Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Olvad a jég a Dunán, robbantással törik a jeget a Tiszán

Olvad a jég a Dunán az enyhébb időjárás miatt, míg a Tisza középső szakaszán csütörtökön robbantással törik a jeget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a Duna középső részén a tartósabban fagypont feletti hőmérséklet következtében drasztikusan csökkent a jégképződés, nagyobb hosszúságokban 30-40 százalékosra mérséklődött a zajlás. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több mint a fele jégmentessé vált.

A Tiszán változatlan a helyzet, a folyó hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég. A vízügyi főigazgatóság kitért arra: a jelentések szerint a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Ez jégtorlaszt okozhat, s a megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és a védett területeket. A veszélyhelyzet megelőzésére az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását.

Mint írták, csütörtökön a Készenléti Rendőrség tűzszerészei - a szolnoki Búvár Kft. robbantásvezetőjével és robbantómestereivel együttműködve - a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást.

Néhány jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának a helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd távirányítással robbantják fel azokat - tette hozzá a vízügyi főigazgatóság.

Közölték azt is: a Duna és a Tisza mellékfolyóin az állójeges szakaszokon a jég vastagsága lényegesen nem változott, 15-30 centiméteres.
Az enyhébb időjárás egyelőre nem befolyásolja a vízjárást, alacsony a folyók "mederteltsége" - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. Thomas_Anders 2012. február 16. 20:44
    „lesz itt baj tavasszal attól tartok :(”
  • 1. maci53 2012. február 16. 16:24
    „Tiszaroff=Szapárfalu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debrecen rendezi Antwerpen helyett az idei úszó Eb-t

Antwerpen helyett Debrecen rendezi az idei úszó Európa-bajnokságot. Tovább olvasom