Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Októbertől munkába állhatnak a településőrök

A közbiztonság megerősítését szolgáló kormányzati programot és az alkalmazni kívánt eszközöket egyaránt szükségesnek és célszerűnek ítélték az önkormányzatok.
Akár már október 1-jétől alkalmazhatják az önkormányzatok azokat a közterület-felügyelőket és településőröket, akiknek a fizetését az állam átvállalja; a pályázatot csütörtökön hirdetik meg - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden az MTI-vel.

A tárcavezető az önkormányzati szövetségek és a jegyzők különböző szövetségeinek képviselőivel folytatott egyeztetést követően az MTI-nek elmondta: a jelenlévők túlnyomó többsége a közbiztonság megerősítését szolgáló kormányzati programot és az alkalmazni kívánt eszközöket egyaránt szükségesnek és célszerűnek ítélte.

Egyetértettek például azzal, hogy a kis értékű lopások ügyében ezentúl a rendőrséghez is lehessen fordulni, és támogatták azt a szándékot, amelynek értelmében a jövőben a jegyző arra kötelezheti az elkövetőt, hogy megtérítse az okozott kárt - tájékoztatott Draskovics Tibor.

A miniszter elmondta, hogy szerdán még egyszer egyezteti az önkormányzati szövetségekkel azoknak a pályázati felhívásoknak a szövegét, amelyek alapján támogatáshoz juthatnak. Csütörtökön hirdetik meg a pályázatot, így akár már október 1-jén meg lehet kezdeni a településőrök és a közterület-felügyelők felvételét.

A pályázatnak nincs meghatározott keretösszege. A kormány szándéka az, hogy minden településen legyen közterület-felügyelet, ezért településenként legalább egy ilyen munkavállalót finanszíroz. Ahol pedig már van ilyen alkalmazott, ott a közterület-felügyelő mellé két-két kisegítőt finanszíroz az állam - tette hozzá a tárcavezető.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: az, hogy a kormány pályázat útján pénzt juttat az önkormányzatoknak közterület-felügyelők, településrendészek alkalmazására, nem a rendőrség megerősítése helyett, hanem azt kiegészítve történik.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember elején Rend és biztonság címmel tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot hirdetett. A kormányfő a Rendőrtiszti Főiskola budapesti tanévnyitóján azt mondta, hogy 2010-től szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán. Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és a kis értékű lopások ügyében a rendőrséghez is lehet majd fordulni.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy emelik a polgárőrség támogatását, segítik roma fiatalok rendőrré válását, több pénz lesz térfigyelő kamerákra és 600 millió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát. Hozzátette: a rendőrök részt vehetnek konfliktusmegelőző képzéseken, illetve új szolgáltatás lesz a testület részéről a közbiztonsági tanácsadás.

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2009. szeptember 16. 00:47
    „Drazsé, Drazsé, egyszer még szétsül a fejed attól a kurrrva sok eszedtől...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a szakképzettség sem véd a munkanélküliségtől

Egyre több a diplomás állástalan, és a külföldi karrier is egyre kétségesebbé válik. Tovább olvasom