Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Olcsóbb telefonálás kódokkal?

Többet kell nyomkodnunk a vezetékes telefon gombjait a jövőben, ha olcsóbban akarunk beszélgetni, érdemes megjegyezni egynémely előválasztó számot. Újabb és újabb szolgáltatók jelentkeznek ajánlataikkal: ma még meglehetősen zűrzavaros a kép.
 FÓRUMTÉMA

Ön mit szól ahhoz, hogy több telefontársaság fog működni, s ezáltal olcsóbban telefonálhatunk, csupán csak egy négyjegyű kód szükséges hozzá?

Ön váltana telefontársaságot vagy meg van elégedve a jelenlegivel?

Mondja el véleményét!


Fórum >>

Akinek vezetékes telefonja van, felkészülhet rá, hogy a közeljövőben (ha még eddig meg nem történt) több társaság is jelentkezik ajánlatával. Az többnyire úgy kezdődik, hogy kedvezőbb a korábbinál, és ezért igazából alig kell valamit tenni. Marad a régi telefonvonal a megszokott számmal, nem kell semmiféle szerződés, nincs havi előfizetési díj (az csak a vezeték tulajdonosánál van), elég egy sima telefonos regisztráció. Csupán a négy megadott előhívó számot kell pluszban beütni. Ettől kezdve az adott társaság tarifáival beszélhetünk. Majd kapjuk a havi számlát, azt kell befizetnünk. Lehet, hogy az eddigi egy helyett két vagy három számlán oszlik meg beszélgetési kedvünk ellenértéke.

Újabbak kopogtatnak

Látszólag egyszerű a dolog. A kiépített vezetékes infrastruktúrával rendelkező társaságoknak az egységes hírközlési törvény szerint szeptember 15-től biztosítaniuk kell a szolgáltatóválasztás szabadságát. Vagyis meg kell engedniük, hogy a tulajdonukban lévő vezetéket más társaság is használja. Megjegyezzük, megyénkben ez már több mint egy hónapja így van, a matávos telefonon egy másik társaság is elérhető. És kopogtatnak a többiek is.

A hálózattal rendelkező társaságok eddig tiszteletben tartották a területi elhatárolódást, ám a törvény ebben is változást hozott. A Matáv például bejelentette, hogy szolgáltatást indít mindegyik konkurense területén, s hirdeti is négyjegyű előhívószámát.

Akár sokat spórolhatunk

A törvény célja nem titkoltan az volt, hogy csökkenjenek, közelebb kerüljenek az uniós átlaghoz a vezetékes szolgáltatók közti összekapcsolási díjak. Csökkentek is, szolgáltatónként változóan, 38 és 56 százalék közti mértékben. A „fogyasztó" számára azonban ez a kisebb összeg a számlában. Az igazi költséget a percdíjak jelentik. Ebben eddig sem volt könnyű eligazodni. Gondoljunk arra, hogy csupán a mi területünkön eddig egyeduralkodó Matávnak is többféle tarifacsomagja van, különféle szolgáltatásokkal. Ezek mellé jönnek most majd az újabb ajánlatok.

Most kétségkívül úgy látszik, hogy a konkurenciaharc nyertese a telefonáló lesz. A társaságok ígéretei szerint 10–60 százalék között lehet spórolni (az igénybe vett szolgáltatások fajtájától függően), ha őket választjuk. Mármost ha ez így igaz, akkor a lehetőségekkel élve átlag 35 százalékot spórolhatunk meg. Mondjuk, egy eddig 10 ezer forintos számlából 3500 forintot. Ez pedig már „nem semmi".

Érdemes osztani-szorozni

Ez természetesen csak az elmélet, igaz is lehet, meg nem is, majd a gyakorlat dönti el. Mint megtudtuk, a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez ez ügyben még nem érkezett panasz. Talán majd egy hónap múlva, vagy amikor jönnek az „új" számlák.

Annyi bizonyos, érdemes alaposan összevetni a különféle ajánlatokat, elővenni a papírt és a ceruzát, s osztani-szorozni. El kell dönteni, melyik társaságon keresztül hívjuk a város másik végén lakó barátunkat, a szomszéd faluban élő nagymamát, az ország más vidékére származott rokont, a külföldi ismerőst. Át kell írni telefonregiszterünket, kit, milyen előhívószám után tárcsázzunk. Egy idő után meg lehet szokni, sok országban már túl vannak rajta. A következő lépés már az lehet (az sem újdonság a világ több részén), hogy a helyi hívásokért egyáltalán nem kell fizetni. De addig még sok négyjegyű kódot meg kell tanulnunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapjainkban egyre inkább szeretjük a fát

Hat és fél millió köbméter fát termelnek ki évente hazánk 1,9 millió hektár nagyságú erdeiben.… Tovább olvasom