Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Olcsóbb lesz az albérlet a válság miatt

A jelek szerint az idén (is) lemondhatnak az inflációkövető bérletidíj-emelésről a lakástulajdonosok, akik - ha új bérlőt keresnek - akár komolyabb árengedményre is kényszerülhetnek.
Az idén a tulajdonos megpróbálta az infláció mértékével emelni a bérleti díjat, miközben én 25 százalékos csökkentést szerettem volna elérni - mondja Péter, aki Budapest III. kerületében bérelt egy 170 négyzetméteres házrészt. Miután nem tudtak dűlőre jutni, új lakás keresésébe fogott, sikerrel. Már át is költözött egy két utcával odébb lévő, önálló, 140 négyzetméteres házba, amelyért 120 ezer forintot fizet a korábbi 185 ezer forint után. Egy négyzetméterre vetítve tehát majdnem meglett az eredetileg megcélzott bérletidíj-csökkentés.

Hasonlóak a tapasztalatai a Napi által megkérdezett ingatlanos szakemberek többségének is. (A kisebb irodák véleményének összegyűjtéséhez ezúttal is a közvetítők hirdetési oldala, az IngatlanMax.hu nyújtott segítséget.)

Emelés kizárva

A jelenlegi piaci helyzetben nem látunk esélyt a bérleti díjak emelésére, sőt, nem egy esetben a tulajdonosok - a válságra hivatkozva - valamivel olcsóbban kínálják a kiadó ingatlanokat - mondta lapunknak Murányi Ákos, a Duna House elemzője. Alkudni főleg a kevésbé előnyös helyen fekvő lakások esetében, illetve a magas bérleti díjért kínált otthonoknál lehet. A statisztikában ugyanakkor még nem látszik jelentős árváltozás, a fővárosban továbbra is 50 ezer forint az alsó lélektani határ, míg vidéken ez akár 30-35 ezer forint is lehet. Murányi szerint a tulajdonos és a bérbevevő között meglévő megfelelő bizalom esetén leginkább a kaucióból lehet alkudni, akár nulláig is.

Javul a bérlők alkupozíciója - értett egyet Valkó Dávid, az Otthon Centrum szakértője. A válságban ugyanis a tulajdonosok - a nagy kínálat közepette - mindenképp szeretnék kiadni ingatlanjukat, csökkenteni az üresen állás időszakát, csak hogy bevételhez jussanak. Emellett az eddig a lakásukat kizárólag barátnak, ismerősnek kiadók is talán jobban hajlanak a kevésbé leinformálható bérlőknek is igent mondani.

Eddig is lehetett alkudni a bérlakáspiacon, a bérleti idő és a bérlő megbízhatóságától függő mértékben - véli Bartucz Tamás, az IBRED csoport (korábbi nevén Ingatlanbank) tulajdonosa, aki maga is bérelt ingatlanban lakik. Budán évek óta az 1000 euró/100 négyzetméter arány volt a zsinórmérték, ám ezt a piac nem tolerálta, és a hosszú távú bérlő akár 1000-1500 forint/négyzetméteres árat is elérhetett. Ez a mostani euróárfolyammal számolva is csak legfeljebb a fele az elvártnak.
A tömeglakások piacán valóban most indul be a komolyabb áralku-hullám, ami az alsó szegmensben, ahol főként a diákok voltak a bérlők, szeptemberre oda vezethet, hogy a kisebb lakásoknál elérhető lesz az 1000-1500 forint négyzetméterenként - prognosztizálja a szakember.
Szerinte az alacsonyabb bérleti díj az adózási fegyelemben is fordulatot hozhat, egy kisebb összeget ugyanis könnyebben bevallanak a tulajdonosok. Hozzátette: azok az újlakás-vásárlók, akik korábban úgy terveztek, hogy a befolyó bérleti díjból fedezik az ingatlanra felvett hitel törlesztőrészletét, most könnyen bajba kerülhetnek.

10-30 százalék lehet a mínusz

Az átlagos lakásoknál - helytől, műszaki állapottól függően - akár 20-30 százalékos csökkenés is történt Stefanik Katalin szerint. Az ügyvéd úgy látja, a felső kategóriás ingatlanok nagyobbik része hozzávetőleg a korábbi árában van, itt a bérbeadók jelenleg még elég jó alkupozícióban vannak. A bérleti díj emelkedése ugyanakkor csak a kivételes adottságú, például az Andrássy úti, vagy budai szuperpanorámás lakásoknál képzelhető el. A kis lakások iránt várhatóan megnő az igény, elsősorban a hitelek drágulásával, a hitelfeltételek szigorodásával összefüggésben, ám ahhoz, hogy ez számottevően emelje a bérleti díjakat, tömeges keresletnövekedés kellene.

