok egyik fő helyszínén tartott ünnepségen a tárcavezető kiemelte: együtt kell megélni az október 23-i ünnepet, és az emlékezés mellett merni kell ismét átérezni a függetlenség ízét, a szabadság érzését, a sorsunkról való döntés felelősségét.

"Tesszük ezt, amikor politikai és gazdasági téren is ragaszkodunk függetlenségünkhöz, következetesen kiállunk a határainkon túl élő magyarság jogaiért, amikor nem teszünk engedményeket, ha a nemzeti érdekeink védelméről van szó, és amikor nyugodtan vállaljuk, hogy az unión belül is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - hangoztatta.

Varga Mihály elmondta: a kormány célja a társadalmi és gazdasági szempontból is sikeres ország megteremtése, "amely képes érdekeinek érvényesítésére, céljainak megvalósítására, és amelyre büszkén tekinthet minden magyar határainkon belül és kívül egyaránt".

A miniszter hangsúlyozta: a kormány hatalomra kerülése óta eltelt idő igazolta, hogy "jó úton járunk, minden fontos gazdasági területen komoly eredményt értünk el". Az elmúlt három évben teljesen új irányt szabtak a gazdaságnak, olyan irányt, ahol a magyarok érdeke a legfontosabb - közölte. Úgy látja, ennek eredményeként Magyarország 2013-ra "túllépett a recesszión, és végre növekedési pályára, a saját lábára állt". A türelem, az együttműködés és az erőfeszítés meghozta gyümölcsét - fűzte hozzá.

Kiemelte: az eredményeket úgy érték el, hogy végig szem előtt tartották a magyar nemzeti érdekeket, az ország "bátrabb, szabadabb, érdekeit itthon és külföldön is nyíltan képviselő" állam lett. Ez az igazi válasz 1956 szellemiségére, "mert csak az erős, sikeres nemzet lehet valóban szabad" - mondta.

Varga Mihály úgy fogalmazott, 1956. október 23-án a forradalmárok megüzenték a világnak, hogy a magyarok szabadon, a saját törvényeik szerint akarnak élni, a sorsukat maguk akarják alakítani. Egyszerű, mégis bátor üzenet volt ez a legsötétebb diktatúra idején. Azokban, akik életüket adták a magyar szabadságért, élt a remény, hogy lesz egy jobb, szabad és független Magyarország - mutatott rá. Hozzátette: a magyarok október 23-án szabadságvágyukkal, bátorságukkal és önfeláldozásukkal világtörténelmet írtak, és 1956 azt üzeni, "nem engedünk, nem engedhetünk közös értékeinkből", mert ezzel a forradalom eszmeiségét csúfolnánk meg.
Úgy vélte, az 1956-os események a magyarságtudatot, az összetartozás érzését és a nemzeti büszkeséget hozták felszínre. Bár vérbe fojtották a forradalmat, és később tiltották az emlékezést, ma már természetes az emlékezés joga - közölte.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében hangsúlyozta: október 23-án azokra a bátor férfiakra és nőkre, azokra a hősökre emlékezünk, akik a kemény diktatúra éveiben ki merték mondani, hogy elég volt, "a nemzeti összefogás emelkedett napjait" idézzük fel. Az emlékezés október 23-ra azt bizonyítja, "a szabadság, a függetlenség nemzeti akaratát nem lehet jeltelen sírokba zárni" - fogalmazott.

Kiemelte: 1956 történelem, tanulság és példa. Napjainkban a jövő legnagyobb tétje, hogy a mai fiatalok miként érzik át, és hogyan követik a nagy elődök példáját - vélekedett.

Láng Zsolt beszélt arról is, hogy "57 évvel a forradalom után olyan időket élünk, amikor a külső kényszertől is meg kell óvnunk eredményeinket, önrendelkezésünket, gazdasági és politikai biztonságunkat". "Éles politikai csatározások szabdalják szét erőinket", és "sokan árulnák ki ismét nemzeti értékeinket" - jelentette ki.

10:05 - Megkezdte munkáját az operatív törzs

A nemzeti ünnep eseményeit - mint minden esetben - most is az operatív törzs felügyeli - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel, miután a törzs 9 órakor megkezdte munkáját.

