Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Ombudsmani vizsgálat a bizsulopás miatt előállított diákok ügyében

Budapest - Vizsgálatot rendelt el Szabó Máté annak a három gimnazista lánynak az ügyében, akik fogadásból próbáltak ellopni néhány bizsut egy budapesti belvárosi boltból; a diákok előállítása ügyében az illetékes rendőrfőkapitányhoz és a belügyminiszterhez is kérdésekkel fordult az ombudsman.
Az Országgyűlési Biztos Hivatala által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény felidézte: amikor a biztonsági őr észrevette mi történt, a gimnazisták - állításuk szerint - megbánták tettüket, és visszaadták az ékszereket. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva előállították a 15 éves lányokat az illetékes rendőrkapitányságra, és mintegy másfél napig fogva tartották őket.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté a médiából értesült az esetről és vizsgálatot rendelt el, a "hírek alapján ugyanis kérdéses volt, hogy a rendőrök megfelelően mérlegelték a törvény szerint lehetséges eszközök alkalmazását, azt, hogy az elkövetett cselekményhez képest szükséges és arányos volt a lányok előállítása, őrizetbe vétele, és megfelelt-e az előírásoknak a fogva tartás módja, körülményei".

A közlemény szerint a lányokat megbilincselve, éjjel zárták rendőrségi fogdába, ahol több mint másfél napot töltöttek. A szüleiket - bár kellett volna - nem azonnal értesítették az előállításról, meleg ruhát nem kaptak, egyiküket már az első este kórházi pszichiátriai osztályra kellett szállítani. Amikor pedig a másik kettőnek a szülei megpróbáltak meleg ruhát vinni a fogdába, arról tájékoztatták őket, hogy az őrizetesek vasárnaponként kaphatnak csomagot, amihez az őket beszállító kapitányság engedélye szükséges.

Az ombudsman felkérte az illetékes főkapitányt, vizsgálja meg az ügyet, és arra is választ vár, hogy a diáklányok az előállításuk ideje alatt beszélhettek-e telefonon szüleikkel, védővel, egyáltalán tájékoztatták-e őket a védelemhez való jogukról. Szabó Máté levelében a belügyminisztertől azt kérdezte, hogy 18 év alatti gyermekek őrizetbe vételét, elzárását kis kárértékű szabálysértések miatt összeegyeztethetőnek tartja-e a Gyermekek Jogairól Szóló New York-i Egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, valamint az alkotmánynak azon szakaszával, amely kimondja, hogy a Magyar Köztársaságban minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra. Az ombudsman a minisztertől tájékoztatást kért arról is, hogy van-e olyan kormányzati elképzelés, amely a gyakorlati tapasztalatok alapján a szabálysértési törvény kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezéseit módosítaná.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. szeptember 27. 08:16
  „Teljesen magyar idegen az ,,ombudsman" intézmény, de még az intézmény is.

  Aki be lép ebbe a kis országba az van kiírva : Magyarország !

  A fenti intézmények amúgy általában ,,többség" és bennszülött ellenesek.”
 • 4. maros50 2010. szeptember 27. 07:33
  „Egyetértek az ombudsmani vizsgálattal.Ez rendőri túlkapás volt a javából!”
 • 3. dublini 2010. szeptember 27. 00:36
  „na akkor most moderálom saját magam, lévén ha leirnám.... ajajjjj”
 • 2. dodó 2010. szeptember 26. 20:39
  „Ha egyszer én vizsgálhatnám az ilyen "ombudsmanokat"...”
 • 1. kekeczke 2010. szeptember 26. 18:00
  „a kedves ombucman terjessze fel kitüntetésre a tolvajokat ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az infarktusos halálozások száma hazánkban

Észak-kelet Magyarország három megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg - 2001 óta 15 százalékkal javult a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségben szenvedők halálozási aránya. Tovább olvasom