Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Olvasósarok - A francia étkezési stílus

A közelmúltban jelent meg Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című könyve. Az Athenaeum kiadó gondozásában megjelent kötet alcíme sokat elárul: A boldog táplálkozás titkai.
A francia születésű szerző, Mireille Guiliano választott hazája az Amerikai Egyesült Államok, ahol a lakosság közel 65 százaléka túlsúlyos. A kifejezetten hölgyeknek íródott kötet szemléletesen, és sok példával hasonlítja össze a vén Európa gasztronómiai kultúrájába ágyazott és kifinomult francia életszemléletet, a minőség diadalát a mennyiség felett, és az amerikai hamburgeres és chipszes világot, a felesleges kilók okozóit. És hogy voltaképpen milyenek is a francia nők? Ők mind az öt érzékszervükkel táplálkoznak, és engedik, hogy a kevesebb többnek lássék. Heti egyensúlyban tartják az evést, az ivást és a mozgást. Sosem éheznek, és nem töltik tele magukat. Tisztelik az étkezés szertartását, és sosem esznek állva vagy a tévé előtt ülve. A francia nők az élvezetért esznek, nem fogyókúráznak, és nem híznak el.

„Kis lépések: ez az egyensúly felé vezető út kulcsa. Ahhoz, hogy teljes egészében magadévá tehesd ezt az életstílust, a minőséget a mennyiség fölé kell helyezned.... " Ami meglepő, hogy a karcsú franciáknál kötelező a napi három étkezés és a háromfogásos vacsorák. Elegáns éttermekben a sokkal több fogás sem ritka. És mégis hogyan tudják megtartani formájukat? Fogásaik száma ugyan több, de az adagok kicsik. A francia menu szó nemcsak a menüt jelenti, hanem a „kicsit" is, a kis porciókból összeállított ételsorra gondolnak ilyenkor, amikben csak csipegetnek, falatoznak. De azt nagyon jó ízűen. Hiszen azt vallják, hogy a fogyókúrás nélkülözés, a kínszenvedés a kudarc biztos szülőanyja. Szóval mindenből szabad, csak keveset. Ez hát a francia titok, és még ezeregy, apró trükk, amibe bevezeti az olvasót a francia gasztronómia nagymestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelné vagy csökkentené a nyugdíjkorhatárt?

Tovább olvasom