Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ombudsman: továbbra is problémás a speciális gyermekotthonokban az ellátás

Szabó Máté az elmúlt években több olyan gyermekotthont is vizsgált, ahol súlyos pszichés tünetekkel, illetve pszichoaktív szerekkel küzdő gyermekeket látnak el.
Korábbi vizsgálatait négy, speciális ellátást nyújtó gyermekotthonban megismételve ismét több alapvető jog sérelmét állapította meg Szabó Máté ombudsman, aki a visszásságok megszüntetése érdekében az emberi erőforrások miniszterének közbenjárását kérte.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Szabó Máté az elmúlt években több olyan gyermekotthont is vizsgált, ahol súlyos pszichés tünetekkel, illetve pszichoaktív szerekkel küzdő gyermekeket látnak el. Idei gyermekjogi projektjében az ombudsman a korábbi ajánlásainak sorsát, valamint az otthonokban gondozott gyermekek egészségügyi ellátását és étkeztetését is felmérte.

Ennek során Szabó Máté megállapította, hogy az általános orvosi, illetve szakorvosi ellátás valamennyi vizsgált intézményben biztosított, ám az egészséges táplálkozás követelményei nem mindenütt teljesülnek.
Az ombudsmani közleményben kiemelték: jogszabály rendelkezik arról, hogy a speciális gyermekotthonokban ki kell alakítani az ön- és közveszélyes magatartást tanúsító gyermek biztonsági elkülönítőjét. Az egyik vizsgált intézmény azonban úgy kapott határozatlan idejű működési engedélyt, hogy ez a helyiség nem készült el.

Hozzátették, hogy ugyanott alapjogokat sértő, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket is tartalmaz az intézmény szakmai programja és házirendje. Az otthonban arra hivatkozva nem engedélyezik az internethasználatot, hogy a világhálón a gyermekek könnyen hozzájuthatnak a drogokhoz. Ezt az intézkedést az alapvető jogok biztosa nem tartja elfogadhatónak, mivel már rendelkezésre állnak a biztonságos internetezés technikai feltételei, miközben a világháló használata segíthetné a gyermekek fejlődését, tanulását, kulturális igényeinek kielégítését.

Az ombudsman továbbá szóvá tette, hogy bár különösen fontos a speciális ellátást igénylő gyermekek személyre szabott oktatása, ehhez nem készült módszertani anyag. A speciális gyermekotthonok vezetői az oktatási feladatokat a saját szakmai tapasztalataik alapján, az iskolák fogadókészségéhez is igazodva próbálják megoldani.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az anyagi megbecsülés hiányára is visszavezethető a gyermekvédelemben dolgozók gyors cserélődése.
"A munkatársak kiválasztását sokszor a szükség és nem a szakmai minőség elve vezérli" - állapította meg Szabó Máté, aki szerint így a speciális ellátást igénylő gyermekek fokozott védelmét előíró törvényi kötelezettség teljesülése veszélybe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mazsihisz: megdöbbentő, hogy Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten

Arra kérik Tarlós István főpolgármestert: vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén… Tovább olvasom