Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Ombudsman: jogai vannak az állampolgárnak igazolvány nélkül

Sérti az Alkotmányban garantált alapvető jogokat, ha hatósági eljárás miatt az állampolgárok önhibájukon kívül nem tudják igazolni személyazonosságukat és állampolgárságukat - derül ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának szerdai közleményéből.
A dokumentum szerint két olyan eset is az ombudsmanhoz került, amelynél a panaszos nem volt hibás abban, hogy nem tudta igazolni magát és emiatt nem tudta állampolgári jogait sem gyakorolni. Az ombudsman emiatt kérte az igazságügyi és rendészeti minisztert a vonatkozó törvény kiegészítésére.

Az egyik esetben a panaszos egy 30 éve Németországban letelepedett magyar állampolgár volt. Egy bűncselekmény gyanúja miatt a német bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben. Közben magyar útlevelének érvényessége lejárt, de újat azzal az indoklással nem kaphatott, hogy a bíróság döntése értelmében nem utazhatna külföldre. Személyazonossági igazolványt nem igényelhetett, mert külföldön telepedett le. Igazolhatta volna magát a jogosítványával is, ámde azt meg Németországban kellett volna kérelmeznie. A közlemény szerint ebben az ügyben a hatóság határozata azért visszás, mert a bíróság csak a szabad mozgásában korlátozta a gyanúsítottat, de nem tiltották el egyéb állampolgári jogainak gyakorlásától.

A másik ügyben egy magyar állampolgár elvesztette a személyi igazolványát, és azzal valaki más akart átmenni a határon, de lebukott. Az igazolványt a hatóság bűnjelként lefoglalta. Az előállított ember azt mondta, hogy a személyit nem találta, hanem kapta - ezért büntetőeljárás indult a tulajdonos ellen is. Az immár gyanúsított férfi hiába kérte igazolványa pótlását, csak ideiglenes okmányt állítottak ki neki, amivel nem kaphatott például lakásvásárlási hitelt és az önkormányzati választáson se vehetett részt.

Az állampolgári jogok biztosa a közleményben felhívja a figyelmet: az Alkotmánybíróság több határozatában megállapította, hogy az államnak nemcsak az a kötelessége, hogy védje és tiszteletben tartsa az alapvető jogokat, hanem az is, hogy gondoskodjon az érvényesülésükhöz szükséges feltételekről is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a budapesti építészeti nívódíjakat

Idén négy épület tervezői nyerték el a Budapest Építészeti Nívódíj pályázat fődíját, a beérkezett 18… Tovább olvasom