Tájékoztatásuk szerint a törzsben minden érintett szerv, így a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ, a katasztrófavédelem, valamint a Valton Security képviselői jelen vannak. A testület egészen az utolsó program zárásáig ülésezik.

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával a budapesti Hősök terén 9 órakor kezdődött meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjának ünnepségsorozata.

09:17 - Felvonták a nemzeti lobogót a Hősök terén

Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján, szerda reggel a budapesti Hősök terén.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége vonta fel.

Felvonták a nemzeti lobogót a Hősök terén az 56-os forradalom évfordulóján tartott ünnepségen. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéia)

A nemzeti ünnep nyitó ceremóniáján jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István, a budapesti helyőrség dandár parancsnoka, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, valamint a magyarországi diplomáciai testület képviselői.

Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység, felsorakoztatták Magyarország történelmi zászlóit.

Az állami és nemzeti ünnepek a nemzeti lobogó felvonásával kezdődnek, annak helyszíne hagyományosan a Parlament előtti Kossuth Lajos tér, amelynek átépítése jelenleg is tart.

Felvonták a nemzeti lobogót a Hősök terén az 56-os forradalom évfordulóján tartott ünnepségen. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéia)

Több tömegrendezvényt tartanak a forradalom emléknapján

A nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával folytatódnak a központi megemlékezések az 1956-os forradalom 57. évfordulójának napján. Országszerte számos településen tartanak megemlékezések, több helyen tömegrendezvényekre is készülnek. Orbán Viktor miniszterelnök délután a Hősök terén mond ünnepi beszédet. A Civil Összefogás Fórum az idén is megrendezi a Békemenetet, továbbá több párt tart külön vagy közös megemlékezést, megmozdulást. Áder János államfő Kanadában új magyar állampolgárok eskütételén vesz részt.

Ma reggel a budapesti Hősök terén katonai tiszteletadás mellett felvonja a nemzeti lobogót a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége. A rendezvényen részt vesz Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke és Orosz Zoltán, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese. A központi ünnepségek délután 3-kor a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál ünnepélyes gyertyagyújtással folytatódnak, majd 4-kor a Hősök terén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Oda várja az ünneplőket a Fidesz, és oda vonul a Békemenet is.

A fővárosban délelőtt a Széna téri emlékműnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester mond ünnepi beszédet. A XXI. kerületben Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára, 1956-os halálraítélt a Weiss Manfréd szakközépiskolában mond beszédet.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál 11 órától Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt elnöke a szervezet képviselőivel néma főhajtással emlékezik a forradalmárokra. Fél 1-től a Magyar Liberális Párt ünnepi megemlékezésén Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő mond beszédet.

Az LMP is itt tartja ünnepi megemlékezését 1 órától, ünnepi beszédet tart Schiffer András, a párt társelnöke.

A Magyar Írószövetség székházában megrendezendő ünnepségen Halász János kultúráért felelős államtitkár mond beszédet.

A Szolidaritás Mozgalom délben várja szimpatizánsait a Széchenyi István térre, onnan indulnak a Műegyetem elé, ahol délután 2-kor kezdődik több párt és szervezet közös ellenzéki demonstrációja. Beszéded mond mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP, Bajnai Gordon, az Együtt-PM és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője.

A Jobbik fél 2-re hirdetett találkozót a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, s innen vonulnak majd át a Deák térre. A kormánykárosultak nagygyűlésének nevezett rendezvényükön felszólal többek között Vona Gábor, a párt elnöke.

Veszprém megyében, Szentgálon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond. A megyeszékhelyen este 6-kor kezdődő megemlékezésen és koszorúzáson Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szólal fel.

Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tart ünnepi beszédet.

Tolna megyében, Szekszárdon a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tart megemlékezést. Beszédet mond Fónay Jenő, a szövetség tiszteletbeli elnöke, 1956-os halálraítélt.

Áder János köztársasági elnök Torontóban az Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Katolikus Templomban új magyar állampolgárok eskütételén és az 1956-os ünnepi megemlékezésen vesz részt.

Kassán Martonyi János külügyminiszter megnyitja a Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa - főváros és régiócentrum a 19. század második felében című kiállítást.

Kolozsváron Bethlen Gábor erdélyi fejedelem első egész alakos szobrának avatásán beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Beregszászban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője mond ünnepi beszédet.

