Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Ombudsman: kell a hajléktalanságról beszélni

A hajléktalansággal kapcsolatos társadalmi konzultáció tervénekmódosítását kéri Szabó Máté a kormánytól.
A hajléktalansággal kapcsolatos társadalmi konzultáció tervének átgondolását kéri az ombudsman, mert szerinte az nem alkalmasnak arra, hogy egy ilyen összetett kérdésben komoly jogi következményekkel járó döntéseket megalapozzon.

Szabó Máté álláspontja szerint nemcsak lehet, hanem kell is a hajléktalanságról szakmai vitát, párbeszédet folytatni, a társadalom véleménye ebben a kérdésben is fontos. A kormány által tervezett konzultációt azonban jellegénél fogva nem tartja alkalmasnak arra, hogy egy ilyen összetett kérdésben bármilyen későbbi, komoly jogi következményekkel járó döntéseket megalapozzon, így annak átgondolására kéri az illetékeseket - áll az ombudsman hivatala által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalanság összetett szociális probléma, amelyet kellő türelemmel, a szociális eszközök használatával kell kezelni, a szakmai civil szervezetekkel együttműködésben keresni a valódi megoldásokat.

Szabó Máté 2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást. Az Ab 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Az Ab megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására.

Orbán Viktor miniszterelnök november 30-i rádióinterjújában életszerűtlennek nevezte a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos alkotmánybírósági határozatot. Közölte, az Ab döntése után a kabinet egyeztet az önkormányzati vezetőkkel, és "valószínűleg az emberekkel is fog". A miniszterelnök szerint két lehetőségük van: vagy készítenek egy új törvényt az Ab határozatának megfelelően, vagy "ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban", amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

Orbán Viktor miniszterelnök december 3-án a parlamentben megerősítette: nemzeti konzultációba kezd a megyei jogú városokban, hogy kikérje az ott lakók álláspontját a kérdésről. Ha e vélemények eltérnek az Ab-állásfoglalástól - folytatta -, akkor a kormányzat olyan indítványokat terjeszt a Ház elé, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön ebben az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részben emlékszik a megkéselt szigethalmi birkózó

Már sétálgat otthonában, és egyre jobban érzi magát a Sziget SC birkózója, akit szilveszter éjjelén… Tovább olvasom