Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Olasz bableves pirítóssal

Igazi mediterrán ízeket - a fokhagymáét, paradicsomét, kakukkfűét - vonultat fel ez az ízletes leves.

Hozzávalók:

1 vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva
2 gerezd fokhagyma, feldarabolva
2 szál halványító zeller, felcsíkozva
1 sárgarépa, felkockázva
4 evőkanál olívaolaj
1 doboz 40 dekás fehérbab-konzerv, átöblítve és lecsepegtetve
1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
só és frissen őrölt bors
2 púpos kávéskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál szárított rozmaring
2 l víz
Ľ fej kelkáposzta, vékonyan felcsíkozva
1 csokor petrezselyem, apróra vágva

A fokhagymás pirítóshoz:
1 kis baguette, felszeletelve
1-2 gerezd fokhagyma, megpucolva

a tálaláshoz frissen reszelt parmezán

Elkészítés:

A vöröshagymát, a fokhagymát, a halványító zellert és a sárgarépát késes betétű robotgépben összedarálom. Nem lesz belőle egynemű massza, de erre nincs is szükség. Az a lényeg, hogy minél apróbb darabokban legyenek a hozzávalók, mert akkor gyorsan megpuhulnak.

A leves fazékba beleteszem az olívaolajat, és mérsékelt tűzön kevergetve megpárolom rajta a hagymás-fokhagymás-zelleres-sárgarépás pépet. Ez lesz a leves-alap.

Amíg a leves-alap párolódik, villával pépesre töröm az átöblített, lecsöpögtetett bab felét. Ez sűríti majd be a levest.

A leves-alaphoz hozzáadom levével együtt a hámozott paradicsomot, és megsózom, megborsozom. Ezután rászórom a morzsolt kakukkfüvet, hozzáadom a pépes babot, és felöntöm a vízzel.

A levest erős lángon felforralom, majd mérsékeltre csavarom alatt a tüzet, és kb. 15 percen át főzöm, hogy a paradicsom megpuhuljon. Közben a fakanál élével szét is nyomkodom a paradicsomokat, mert így könnyen szétesnek.

Amíg a leves fő, elkészítem a fokhagymás pirítóst. A baguette-et felszeletelem, megpirítom, és a pirítósok mindkét oldalát bedörgölöm fokhagymával.

A leveshez hozzáadom a maradék babot és a felcsíkozott kelkáposztát, majd kb. 5 percig továbbfőzöm. Amikor a kelkáposzta is megpuhult, újra megkóstolom, és ha kell, megsózom, megborsozom.

A kész levesbe belekeverem az apróra vágott petrezselymet, és tálalok. A leveses tányérok aljába fokhagymás pirítós kerül, erre rámerem a forró levest, majd megszórom frissen reszelt parmezánnal.

6 adag lesz belőle.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai program

Valamennyi mérkőzés 20.45 órakor kezdődik. Tovább olvasom