Dócs Kata, az Ingatlan Budapest Kft. vezetője szerény bérlői érdeklődésről számolt be, és ha van is kuncsaft, a tulajdonosnak 20-30 százalékos engedményt kell tennie.

Az idén tíz bérlakás kiközvetítésén már túl lévő Lengyel Mariann szerint is rengeteg a kiadó lakás, aminek következményeként 10-20 százalékos bérletidíj-csökkenés történt. Átlagosan 5-10 ezer forintot tudnak lealkudni a leendő bérlők, akik elsősorban az alacsony rezsijű ingatlanokat keresik, vagyis a távfűtéses lakásokat most nehezebb kiadni.

A távfűtéses lakásokra valóban kicsi az igény - erősítette meg Elek András, a Ker-Szolg 88 Kft. vezetője is. Szerinte nagyon problematikus a bérbeadás, ugyanis míg az igények viszonylag magasak, az árakra igen érzékenyek a bérlők. Alkut viszont nemigen tapasztalt, mert az az érdeklődő, akinek nem tetszik az adott lakás, akkor sem jelez vissza a közvetítőnek, ha irányárról van szó.

Eltérő tapasztalatokról számolt be viszont az IIC Magyarország ügyvezetője. Czimbalmos Árpád úgy látja, hogy tavaly szeptember óta exponenciálisan növekedett a bérlakást keresők száma, a tulajdonosok egy része pedig - ezt felismerve - nehezebben bízza a kiadást ingatlanközvetítőre. Tapasztalatai szerint nincs szó árcsökkenésről, sőt, az erős kereslet átlagosan ötezer forinttal vitte fel a havi bérleti díjakat. A kiadandó ingatlan megtekintésekor viszont már alkura is sor kerülhet.

Balaton és Gyöngyös

Korábban az ingatlantulajdonosok nem szívesen adták ki a nyaralókat, lakásokat, házakat hosszútávra a Balaton déli partján - mondja Békési Béla, a balatonboglári 1. sz. Ingatlan Munkaközösség munkatársa. Ez egyrészt azért volt, mert a rövidebb, egy-egy hétvégére szóló periódusok összességében több bevételt hoztak - jó szezonban akár milliós összegekről is szó volt -, másrészt attól tartottak, hogy a hosszú távú bérlők jobban lepusztítják az ingatlant, gondot okozhat a közműdíjak beszedése, illetve nem lehet egykönnyen kirakni a nemfizetőket. Miután viszont az elmúlt év vége óta - a hitelezési nehézségek miatt - az eladások 75 százalékkal zuhantak, egyre nagyobb az érdeklődés bérlői oldalról, a közvetítők pedig igyekeznek meggyőzni a tulajdonosokat, hogy jobb a kisebb, de biztos bevétel. "Nincs annyi kiadó ingatlanunk, mint amennyire jelentkező lenne" - fogalmazott Békési, aki szerint mindez emeli a bérleti díjakat. Hozzátette: egy egyszobás lakás bérleti díja 40 ezer forintnál kezdődik, a családi házakat 50-150 ezer forintért lehet kivenni.

Gyöngyösön az elmúlt öt-hat évben egy átlagosan berendezett, kétszobás lakótelepi lakás béreleti díja általában 40-50 ezer, a nagyobbaké, újabbaké, nívósabbaké 60 ezer forint volt, míg a főiskola környékén a hasonló ingatlanokat 4-6 fő részére kiadva fejenként 10-12 ezer forintot kérnek el most is - mondta Konkolyné Nagy Erzsébet, a Nazsó Bt. vezetője. Hozzátette: a bérlők - részben a rezsiköltségek emelkedésére hivatkozva - már az elmúlt év végén elkezdtek érezhetően alkudni, és általában sikerrel is járnak, így már 30-40 ezer forintból megúszhatják a havi terhet.

