Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Olaszoké a szlovák áram

Az olasz Enel cég – mely a bősi erőművet is üzemelteti – átvette a szlovák áramtermelő monopólium vezetését, kifizette a 31 milliárd koronás vételárat. A bohunyicei erőmű egyes blokkját bezárják, ám a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját öt éven belül befejezik.
Az olasz Enel társasággal a szlovák kormány még tavaly februárban írta alá a privatizációs szerződést. A cégnek eredetileg január elsején kellett volna átvennie a szlovák áramtermelő monopólium vezetését. Mindezt azonban késleltették a szerződés speciális kitételei: egyik legvitatottabb pontja az osztalékfizetés. A szlovák kormány korábban vállalta, hogy nem tart igényt az osztalékokra, ezt az új tulajdonos beruházási terveitől teszi függővé. A magánosítást követően azonban hirtelen megugrott a cég nyeresége, így már idén 2,4 milliárd koronás profittal számolnak. A cég kiadásait elsősorban az elmúlt évekbeli reformintézkedések faragták le, s jelentős nyereségre számíthatnak az áramszolgáltatókkal kötött szerződéseknek köszönhetően is. Emellett a felújításokra fordított összeg is kisebb összeg. Jövőre azonban már akár egymilliárd koronás veszteséggel zárhatnak: leállítják ugyanis az energiatermelés egyik legolcsó bb forrását, a Jaslovské Bohunice-i V1-es atomerőmű első blokkját.
Az Enelnek korábban már azt is felkínálták: a magyarokkal való megegyezésig üzemeltetheti a bősi erőművet. Az erőmű szlovákiai része továbbra is a vízgazdálkodási vállalat tulajdona, azonban az olasz cég alkalmazottai állítják elő és adják el az áramot. A költségeket az Enel állja: cserébe a bevétel 35 százalékát kapják meg. Bérbe nem vehetik az erőművet, hisz ebbe a magyaroknak is bele kellene egyezniük. Az üzemeltetési szerződést úgy állították össze, hogy megegyezés esetén ezt gond nélkül felmondhassák. Korábban felvetődött az a lehetőség is, hogy a szigetköziek kompenzációként olcsóbb áramot kaphatnának Bősről: ezt az ígéretet később visszavonták.
Bő egy hete aztán lezárult a Szlovák Villamos Művek magánosítása, a szlovák áramtermelés felett így az Enel vette át az irányítást. Az olasz cég a szlovák energiamonopólium 66 százalékos részvénycsomagját 839 millió euróért, vagyis mintegy 31,35 milliárd koronáért veszi meg. Az elkövetkező 7 évben legalább 70 milliárd koronát beruháznak a szlovák energiaszektorban – írja szlovákiai Új Szó című napilap. A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezéséhez 2008-ban látnának hozzá, a megvalósítás 4 és fél évet venne igénybe. A két blokk műszakilag már 30, építésileg pedig 70 százalékban kész – igaz, a kivitelezést még 1992-ben fagyasztották be. 2020-ig legalább 2500 megawattnyi energiatermelő egységet kell üzembe helyezni, ha nem akarják, hogy az ország jelentős árambehozatalra szoruljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom