Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ombudsman: aggályos a kötelező nyugdíjazás

A közszférában és az egészségügyben dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló szabályozás az ombudsman szerint súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához való joggal, az egyenlő bánásmód követelményével, illetve az élet, az egészségvédelem és a közművelődés feltételei biztosításának állami kötelezettségével összefüggésben - tájékoztatta Szabó Máté hivatala szombaton az MTI-t.
Szabó Máté álláspontját azonnali vélemény formájában megküldte köztársasági elnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték: "az ombudsman alapjogi szempontból elfogadhatatlannak tartja a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő törvény egyes elemeit, és az ezekhez kapcsolódó módosító javaslatokat, amelyeket az Országgyűlés 2012. december 17-én fogadott el".

Az ombudsman szerint a törvényt haladéktalanul újra kellene gondolni, mivel a jogalkotó alkotmányos indok nélkül, pusztán költséghatékonysági szempontok miatt korlátozza a társadalom számára kiemelten fontos szakmákban dolgozók munkavallási lehetőségeit.

Az alapvető jogok biztosa szerint a munkavállalási és finanszírozási szabályok ilyen átalakítása oda vezethet, hogy egyes speciális szakismereteket igénylő közintézményekben, így egyes közoktatási, egészségügyi és igazságszolgáltatási intézményekben az állampolgárok nem részesülhetnek a haladéktalanul szükséges, szakmailag indokolt, legmagasabb szintű szakorvosi és családorvosi ellátásban.

Ugyanez az alapjogi aggály fennáll a közoktatási és köznevelési, valamint a közművelődési feladatokat ellátó intézményrendszer működésével összefüggésben is, amennyiben a törvény az elfogadott szöveggel lép hatályba - írták.

A biztos szerint nem tekinthető elégségesnek, hogy a betegek számára elviekben továbbra is lehetőség van a szabad orvosválasztásra, illetve a közművelődéssel és közoktatással összefüggő jogok gyakorlása során az állampolgárok továbbra is élhetnek a szabad intézményválasztás lehetőségével.

Az egészségügyi ellátórendszer, valamint a közoktatási intézmények – különös tekintettel a speciális ellátásokat is nyújtó intézményekre – ugyanis jelenleg is szakemberhiánnyal küzdenek, ami nélkülözhetetlenné teszi a nagy szakmai tapasztalat birtokában levő, esetenként már öregségi nyugdíjra jogosult kollégák visszafoglalkoztatását - olvasható.

A közlemény szerint ha a köztársasági elnök a jelenlegi tartalommal hirdeti ki a jogszabályt, akkor Szabó Máté megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatályba lépés felfüggesztését.

Olvasóink írták

 • 2. Power 2012. december 22. 13:37
  „"Költséghatékonysági szempontok miatt" nem hogy korlátozták a munkavégzést, de nyugdíjakat vettek el visszamenőleg.”
 • 1. kontrapista 2012. december 22. 13:02
  „1.9349779
  Valóban, mit is akartál mondani ???
  p.s
  A tény, hogy nincs magyar betűs géped, még megbocsájtható, de a szórended ......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint száz bűncselekménnyel vádolnak négy berhidai lakost

Több mint száz bűncselekménnyel, közte nemi erőszakkal vádol a rendőrség négy berhidai lakost -… Tovább olvasom