Olvasóink írták

 • 13. flexsnake 2009. március 27. 13:29
  „1. azért adják ki feketén a lakásokat mert az adóval együtt már megfizethetetlen lenne.
  2. ha a vezetés azt akarná hogy hiteles szerződés garantálja a két fél jogait akkor lejjebb vinné azokat a terheket amit rájuk kiró
  3. cseszik ezt akarni
  ha valaki havi 120ért bérel lakást saját célra az idióta :D Olcsóbb megvenni egy összegben. Nyilván nem 120at keres...”
 • 12. spiler 2009. március 25. 10:07
  „Ha nincs internet,autómata mosógép,tisztaság ,berendezés akkor kell a fenének az albérlet még a diáknak se. de nekem tisztán mág sosem adták vissza a lakást.Teljesen lelalkják tönkreteszik.sajnos a gyerek ott nem kap munkát tehát Ő is albérletben lakik más városban.”
 • 11. persona 2009. március 25. 09:30
  „A közjegyzői állások már be vannak töltve az elkövetkező 200 évre..:))”
 • 10. makákó 2009. március 25. 09:15
  „gusztustalan dolognak tartom az albérlet megadóztatását!
  Akkor lenne értelme, ha a rezsit meg a felújítások költségét le lehetne írni az adóból. De így egy nagy szemétség az egész. Melyik diák bírna kifizetni egy normál esetben 15-20.000-es szobát 30-40.000-ért???????
  Tele lennének a bíróságok a tulaj-albérlő perekkel a nemfizetések miatt.
  Mellesleg ha valaki megvesz egy lakást részben hitelből, kiadja albérletbe, kb. kevesebbet kap vissza, mint amit befizet törlesztőnek. Nem is beszélve a hitelek után fizetett adókról, illetékekről, az irreálisan magas közjegyzői díjakról, stb.
  Mellesleg a közjegyzők mitől kerülnek annyiba??? Valaki ugyan magyarázza már el! Egy szerződés hitelesítése kb100ezer. Max. egy órás melóval. Asszem szar szakmát választottam...”
 • 9. persona 2009. március 25. 09:08
  „A lakáseladás, ha 5 éven belül vetted, akkor adóköteles, 25% adó terheli. Ez csak az érem egyik oldala. Ha szocpol is van rajta, és el akarod adni, vissza kell fizetni, ha 1 éven belül nem veszel helyette nagyobb értékűt, viszont ha visszafizetted, soha többet nem veheted igénybe az állami támogatást. A Hab a tortán pedig, hogy mivel az ingatlaneladás jövedelemnek minősül az Államkincstár szerint, arra az évre a gázár-támogatásnak is búcsút mondhatsz, még akkor is, ha a lakás árát már a következő héten ingatlanba fektetted. Ki van ez szépen találva..”
 • 8. rozator 2009. március 25. 06:58
  „Nálunk nincsenek albérlők,csak családtagok! Istenem, nagy a család!”
 • 7. nagypappa 2009. március 25. 04:03
  „Azt nem tudom, tudjátok-e, hogy a lakásbérbeadás adója 25 %. Ha a rezsit a tulajdonos nevére fizetik a szolgálatónak, az is adóköteles és szintén 25 % adó terheli.

  Öt évre visszamenőleg ellenőrizhet az adóhivatal.
  havi 40 ezres bérbeadás +20 ezres rezsi öt évre visszamenőleg összesen 900 Ft fizetendő adó nem beszélve a bírságról.
  Ehhez elég egy nem fizető bérlő akit a tulaj kirúg, a volt bérlő meg besétál az adóhivatalba, élménybeszámolóra.”
 • 6. antikos 2009. március 24. 20:57
  „És ezt is olvassátok el lepetéztem, basszus ha bele gondolok...

  http://eloszto.blog.hu/2009/03/05/lakas_venni_vagy_berelni”
 • 5. antikos 2009. március 24. 20:54
  „Az alábbi blogot érdemes elolvasni! Ehhez a témához nagyon kapcsolódik.
  http://eloszto.blog.hu/2009/03/12/miert_ne_fektessunk_ingatlanba_most

  Megdöbbentem rajta...”
 • 4. flexsnake 2009. március 24. 20:50
  „miért lenne? Pest után minden megszűnt létezni.”
 • 3. maci52 2009. március 24. 20:49
  „Bezzeg az APEH ezt nem ellenőrzi,pedig elég lenne csak a lakónyilvántartást átnézni.”
 • 2. kekeczke 2009. március 24. 20:31
  „szeged megint nincs a térképen”
 • 1. kekeczke 2009. március 24. 20:31
  „szeged megint nincs a térképen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs hely a pszichés betegeknek

Nincs olyan pszichiátriai intézmény, ahol a fertőző betegeket kezelnék. De nincs kifejezetten… Tovább olvasom