Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Ombudsman: törvénymódosítást a börtönben született gyermekek érdekében!

Az alapvető jogok biztosa jogszabály-módosítást javasol a belügyminiszternek, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak anyjukkal.
Szabó Máté hivatala keddi, az MTI-nek eljutatott közleményében, rámutatott: a kötődés kialakulása és a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából is nagyon fontos, hogy az édesanyja, amennyiben alkalmas rá, egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét. Jelenleg a gyermek hat hónapos kora után erre csak a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának mérlegelése alapján van lehetőség.

Az ombudsman a fiatalkorúak kecskeméti intézetében folytatta a fogvatartottak jogainak vizsgálatsorozatát, e közben kiderült, gyakran egy teljes napot is igénybe vesz, amíg az intézetben fogvatartott anyákat a bírósági tárgyalásra szállítják, ilyenkor pedig nehéz megoldani a csecsemők etetését és ellátását. A biztos szerint az eljáró bírónak a tárgyalás időpontjának kitűzésénél figyelembe kell vennie ezt a körülményt, és a lehető legrövidebb időn belül sort kell kerítenie a tárgyalásra úgy, hogy az rövid ideig tartson. Javaslatáról az Országos Bírósági Hivatal elnökét is értesítette az ombudsman - olvasható a közleményben.

Mint írták, a biztos rámutatott arra is, hogy a börtönben jobban kell ügyelni a fertőző betegségek szűrésére. Az intézet fiatalkorú fogvatartottjai eddig nem igényelhették a hepatitis C szűrővizsgálatot, pedig a betegség előfordulása 18 év alattiaknál sem kizárt. Szabó Máté arra hívta fel az országos büntetés-végrehajtási parancsnok figyelmét, hogy ilyen szűréseket is biztosítani kell az intézetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakással támogatnák örökbefogadó családokat

Lakásvásárlási támogatást kaphatnak örökbefogadó családok egy új megállapodás értelmében. Tovább olvasom