Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Olcsóbb rendezvények, világújdonság a 20-i tűzijátékban

A tavalyinál 20 százalékkal olcsóbb lesz az idei augusztus 20-i rendezvénysorozat, amelynek költségei így is megközelítik a negyedmilliárd forintot, de az érdeklődők láthatnak világújdonságot is a ma esti tűzijátékban.
A hagyományokhoz híven reggel fél 9-kor katonai tiszteletadás mellett felvonják a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren, majd a katonazenekarok az Andrássy úton átvonulnak a Hősök terére, ahol délelőtt 10 órakor felavatják a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeit. A tisztavatást haditechnikai bemutató kíséri: Albatros és MiG-29-es repülőgépek repülnek át kötelékben a tér felett. Az állami ünnepségsorozatra összesen nettó 239 millió forintot költ a kormány.

A program a Hősök terén déli 12 órakor ünnepélyes zenés őrségváltással zárul.

A Kossuth téren délelőtt 11 órától egészen este 9-ig történelmi játszóház várja az érdeklődőket. Az ország tortája, amely ebben az évben egy ötezer szeletes meggytorta, fél 2-kor érkezik a térre.

A tűzijáték este 9 órakor kezdődik és 20 percen át tart. Lesz zenei koreográfia, a látványhoz egy ütősegyüttes, két énekes és táncosok produkciói kapcsolódnak. A klasszikusnak számító kilövési pontok mellett - mint amilyen az Erzsébet híd, a Citadella és a Lánchíd - rakéták indulnak a Dunán kikötött vízi színpadrendszerről, egy úgynevezett rakétakilövő pontonról is. Ezt a módszert a szervezők közlése szerint eddig folyók vizén még sehol a világon nem alkalmazták, és magát a technikát is csak néhány európai helyszínen vonultatták fel eddig: így például a velencei karneválon vagy a Genfi-tavon.

Az ünnep biztonsági terveit az operatív törzs fogadta el, amely ma egész napos ügyeletet tart. Munkáját az új típusú influenza miatt járványügyi szakértő is segíti. A tűzijáték, az elmúlt évhez hasonlóan, egy gombnyomással központilag vagy az egyes kilövési helyszíneken külön-külön is leállítható. Az ünnepi rendezvények biztosításában a Fővárosi Tűzoltóság több mint száz tűzoltója vesz részt.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2009. augusztus 20. 09:32
    „Világújdonság? Évekkel ezelőtt volt már ilyen. Akkor jól fel is gyulladt a Duna közepén a kilövésre használt uszály.
    Senki nem emlékszik rá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a pornózó fideszes bizottsági tag

Lemondott a Fidesz-KDNP által az önkormányzat pénzügyi bizottságába delegált képviselő Salgótarjánban. A nőt munkahelyéről, a megyei könyvtárból is elbocsátották. Tovább olvasom