Szabadkán is ünnepséget tartanak az 1956-os forradalom emlékére.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. BöszmeApó 2013. október 29. 16:04
  „Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé... Bééééé...
  Bééééékemeneteseknek, sok szeretettel:

  Varga B. Tamás - Pribéknyi sanzon
  http://www.youtube.com/watch?v=4_LDVZy6gaQ”
 • 48. IVY 2013. október 24. 19:53
  „Bajnai = erőtlen. Meseházy = erőtlen. Gyurcsány = közröhej.”
 • 47. florian72 2013. október 24. 18:00
  „45. queenmargareth1 2013.10.24. 13:17

  "miért is békemeneteltek?"

  Azért kedves ,mert különben kiesnének a kormány adta támogatásokból.”
 • 46. rózsakert 2013. október 24. 14:17
  „huha...ha jól látom itt néhányan elfelejtették kommentjeikben , hogy mit jelent az EMBER,mint jelző.......a nép viszont nem változik, széthúz,mint mindig, de így helyes !Erre a pár évre-amikor is átnevezik országukat , a közmunkás - rejtett munkaforrásaik jóvoltából , MÁR KÁR LENNE VÁLTOZNIUK.”
 • 45. queenmargareth1 2013. október 24. 13:17
  „voltak fenn:) és olyan beszólás is volt éltetve ŐT, hogy SZERETLEK VIKTOR!:)pedig ez most még nem is a melegfelvonulás volt.Sose értem meg, mi a jó a békemenetben, ha folyamatosan politizálnak és szidják a másikat.Jó idő volt, ha olyan lett volna, mint márc. 15-én megnéztem volna ki sétálgat békemenő-manóként:)
  A Petőfiben sajnos adták a A BESZÉDET- most már csak így írom, mert egy bálvány mégiscsak bálvány.
  Azt mondta, amit előre leírtam.+ szokásos 89 óta hangzatos szövegeit.Bajnai jobb volt. Gyurcsánynak az összefogással van igaza.ennyi.Amúgy én már elfelejtettem, mert hó elején történt, amikor bejelentették, hogy mennek: miért is békemeneteltek?”
 • 44. Pirát 2013. október 24. 12:43
  „43#-as Kicsit tévedtél csak: gyurcsány <moderálva> született...értelmiségi családból (hi-hi)
  A DK-t szerinted rendszeresen alul mérik - ehhez csak annyit: hagyjuk meg az együgyűeket a hitükben...”
 • 43. kormoska 2013. október 24. 11:39
  „36.zehn
  Igazad van!
  A beszédeket hallgatva feltűnt hogy Mesterházy erőtlen...,mintha nem is tudná hogyan és mit akar mondani,ráadásul tele volt a beszéde közhelyekkel.
  Bajnai egy fokkal jobb szónok,de ő sem az a kimondott(párt)vezéralkat.Inkább egy elismert elméleti és gazdasági szakember,de nem egy karizmatikus figura.
  Kuncze és Gyurcsány viszont politikusnak született,utóbbinak az is sikerült(nem először),hogy feltüzelje a hallgatóságot.Szónoki és rögtönző képességében méltó ellenfele Orbánnak.
  A DK-t szerintem rendszeresen"alulmérik",simán és könnyedén fog bejutni a parlamentbe,akár egyedül is.”
 • 42. kormoska 2013. október 24. 11:28
  „39.pirát
  "nem célszerű (ildomos)mások értelmi szintjét minősíteni"

  De,sajnos ott tartunk,hogy már muszáj......,tegnap Kéri László politológus(talán ismered)feltette a kérdést:Mit keres ennyi ember a békemenetben?Miben hisz,mi a haszna ebből az egészből?Ennyire szűklátókörűek és befolyásolhatók lennének az emberek?
  Egy másik politikai elemző(a nevét sajnos nem tudom)halkan sóhajtotta:Igen,ennyire.
  Igen,én is 76-os vagyok és tényleg értem már az ideológiai különbségeket.Nem divatból,hanem meggyőződésből vagyok baloldali-liberális,én választottam,senki nem befolyásolt.18 évesen anno ez az értékrend fogott meg és azóta sem váltogatom szélkakasként a politikai nézeteimet!
  Nekem 2005-10 között volt normális munkahelyem(ami azóta a szektoradók miatt megszűnt),tudtam normális(forint)hitelt felvenni,módom volt lakást venni,autót fenntartani,ma pedig.....Akkoriban még voltak a DM-ben álláshirdetések is,és az ismerőseim fele nem dolgozott külföldön,az ország békemenetek nélkül is sokkal nyugodtabb volt.
  Liberálisként a Fidesz jelenlétével is kibékülnék,ha úgy politizálna,mint a 90-es évek elején....de ez a hajó már elment!”
 • 41. v.imre 2013. október 24. 10:51
  „Folytatva a beszámolómat említem meg, hogy a Békemenetben sok fiatal család tolta maga előtt a babakocsit. Nagyon sok, a megjelenéséből sugárzó értelmiségi személy és házastárs a most tini gyermekeivel vonult körülöttem. Idős néni, aki korát és alkatát tekintve a 90 éves anyámra hasonlított.
  És ha valaki azt gondolná, hogy Budapest drága a még egynapos kiránduláshoz sorolom a Körönd (volt Oktogon tér) étkezde étlapjáról a tételeket. Olcsóbb, mint Szegeden.
  "A" menű leves, készétel 780.-
  "B" menű desszerttel 980.-
  Levesek 480.-
  Főzelékek 420.-
  Rántott csirkemell 660.-
  Rántott borda sajttal sonkával 840.-
  Rántott gomba 580.-
  Rántott csirke 660.-
  Roston tarja 780.-
  Savanyúságok 190.-
  2 személyes tálak Körönd tál 2.480.-
  Vegyes tál 2.780.-”
 • 40. v.imre 2013. október 24. 10:12
  „38.
  "némi szellővel említve" -- némi szellővel enyhítve
  "Az a véleményem, hogy Gyurcsány minden egyéni választási körzetben, ahol Bajnai indul le fogja őt győzni." -- Az a véleményem, hogy Gyurcsány egyéni jelöltjei minden egyéni választási körzetben, ahol Bajnai jelöltjei indulnak le fogják azokat győzni.

  Csak a pontos fogalmazás kedvéért. Még fáradt, álmos vagyok.”
 • 39. Pirát 2013. október 24. 10:05
  „32#-es ! a baloldal vereségéért az itt(is) hangoskodó született amnéziások - meg akik szeretnék hogy mindenki az legyen - meg a vezér kosaitok, kik amnéziás <moderálva> nézik a szavazóikon kívül az egész országot is...ők a felelősök ! azaz: önmagában kódolva van az életképtelenségetek ...hogy néha-néha mégis hatalomra juttok annak oka - hogy hazudni, lopni-csalni, hamisítani jól megtanultatok...
  más : nem célszerű (ildomos?) valakinek az értelmi szintjét minősíteni, DE ! az ide írt néhány soros böffenetek
  is irányadók, az illető IQ magasságára...és pártosságára nézve... Az meg egyenesen döbbenetes, hogy egy-két ´72-´75-tel jelzett kommentező, kiknél ez valószínűleg születési évszám - és van módjuk külömbséget tenni
  a két ideológia között, és az sem fogható rájuk, hogy elaggott párt<moderálva> - mert közép korosztály - hisz a hazaáruló
  söpredéknek .”
 • 38. v.imre 2013. október 24. 09:54
  „Mivel magam is fenn voltam Budapesten és részt vettem a Békemeneten a Bem szobortól a Hősök teréig a következőkről tudok beszámolni. 65 év felettiként 295 forintos gyorsvonati pótjeggyel utaztam fel és vissza. Következés képpen nyugdíjasként sem volt megterhelő. Bárki megtehette volna, aki csak itthon ülve tájékozódott. Gyönyörű napsütés volt, meleg, némi szellővel említve. Aki tehette ingre, pólóra könnyítette magát. Megérte a séta: a belváros megújult, érdemes volt szétnézni és tapasztalni a rendet, a tisztaságot, a város nyugalmát. Mint volt a szerintem 400 ezer főre becsült Békemenet a múlt év januári első Békemenet tapasztalata alapján. Miután a mostani állapotunk között Orbán Viktor az egyetlen és nem másokkal a vezető hatalomért veszekedő alkalmas személy, természetesen elfogadjuk és tiszteljük az ő személyét. Nem vagyunk az ő "csatlósai".
  Este néztem a tv-k összefoglalóit és az alapján bennem is az fogalmazódott meg, mint a 15. lukrécia által írt: "Gyurcsány ma jól fog aludni." Ezen a baloldali ellenzéki párti gyűlésen jól odamondogattak egymásnak a vezető koncért küzdő baloldalinak mondott szónokok! Az a véleményem, hogy Gyurcsány minden egyéni választási körzetben, ahol Bajnai indul le fogja őt győzni. Nyilvánvalónak tűnik.”
 • 37. Berva 2013. október 24. 08:56
  „http://www.munkaspart.hu/component/content/article/3-friss-hirek/2573-vallaljuk-oenmagunkat.html”
 • 36. zehn 2013. október 24. 08:00
  „TEGNAP SIKERÜLT A BALOLDALNAK KIÜTNIE MAGÁT. Ezeknek is csak a saját érvényesülésük a fontos. Dilettáns, buta társaság! Bajnai erőtlen, Mesterházy teljességgel alkalmatlan a miniszterelnöki szerepre. Gyurcsány álmából ébredve is zsebre vágja mindkettőt. Pártja kétség kívül be fog jutni a parlamentbe, de ez a maximum. Az országromboló, hataloméhes fidesznek akkor is lesz egy biztos, a vezért istennek képzelő tábora ha ..... kell ennie.
  Szegény MI!”
 • 35. queenmargareth1 2013. október 24. 07:05
  „jaj, bocs lukrécia:az Károly bácsi, nem Kálmán:)”
 • 34. Mike3 2013. október 23. 23:52
  „Ferike ma elemében volt. Az a baj, hogy az őrültségeiben ő szilárdan hisz is.

