Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Olaszliszkai gyilkosság - megkezdődött a kártérítési per

Megkezdődött az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanár családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon szerdán.
Az édesapa nélkül maradt négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi utáni 400 ezer forintos kár megfizetését kéri a gyilkosság nyolc elkövetőjét.

Az emberölésért a három, életfogytig tartó fegyházra, valamint az öt, 10 és 15 év közötti börtönbüntetésre ítélt rab egyike sem jelent meg a bíróság előtt, s mindössze ketten nyújtottak be írásos ellenkérelmet. Ők sokallták a kártérítési igényt, egyben részletfizetési lehetőséget kértek, ha végül kártérítésre kötelezik őket.

Kocsis Ottília tanácsvezető bíró a felperesek és jogi képviselőjük meghallgatása után a tárgyalás folytatását július 14-re napolta el.

A szerdai tárgyaláson Helmeczy László, a Szögi-család ügyvédje arányosnak és méltányosnak nevezte a kért kártérítés összegét. Szerinte felbecsülhetetlen a családot ért kár, hiszen a családfő elvesztése az életkörülmények hosszú távú romlását idézte elő, emellett a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság súlyos testi és lelki sérelmekkel járt.

A jogi képviselő az összeg nagyságával kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az egyik elkövető annak idején 100 millió forintos kártérítési pert kezdeményezett az ügyben első fokon eljáró Borsod Megyei Bíróság és ügyészség, valamint a közreműködő bíró és ügyész ellen, mert "lincselésről" beszéltek a tárgyaláson. Helmeczy László úgy vélte: "ehhez képest még alacsony is az 57 millió forint, hiszen egy gyilkosság okozta, bizonyíthatóan jelentős anyagi kárról van szó".

Az ügyvéd ugyanakkor elismerte, nem lesz könnyű a kártérítést végrehajtani, ha azt a bíróság megítéli, hiszen az emberölésért elítéltek közül korábban sem volt munkahelye senkinek. Fenntartotta azonban a kártérítési igényt, hozzátéve, "a rabkeresetből, vagyontárgyaik értékesítéséből fizetniük kell a károkozóknak".

A bíróság a testi és lelki sérelmek bizonyítására orvosszakértő bevonását tartotta indokoltnak, s egyben bekérte a kezelések dokumentumait, az azzal összefüggő kiadások összesítését, valamint a következő, július 14-ei tárgyalásra a meggyilkolt tanár két gyermekét is megidézte meghallgatásra. A büntetésüket töltő alpereseknek írásos nyilatkozat-tétellel, vagy a személyes meghallgatás lehetőségének biztosításával adott lehetőséget a védekezésre.

Szögi Lajost 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány a társával átszaladt az úton, majd az árok szélén elesett. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, megsérült-e a gyermek, ekkor azonban a vélt baleset miatt a hozzátartozók kirángatták a járművéből és halálra verték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beléptető rendszer épül Győr belvárosában

A járműforgalom visszaszorítására beléptető rendszert épít ki Győr belvárosában a nyáron több… Tovább olvasom