Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Ombudsman: továbbra is túlságosan nehezek az iskolatáskák

Az alapvető jogok biztosa ezért jogszabály-módosítást javasolt az emberi erőforrások miniszterének
Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa vizsgálatában megállapította, hogy a jogszabályi előírás ellenére a gyerekek iskolatáskájának súlya meghaladja a megengedhetőt, ezért jogszabály-módosítást javasolt az emberi erőforrások miniszterének - közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapjogi biztos a gyermekek egészséges környezethez való jogát áttekintő projektje részeként indított vizsgálatot az iskolatáskák súlyával kapcsolatban, hiszen a túlságosan nehéz táska mindennapos hordása gerincfájdalmakhoz, súlyosabb esetben elváltozásokhoz is vezethet.

Az ombudsman több iskolában megmérette a tanulók táskáját, és azt tapasztalta, hogy a súlyuk mindenütt jelentősen túllépte a határértéket. Bár az egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint az iskolatáska súlya nem haladhatná meg a gyermek testtömegének 10 százalékát, a mérések szerint már a másodikosok is testsúlyuk 16-18 százalékát vitték a hátukon. Az úszásoktatásban is részesülő ötödikesek terhe pedig megközelítette a tíz kilogrammot, a testsúlyuk 22-25 százalékát - emelték ki.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy 2004 óta jogszabály rögzíti a táskák súlyának csökkentésére előírt intézkedéseket, emellett a tankönyvek súlyával kapcsolatban törvény rögzíti az általános iskola első négy évfolyamán a szülők egyetértési, az ötödik évfolyamtól pedig a véleményezési jogát. Ezzel a joggal azonban a szülők a legtöbbször csak formálisan élhetnek, az iskolák a gyakorlatban nem biztosítják a lehetőséget, ami ellentétes a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével - emelték ki.

Szabó Máté ezért az emberi erőforrások miniszteréhez fordult azzal a javaslattal, hogy a szaktárca kezdeményezze a jogszabály módosítását: a gyermekek terhelhetőségét figyelembe véve határozzák meg az iskolatáska maximális súlyát. Megfontolásra javasolta továbbá, hogy jogszabályban rögzítsék a jó kialakítású iskolatáskák megvásárlásának támogatását is. Az ombudsman emellett felkérte a tárcavezetőt arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet elnökével együttműködve dolgozza ki a tanulók egészséges terhelhetőségét tartalmazó irányelvet.

A jelentés teljes szövege itt olvasható.

Olvasóink írták

  • 2. tinta77 2013. június 26. 16:34
    „A tanító nénin múlik, nem a szülőn. Van olyan iskola is, ahol haza csak a házi feladattal kapcsolatos füzetet vagy könyvet kell hazavinni a tolltartóval. A többi az iskolaparban marad.”
  • 1. Agyalapi 2013. június 26. 14:08
    „Ötven évvel ezelőtt a kutya sem foglalkozott azzal, hogy hány kiló az iskolatáska. Vittük és semmi bajunk sem volt tőle. Most mi a fene nyomja a táskákat? A nagyobb tudás?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvonták negyven jobbikos képviselő tiszteletdíját

A Jobbik képviselői megzavarták a földtörvény múlt pénteki zárószavazását: egy nagy méretű, A magyar… Tovább olvasom