Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Olcsóbbak lehetnek a vezetékes hívások díjai

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság határozattervezetei szerint 10-50 százalékkal csökkennek a négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai. A díjak csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon.
A szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő referencia összekapcsolási ajánlatokban (RIO) szereplő díjak, a forgalmi és a ma már verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke.

A szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat. A tanács a határozattervezeteiben a forgalmi díjakat 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal is csökkenti.

Az egyszeri díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók a számhordozás, valamint az ügyfelek számára akár a hívásirányonként eltérő szolgáltató igénybevételét lehetővé tevő közvetítőválasztás révén kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon. A hírközlési hatóság adatai szerint 2005 első három negyedévében a vezetékes hálózatokból indított beszédcélú forgalmon belül a közvetítőválasztással lebonyolított forgalom aránya meghaladta a 10 százalékot.

A most közzétett határozattervezetek szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken. A Monortel esetében a díjak 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel esetében pedig 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre csökkenek.

Az Invitel élt azzal a határozatban foglalt lehetőséggel, miszerint költségmodell benyújtása nélkül elfogadja, hogy díjai a Magyar Telekom jelenleg hatályos RIO-díjainak 1,4-szeresére csökkenjenek, így esetében a forgalmi díjak 20 százalékkal 2,31 Ft/percre csökkenek.

A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás díja szolgáltatónként eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2600 forint alá csökken.

A határozattervezetek - miután azokat a piaci szereplők véleményezték -, várhatóan egy hónap múlva válhatnak hatályossá és a 2004 június közepe óta érvényes díjakat váltják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom