Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Olcsó a hús, drága a takarmány

A távol-keleti szárnyasvész csak a vágókapacitásokat érinti. A Rábaköz csirketermelőinek pillanatnyilag a kiszámíthatatlan gazdasági környezet és a tőkeszegénység a legnagyobb gondjuk.
A hazai csirkével nincsenek minőségi problémák. Mindenki abban bízik, hogy ez így is marad.
A madárinfluenza távol-keleti felbukkanása egyelőre nem érinti a Rábaköz csirketermelőit. A nagyobb gazdáknak élőszerződéseik vannak a vágóhidakkal, a kisebbeknek viszont napjainkban a túlélés a legfontosabb. A kistermelők a magas takarmány- és energiaárakra panaszkodnak. Véleményük szerint még az év második hónapjában sem körvonalazódott az ágazati stratégia, így sem a termelők, sem a vágóhidak nem tudnak előre tervezni.

Ötezer helyett már csak kétezer

A kisfaludi Németh István, aki közel húsz éve kezdett csirkézni, ötezer állattal kezdett és a teljes állományt a győri vágóhídnak szállította. Sajnos a győriek pár éve a kisebb termelőkkel megszüntették a szerződést. Németh István elmondta, a mai árakon nem éri meg kicsiben foglalkozni csirketartással az alacsony felvásárlási árak és a költségek emelkedése miatt. Már csak kétezer szárnyast tart, ezeket régi törzsvásárlóinak adja el. Az ólak fejlesztésén már nem gondolkodik, kölcsönt nem kap rá, a naposcsibét és a takarmányt is készpénzért vásárolja. Régebben sem szeretett hitelből dolgozni, ám előfordult, hogy a háza volt a biztosíték a további munkákra. A darabszám visszaesése miatt már csak mellékállásban foglalkozik a csirketenyésztéssel.

Maga keveri a tápot

A takarmányárak emelkedése miatt csökkenti állományát a mihályi Tömböly János is. A kezdeti négyezer darabot háromezerre szűkítette. Ahogy nyilatkozta, a takarmányok drágulása miatt. Ma már saját keverésű tápot ad a csirkéknek, így az istálló egy részét tárolónak választotta le. Elmondása szerint régebben a bábolnaiak meghitelezték a termelőknek a tápot és egyéb kiegészítőket, de sajnos ez az elszámolási rendszer sem volt előnyös a gazdáknak, hiszen a kamatokat is megfizettették a tápok árában. Amióta önállóan tevékenykedik, Tömböly János is csak saját tőkére támaszkodhat, hiszen kistermelőként nem számíthat semmiféle támogatásra. Véleménye szerint ahhoz, hogy megérje baromfizni, a mai kétszáztíz forintos kilónkénti átvételi árral szemben legalább kétszázhatvan-kétszázhetven forintot kellene a termelőknek elérniük. A mihályi gazda napjainkban főállásban végzi a tevékenységet. Az EU-csatlakozástól viszont sok jó t nem vár: mint mondta, félő, hogy a kicsik elvéreznek a versenyben.

Tizenhét forint kilónként

Tizenegyezer darabos turnusonkénti állományával a szárföldi Pozsgai István a közepes termelők közé tartozik. A húsz éve állattartással főállásban foglalkozó termelő évente öt turnus nevelését végzi, a teljes állományt a győri vágóhídnak adja le. A felvásárlási árat szintén alacsonynak tartja, bár tagja a terméktanácsnak, így kilónként közel tizenhét forintos állami támogatást is kap. Pozsgai István azonban megjegyezte: a támogatásnak nagyon hosszú az átfutási ideje. A szárnyasvész hatásait jelenleg nem érzi, a szerződött mennyiséget a győriek évek óta fennakadás nélkül elviszik. Az EU-csatlakozás kapcsán felvetődött minőségi követelményekkel nincsen gondja. Mivel szerződése van, a vágóhíd rendszeresen ellenőrzi a csirkeólakat és a tápokat is.

Nem fogy a hazai sem

Információink szerint a szárnyasvész kismértékben inkább a vágóhidakat érinti, közel tízszázalékos forgalomcsökkenést okoztak a távol-keleti rossz hírek.

A szakemberek szerint a híradások elveszik a vásárlók kedvét a hazai szárnyastermékektől is, pedig ezek minőségével még nem volt gond. Információink szerint a Távol-Keletről a leállításig behozott mintegy háromszáz tonnányi szárnyas elvész a hazai felhasználás közel százötvenezer tonnája mellett.

Kapcsolódó cikkek >>

A vírus már tíz országban (2004-01-27) >>
Világméretű influenzajárvány indulhat Dél-Ázsiából (2004-01-27) >>
Nem irtják elég gyorsan a fertőzött szárnyasokat Ázsiában (2004-01-31) >>
Madárinfluenza: két újabb áldozat Vietnámban (2004-02-04) >>
A vírus már tíz országban (2004-01-27) >>
Emberáldozatai is vannak a madárinfulenzának (2004-01-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgó kenyérárusok

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom