Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Október végén döntenek az alaptörvény-módosításról

Október 29-én dönt a Ház a választási eljáráshoz kötődő alaptörvény-módosításról - mondta Rogán Antal.
Október 29-én szavazhat a parlament az új választási eljárási törvényjavaslathoz kapcsolódó alaptörvény-módosításról - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, ezzel rögzítik a választási eljárási jogszabály alkotmányos rendjét, vagyis az alaptörvény rögzíti majd, hogy Magyarországon a választói névjegyzék önkéntes regisztrációval áll össze, továbbá felsorolja a feliratkozás "legminimálisabb" módjait. Eszerint biztosítani kell a határon túl élőknek a levélben való regisztrációt, a magyarországi lakhellyel rendelkezőknek pedig a személyes vagy az elektronikus feliratkozás lehetőségét kell garantálni a választást megelőző 15. napig - ismertette.

Rogán Antal kérdésre válaszolva ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az eljárási törvény mégis tartalmazzon majd olyan passzust, amely alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők is regisztrálhatnának levélben a szavazásra.

Emlékeztetett, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke aggályokat fogalmazott meg a levélben történő belföldi feliratkozással kapcsolatban, mert szerinte nincs garancia arra, hogy valóban a regisztráló adja fel a levelet.

"Ettől még - megfelelő biztosítékokkal - elképzelhető levélben történő regisztráció a választási eljárási törvényben, de ezt nem az alkotmányban rögzítjük. Többet a választási eljárási törvény nyújthat, kevesebbet nem, mint ami az alkotmányban rögzítve van" - fejtette ki a frakcióvezető.

Az alkotmánymódosításhoz érkezett módosító indítványokról várhatóan hétfő délután szavaz az Országgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyfős család kapott gázmérgezést Nagykovácsiban

A családi ház vegyes tüzelésű kazánjából, illetve a kályhából visszaáramló gáz okozhatott… Tovább olvasom