Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Olcsóbb lesz a hazai gyümölcs idén

Olcsóbb lesz a hazai gyümölcs idén, mint tavaly. Akár 10-15 százalékos áresés is bekövetkezhet, mert a termés csaknem 30-40 százalékkal több az elmúlt évhez képest.
Az időjárás eddig kedvezett a gyümölcsnek, a termelők remélik, ezután sem veri el jégeső, vagy pusztítja el vihar a termést.Kelendő az eper. Egy pécsi zöldségesnél naponta 4-5 rekesszel is elfogy. Azért viszik, mert negyedével olcsóbb a gyümölcs, mint egy hónapja. "Egy hónapja 1200-1300 forint volt egy kilogramm eper. Most megoszlik az ára, de 390 forint és 900 forint között mozog minőségtől és az eperszem nagyságától függően" - mondta a Független Hírügynökségnek Csata Edit, kereskedő.

Az árcsökkenés oka, hogy több eper termett, mint tavaly. A Somogy megyei Csökölyön azonban van, aki le sem szedi a termés egy részét. Azt mondják, az olcsó olasz és spanyol eper miatt annyira lement az ár, hogy már nem éri meg leszedni a szamócát. Itthon átlagosan 30-40 százalékkal több gyümölcs terem idén, mint tavaly: eperből 8-9 ezer tonna, szemben a tavalyi 6 ezer tonnával. Meggyből az elmúlt évben 42 ezer tonna termett, idén 60 ezer tonnára számítanak, kajszibarackból pedig 40 ezer tonna volt az elmúlt évben, idén 50 ezer tonna terméssel kalkulálnak. "A tavalyinál jobb termést várunk meggyből, kajsziból, őszibarackból. Elfogadható mennyiségű termésre számítunk az idei évben, és ennek megfelelően korrekt árakkal." - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Ez azt jelentheti, hogy a boltokban a tavalyinál 10-15 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni a gyümölcsökért.

Olvasóink írták

 • 6. tricse 2008. június 01. 13:18
  „már mér kenném a termelőkre?
  csak azért tettem a kérdőjelet,mert ha nem ő termeli hanem megveszi a nagybanin aztán rátéve a hasznát eladja akkor nem termelő--csak erre gondoltam!
  van nekem kedvenc árusom a csarnokban,az ablak mellett a józsi---nála még áruban nem csalódtam:)
  itt a fórumon nem én vagyok ám a rákenőember ha még nem vettétek volna észre!:)”
 • 5. noob 2008. június 01. 12:41
  „#3 Ha magad szeded le és adod el, akkor lehet, hogy érdemes vele dolgozni akkor is, ha kevesebb belőle a bevételed, de ha nagyban gondolkozol, ahol fizetned kell valakinek azért, hogy leszedje (mert annyi van), meg elszállíttasd, aztán eladd, akkor már lehet, hogy többet buksz rajta, mint ha le sem szednéd. Ééérted?! :)”
 • 4. Termelő 2008. június 01. 12:33
  „tricse,tán má´megin a termelő az oka mi?
  3#! És ha többet bukik akkor mi van? Egyébként ha leszedi és nem bírja eladni,olcsóbban sem akkor? Ki az a hülye aki feleslegesen dolgozik vele? Bár amúgy nem érdemes az ilyeneket kitartani (piacon) hanem adni kell még ha lejjebb is kell csapni az árát!”
 • 3. Mil 2008. június 01. 11:00
  „NEm értem, mi az hogy nem szedi le a termést? Így többet bukik, mintha eladná olcsóbban. Mert ha nem szedi le, akkor 0 ft bevétele lesz, ha meg leszedi és eladja, akkor lesz valami bevétele, még ha vesztesége lesz így is, de akkor több a bukó, ha le se szedi, nem?”
 • 2. Egy olvasó 2008. június 01. 10:49
  „Fogadd el,hogy megszűnt az olcsó kaja,nincs már olcsóság! Vagy te már megind kened valakikre az okát?”
 • 1. tricse 2008. június 01. 10:09
  „mitől olcsó az 500-750 ft körüli eper,mert annyi a termelőknél(?)a vásárcsarnokban!!! ja,hogy a tavalyihoz képest? nemá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörte egy tanár orrát egy 16 éves fiú

Betörte egy tanár orrát egy 16 éves fiú a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bökönyben. Az eset még… Tovább olvasom