Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Olcsó(bb) whiskynek nem lesz híg a leve

A skót whiskyt gyártók pohárköszöntővel ünnepelték július elsején, hogy nyolc EU-csatlakozó ország csökkentette az égetett szeszekre kivetett vámot. Hazánkban is csökkenhetnek a fogyasztói árak, a szeszgyárak viszont nehéz helyzetbe kerülhetnek.
Fotóillusztráció: A vámtarifák csökkentésétől a fogyasztók azt remélik, olcsóbban is ihatják a minőségi italokat.
A skót whiskyt gyártók pohárköszöntővel ünnepelték július elsején, hogy a 2004. május 1-jei EU-csatlakozás előkészületeként nyolc kelet-európai ország – köztük Magyarország – csökkentette az égetett szeszekre kivetett vámot. Ezzel várhatóan a fogyasztói árak is lefelé indulnak meg. Az angol lapértesülést szerettük volna megerősíttetni Magyarországon is, de hiába hallottak többen a lépésről, konkrétumot sem a vám- és pénzügyőrség, sem a Pénzügyminisztérium illetékese, de még a termékek importálói sem tudtak mondani.

Bár az egyik érintett cég kérte, ha megtudunk valamit, jelezzük neki is, mert az alapvetően befolyásolja a forgalmát...

Ami biztos: jelenleg 3500 és 12 ezer forint között vásárolhatjuk a példaként vett skót whiskyt a hazai boltokban, amelyek ára nagy valószínűséggel csökkenni fog. Tudomásul kell vennünk azonban, néhány nap alatt nem történik csoda a piacon, a remélt változásra még várni kell.

Azt, hogy ennek a lépésnek mekkora jelentőséget tulajdonítanak a szigetországban, jól mutatja Tim Jacksonnak, egy skót whiskyt gyártó cég nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójának az egyik angol lapban megjelent nyilatkozata. Jackson leszögezte ugyanis: „A skót whiskyt sújtó vámtarifák eltörlése az ipar legfontosabb prioritása a bővítési tárgyalások megkezdése óta." A szándék érthető, elég csak Spanyolország példáját nézni, ahol öt évvel az uniós csatlakozás (és a vám eltörlése) után a skót whisky bevitele majdnem a háromszorosára nőtt, s ezzel a whiskyipar egyik legnagyobb exportpiacává vált.

A nyolc kelet-európai ország – Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – közül hazánkban várható a leglátványosabb változás. Már csak azért is, mert nálunk vetették ki eddig a legmagasabb vámilletéket (40,8 százalékot). Csak összehasonlításként: Csehországban ez a szám mindössze 5 százalék volt. A két „kakukktojás" Lengyelország és Ciprus, ahol még mindig alkalmaznak szeszadót, a lengyeleknél ráadásul még a beviteli korlátok is érvényben vannak. A whiskygyártók most ezekért az országokért lobbiznak. A belső piac már tavaly májusra 75 millió fogyasztóra bővült az EU-ban, ez a szám pedig a mostani lépéssel még tovább bővül.

A brit örömmámor értelemszerűen nem ragadt rá a magyar szeszgyártókra. A megyében érdekelt likőrgyárak hallottak a változásról, s elmondásuk szerint készülnek is rá. Mivel a cégek vezetői nyári szabadságukat töltik, ezért a nyilatkozók csak név nélkül mondták el véleményüket. Egyikük szerint legkésőbb tíz éven belül átalakul a hazai szeszfogyasztás, eltűnnek a piacról az eddig csak az (olcsó) árukkal versengő, különböző ízesítésű égetett szeszek.

Elsősorban a magyar tulajdonban lévő gyárak kerülhetnek veszélybe – állította a szakember –, főleg akkor, ha a minőségi italok ára megközelíti a magyar termékekét. „Az EU-ban ha nőnek a bérek, s a magyar fogyasztóknak is több pénzük lesz az élvezeti cikkekre, sokkal inkább a skót whiskyt választják majd, s nem a hozzá csak távolról hasonlító magyar utánzatokat" – jósolta egyikük. De hozzátette: erre azért ő nem mondana pohárköszöntőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes karóra a Microsofttól

A Microsoft ősszel dobja piacra intelligens karóráit, és egyúttal drótnélküli… Tovább olvasom