Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ombudsman: vegyes körülmények vannak a börtönökben

Míg például az egyik börtönben energiatakarékos mosó- és szárítógépek működnek, addig egy másikban csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségek vannak.
Vegyes körülmények vannak a büntetés-végrehajtás intézményeiben, míg például az egyik börtönben energiatakarékos mosó- és szárítógépek működnek, addig egy másikban csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségek vannak - tapasztalta vizsgálatai során Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman hivatala által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben az áll, hogy a biztos kiemelt projektben elemezte, miként érvényesülnek az alapvető jogok a börtönökben, milyen körülmények között töltik büntetésüket az elítéltek, megfelelőek-e az állomány munkafeltételei, és hogyan készítik fel a szabadulókat a társadalmi visszailleszkedésbe.

Mint írták, az egyik börtönben - Sátoraljaújhelyen - energiatakarékosak a mosó- és szárítógépek, napkollektor adja a meleg vizet, korszerű a fűtés, folyamatosan felújítják a fürdőket és a zárkákat.

Máshol - Márianosztrán - a főépület homlokzatát felújították, több helyiséget korszerűsítettek, de szűkösek a zárkák, az ombudsman munkatársai penészes falakat, csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségeket és leromlott állapotú fürdőket is láttak.

Még rosszabb a helyzet a győri intézetben, ahol az előzetesen letartóztatottak várják az ítéletet. Ott a belső tér felújítása megkezdődött, de az udvar felőli homlokzat megközelítése életveszélyes, a zárkák méltó körülményeinek megteremtése a zsúfoltság miatt nehezen megoldható - olvasható a közleményben.

Közölték, a büntetés-végrehajtás intézeteinek túltöltöttsége általános probléma. Márianosztrán minden tíz férőhelyen tizenhat, Győrben tizenkilenc elítélt szorong. A szükségesnél kevesebb a személyzet, Állampusztán például egy nevelőnek 80-90 fogvatartottal kell foglalkoznia.

A közleményben kitértek arra, hogy a létszámhiány miatt kevés a lehetőség az elítéltek személyes problémáinak egyedi kezelésére és a konfliktusok rendezésére, ez egyaránt veszélyezteti a fogvatartottakat is megillető jogok érvényesülését és az állomány emberi méltósághoz való jogát.

Bár a közelmúltban lehetőség nyílott rá, hogy a büntetés-végrehajtás rendszere néhánnyal több pszichológust alkalmazzon, a meglévő szakemberek nem győzik a bezártság pszichés problémáinak kezelését - mutattak rá.

Az ombudsman szerint a szabaduló elítéltek felkészítése összetett, az állam nem hagyatkozhat kizárólag a civil szervezetek önkéntes tevékenységére: aktív segítségre, forrásokra, a pártfogói felügyelet, az utógondozás, a foglalkoztatás szervezésére van szükség, mind az államtól, mind a társadalomtól.

A "felkészítés nélkül szabaduló, sokszor eleve rosszul szocializált, alacsony iskolai végzettségű, korábban tartósan munka nélküli, esetleg biztos családi háttér nélküli vagy alkoholproblémás elítéltek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszailleszkedni a társadalomba, és nagy a bűnismétlésük veszélye" - írták.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2012. október 29. 17:00
  „A lakosság pedig a bűnözők által okozott súlyos stresszt, psychés állapotot viselik nehezen!Tetszettek volna nem bűnözni, akkor most nem lenne problémájuk! Az ombudsman úr pedig foglalkozhatna most már egy picit a banki "devizahiteles" ügyfelek súlyos problémáival is, hiszen a bankok által az indexálási trükkel megvezetett ügyfeleiknek is vannak állampolgári jogai, és a magyarországi bankok legalább ugyan mértékű stresszt okoztak és okoznak folyamatosan!! Ugye lesz ombudsmani vizsgálat a banki indexálási ügyben is, és fog határozatot hozni a bankokat kötelezve az eredeti, kétoldalúan aláírt szerződésekben foglaltak helyreállítására?!!”
 • 2. papsajt 2012. október 29. 15:54
  „"a börtön NEM WELLNESZ -szálló ! "
  Dehogynem ,kérdezd meg Stohl Bucit.
  Még a reggeli ébresztő is elmaradt, hogy a művész urat nehogy megzavarják.”
 • 1. grafika88 2012. október 29. 14:39
  „a börtön NEM WELLNESZ -szálló !
  könyvtár, konditerem, plazma TV ! NEM ! börtön --az pl : Recsk ! só--szénbánya !!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtogatással gyanúsítanak egy önkéntes tűzoltót

Eljárás indult egy gyújtogatással gyanúsított önkéntes tűzoltó ellen Hajdú-Bihar megyében. Tovább olvasom