  Tetszett Vona, háromfejű szörnyes hasonlata”
 • 33. nemezis 2013. október 23. 23:03
  „Bcsabi75 Talán próbáld meg a Cavintont! 2002-ben finoman fogalmazva érdekes események történtek a választáson ballib részről. Megyó pedig nem verte meg Viktort, a legtöbb szavazatot a Fidesz kapta. Csakis a szadesznak köszönhetően volt néhány mandátumos többség.”
 • 32. kormoska 2013. október 23. 22:39
  „Szegény megtévedtek,azt hiszik hogy szabad akaratukból vonulnak.....,pedig már befolyásolta az agyukat a sok-sok igéret,az állandó harckészültség és a turbó rezsicsökkentés.
  Még hogy 1 millió ember...:-),ha már Széles Gábor nagyvállalkozó sem tud számolni(vagy legalább jól saccolni)akkor gond van-A fizetéseknél is így számol?Nem szeretnék a cégeinél dolgozni.
  Magyarország lakosságának 10%-a részt vett a békemeneten??
  Ha az aggokat és a csecsemőket-kisbabákat leszámítjuk,akkor MINDEN 6.magyar állampolgárnak ott kellett sétálnia az Andrássyn....,ezt senki sem gondolhatja komolyan.Bár ki tudja?

  Ha a baloldal veszit az két dolognak lesz köszönhető:
  -Az ellenzéki pártok osztozkodásának-marakodásának és széthúzásának,magyarán az elhúzódó tökölésnek.
  -És annak,hogy a kormánypárt sokkal jobban-gyorsabban mozgósít,illetve sikeresen egyben tartja(tartotta)a szavazóit.”
 • 31. hangman 2013. október 23. 21:43
  „Én komolyan elhiszem neked egyvalaki1 a tömegben állva megszámoltad a másik 11999999 "embert".”
 • 30. queenmargareth1 2013. október 23. 21:21
  „29. lukrecia 2013.10.23. 21:01 elvesztetted a fejed, nem jó dolog. Próbálj higgadt maradni.Te nem élsz itthon, neked mindegy, távolról ne légy ideges.Én hogy hívjalak? lukréciácska?Még csak Kálmán bácsi nem voltál:)nyugi:fogalmam sincs, de ezt kb milliószor leírtam.Majd döntök, de bálványt nem imádok, csatlósait szintén nem!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér: sötétségből született meg a szabadság elemi erejű forradalma

Az Országgyűlés elnöke ezt a kazahsztáni Asztanában, az ottani magyar nagykövetség által szervezett… Tovább olvasom