Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Olimpia: nálunk vagy a szomszédban?

Befektetés - A magyar labdarúgó-válogatott sikere kapcsán ismét előtérbe került a sikeres hazai sport. Amely pénzt is mozgat, örömöt is szerez, s nem utolsósorban dicsőséget az országnak. A budapesti olimpia ügye már többször a figyelem középpontjába került. A komoly összefogás komoly vezetőjével beszélgetett A Pénz Beszél.

„Budapestre kellene hoznunk a 32. nyári olimpiai játékokat 2020-ban" – e szándék mögött az a felismerés rejlik, miszerint még a mindig óriási népszerűségnek örvendő ötkarikás játékok két hetének eufóriájánál is fontosabb a gazdasági fejlődésnek az az útja, amit meg kellene tennünk, hogy rendező ország lehessünk. A 2020-as olimpia helyszínének tétje, hogy ki válik a kelet-közép-európai régió központjává. A BOM, a budapesti olimpiáért létrejött összefogás elnökével, Szalay-Berzeviczy Attilával beszélgettünk, aki egyben a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

– Mi bizonyítja a BOM létjogosultságát?

– A több mint száz magánszemély és tizenöt hazai nagyvállalat által létrehozott BOM-hoz számos támogató csatlakozott: több mint száz szakmai szervezet és több mint kétezer pártoló tag. Hiteles és népszerű civil szervezetként szerepel a köztudatban. Média- és közérdeklődés övezi, és a politikai döntéshozók is figyelembe veszik céljait. Erre példa a fővárosi közgyűlés határozata az olimpiai helyszínek kijelölésének előkészületeiről.

– Egyesek szerint korai a készülődés a több mint egy évtizeddel későbbi olimpiára, mások szerint késői.

– Ahhoz, hogy hazánk kétezer-tizenegyben ütőképes pályázattal szálljon versenybe a kétezer-húszas olimpia rendezési jogáért, már idén számos feladatot meg kell oldani. Fontos teendő az ország és a főváros hosszú távú fejlesztési terveinek összehangolása az ötkarikás játékok szükségleteivel. Erre a BOM egy önálló olimpiatörvény megszületésében látja a garanciát, ezért megbízott egy ügyvédi irodát a törvénytervezet elkészítésével. Ezt saját forrásaiból finanszírozza és a véglegesítés után vállalja a politikai egyeztetést. A BOM azt is feladatának tekinti, hogy népszerűsítse a hazai olimpia ügyét, így minél több támogatót nyerjen meg az ügynek.

– Milyen jelenleg az olimpiarendezés tervének társadalmi támogatottsága?

– A lakosság hetvenhét százaléka támogatja az olimpia Magyarországra hozatalát. Sőt, a jelenlegi megszorítások ellenére az adófizetők hatvankét százaléka évi négyezer forinttal támogatná a rendezés ügyét, amennyiben azt megpályáznánk. A megkérdezettek csaknem nyolcvan százaléka szerint az olimpia Budapestre hozatala Magyarország történetének legnagyobb sikere lenne.

– A megvalósíthatóság kérdésével is foglalkoztak.

– A megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása megállapította: kétezer-húszra az olimpiarendezés feltételei megteremthetők, erre azonban ennél korábban nincs reális esély. Az olimpia megrendezésével kapcsolatos többletkiadásokat több mint ötszázmilliárd forintra becsüli a megvalósíthatósági tanulmány.

Sokakban főként olyan kérdések fogalmazódnak meg, hogy mennyibe kerülne ez az országnak, nem túlzottak-e a költségek és egyáltalán előteremthetők-e.

– Az olimpiarendezés említett nettó költségén felül európai színvonalú országos és fővárosi infrastruktúrával kell rendelkezni, az ehhez szükséges fejlesztések költségei pedig mintegy négy és fél ezer milliárd forintra rúgnak. Ezt az összeget több mint két és fél ezer milliárd forint állami, több mint négyszázmilliárd magán- és mintegy másfél ezer milliárd forint EU-forrásból lehet előteremteni. De ezek az infrastrukturális fejlesztések nem jelentenek többletköltséget, mivel ezekre az olimpiától függetlenül is szükség van.

– Mennyire fontos az olimpiarendezési pályázatnál a vidék?

– A Magyar Önkormányzatok Szövetségének csatlakozásával olyan szakmai támogatót tudhat maga mellett a mozgalom, amely gyakorlati segítséget tud nyújtani az előkészítő munkálatokban. A pályázatnál több szempontból is igen fontos az ország fővároson kívüli része. Az olimpiához kapcsolódó infrastrukturális beruházások jelentős része a fővároson kívül valósul majd meg, az autópálya és a gyorsforgalmi utak építése, a vasútvonalak fejlesztése.

– Szerepe lehetne Győrnek az olimpiarendezésben?

– Győr is hangsúlyos szerepet játszik egy olimpiai pályázatnál. Igazi sportvárossá vált, számos világversenynek adott otthont. A felépülő korszerű labdarúgó-stadion az olimpiai pályázatnál is fontos lenne: az olimpiai játékok selejtező mérkőzéseinek egyik helyszíne lehetne Győr.

– Nyereséges lehetne a magyarországi olimpia?

– A budapesti olimpia lehetőség és kényszer. Lehetőség, mert olyan versenyelőnyt hozhat, amely a magyar gazdaság sikeres jövőjét határozza meg. Kényszer, mert a kelet-közép-európai régióban eddig még olimpia nem volt, de nagy valószínűséggel lesz, tehát a nyertes város a régió központjává válik. Az olimpiához kapcsolódó fejlesztések növelhetik a működő tőke beáramlását, az olimpia rendezése bebiztosíthatja az infrastrukturális beruházások megvalósítását. A gyorsabban kiépülő autópálya-rendszer pedig segítheti az elmaradott területek felzárkóztatását, felgyorsíthatja az ország felzárkózását az Európai Unió átlagához. A többletberuházás többletbevételt generálhat, az olimpiaprojekt már az olimpia előtt évente mintegy negyvenezerrel növelheti a foglalkoztatást.


Győr támogatná

Szijjártó Péter, a győri önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke: – A város létesítményhelyzete sokkal gyengébb, mint amit fejlettsége és a magyar sportban betöltött pozíciója predesztinál. Ugyan Győr sportváros, de az épülő új futballstadionon kívül nincs olyan létesítményünk, amely alkalmas volna olimpiai versenyek rendezésére. Szándékunk az, hogy ezen a helyzeten változtassunk. Egy olimpia fellendítené a helyi sportéletet, az idegenforgalmat, kedvező hatást gyakorolna gazdasági pozíciónk erősödésére, a fejlesztésekre. Hozzájárulna a patriotizmus erősödéséhez, fokozná a lakóhely, az ország iránt érzett büszkeséget.


Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a fiatal cserbenhagyó

Tovább olvasom