Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Ombudsman: a gyógyítás rendszerét kell meggyógyítani

Szabó Máté erről a Beteg vagy egészségügy című, a betegjogok helyzetéről szóló kiadvány előszavában írt.
Szabó Máté ombudsman szerint "a gyógyítás rendszerét kell meggyógyítani", az európai jogállami elvek alapján történő átvilágítás és demokratizálás régóta esedékes. Az alapvető jogok biztosa erről a Beteg vagy egészségügy című, a betegjogok helyzetéről szóló kiadvány előszavában írt, a kötetet kedden mutatták be Budapesten, a Bethesda Gyermekkórházban.

Az ombudsman a könyvbemutatón úgy fogalmazott: "nagyok a várakozások, de a betegjogok terén nem lehet csodát tenni, nem vagyok optimista".

A kötet egy a témában áprilisban rendezett konferencia anyagát tartalmazza, így a kiadványban olvasható az ombudsmani hivatal munkatársainak, továbbá Papp Magornak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének és Kovács Zsombor ügyvédnek, a 2010-ben megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet elnökének tanulmánya is.

Szabó Máté az előszóban azt írta: az egészségügynek az átalakítások közepette is el kell látnia a rászorultak egyre nagyobb tömegét. "A hajót itt is a vízen kell átépíteni, akár az oktatásban és a szociális ellátásban" - tette hozzá a kiadványban a biztos.

A könyvbemutatón megjelent szakemberek üdvözölték, hogy két év után újra van speciális, betegjogokat védő intézmény, az Országos Betegjogi Dokumentációs Központ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigányzene mellett vettek végső búcsút Kovács Apollóniától - galéria

A Kossuth-díjas nótaénekest mintegy kétszázan kísérték el utolsó útjára. Tovább olvasom