Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ombudsman: nem megfelelő az agresszív pszichiátriai betegek intézeti ellátása

A a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek arról, hogy mi a megfelelő az agresszív pszichiátriai betegek intézeti ellátásában - véli Szabó Máté ombudsman.
Szabó Máté ombudsman szerint aggodalomra ad okot, hogy a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek arról, mely intézmények feladata az agresszív, veszélyeztető magatartású pszichiátriai betegek tartós intézeti ellátása, és meddig kell tartania az ilyen betegek kötelező intézeti gyógykezelésének.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azzal a hírrel kapcsolatban juttatta el közleményét szerdán az MTI-hez, hogy hétfőn olyan súlyosan bántalmazta idősebb betegtársát egy ápolt a szentesi kórház pszichiátriai osztályán, hogy belehalt sérüléseibe.

Az elmúlt években több vizsgálatában is foglalkozott az ombudsman a pszichiátriai betegek intézményi ellátásával, az agresszív vagy kifejezetten veszélyt jelentő betegek ellátásával, az állapotukkal összefüggő speciális elhelyezés gondjaival - emlékeztet a hivatal. Legutóbb tavaly év végén adott ki a biztos változtatást sürgető jelentést, miután több panaszt is kapott arról, hogy pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozók agresszív magatartása sokszor veszélyezteti a családok többi tagjának életét, testi épségét.

A közleményben kifejtik: Magyarországon még mindig nincs egyetlen olyan intézmény sem, amely alkalmas lenne arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket hosszabb ideig gondozza, noha a hosszabb ellátásra szoruló betegeknek is alkotmányos joguk, hogy megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak.

Az ombudsman megállapította, hogy a tartós bennlakást biztosító intézményi gondozás teljes hiánya ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, és sérti az érintettek jogát az emberi méltósághoz és az egészségügyi ellátáshoz. Ezért Szabó Máté tavaly novemberi jelentésében felkérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy dolgozza ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit, és intézkedjen a hosszabb bennlakásukat lehetővé tevő, megfelelő egészségügyi ellátásukra alkalmas intézetek létrehozásáról.

A kórházak pszichiátriai osztályain megfelelő szabályozás hiányában kaotikus, szabályozatlan a helyzet - állapította meg Szabó Máté. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetését követő utóvizsgálati jelentésében a biztos kitért a veszélyt jelentő betegek ellátásának elégtelen körülményeire, az úgynevezett magas biztonsági fokozatú osztályok hiányából fakadó ellátási problémákra és az azokból eredő veszélyekre. 2009-es jelentésében a biztos kiemelte, hogy az egyéb - például fertőző vagy belgyógyászati - betegségekkel küzdő pszichiátriai betegek elhelyezése sem megfelelően megoldott.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a szentesi esettel összefüggésben reméli, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet második félévre tervezett megnyitásával enyhülnek a speciális, így a veszélyt jelentő betegek ellátásának problémái - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. t680822g 2012. február 08. 17:29
    „Nagyon szép és jó, csak ki az agresszív, veszélyeztető elmebeteg? Mert nem sok különbség van az egészséges agresszív és veszélyeztető, és a betegsége miatt veszélyeztető beteg között, az lesz a vége, hogy bárkit akarata ellenére el lehet vitetni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentette az elbocsátásokat a Nokia a munkaügyi központnál

A Nokia bejelentette 2.300 fős, előzetes leépítési szándékát a munkaügyi központ komáromi… Tovább olvasom