Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Ombudsmani vizsgálat: aggályos rendőri intézkedések

Az ombudsman az idei március 15-i események vizsgálatakor több olyan visszásságot is feltárt, amelyek közül néhányra már egy évvel ezelőtt is felhívta a figyelmet.
Szabó Máté ismét rámutatott: fogalmilag kizárt, hogy az állam vagy önkormányzat nevében a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényt lehessen szervezni. Ez pedig azt jelenti, hogy azokon nem követhető el "az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése" szabálysértés - áll a Független Hírügynökséghez eljuttatott dokumentumban.

Az ombudsman szerint március 15-én a budapesti Kossuth téren lett volna lehetőség arra, hogy a különböző véleményt megfogalmazó embereket egymástól megfelelő távolságban helyezzék el, így biztosítva véleménynyilvánítási szabadságuk érvényesülését. Szabó Máté ugyanakkor rámutatott: a rendőrség több esetben is a törvényben nem ismert okra hivatkozva tiltott meg gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeket.

A rendőrség mérlegelési jogkörében döntött a Kossuth téren bekiabálók előállításáról. A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésnek azonban mindenkor meg kell felelnie a szükségesség és arányosság követelményének. Az országgyűlési biztos szerint viszont az előállítás szükségességével kapcsolatban kétséget ébreszt, hogy a videofelvételek alapján az intézkedő rendőrök sem voltak tisztában azzal, hogy a kialakult vita résztvevői közül kit kellett kiemelni.

Mérlegelni kellett volna, hogy valóban az elfogás és az előállítás-e a megfelelő eszköz. A vizsgált esetben az intézkedés nem felelt meg az arányosság követelményének, az előállítást pedig inkább egyfajta megelőlegezett büntetésként alkalmazták - írja az ombudsman.

A biztos munkatársai az elmúlt egy évben sok előállítást megvizsgáltak, de az előállítottak korábban egyetlen esetben sem számoltak be arról, hogy meztelenre vetkőztették volna őket. Az ombudsman álláspontja szerint egyszerűen megállapítható lett volna, hogy ebben az esetben nem a fogvatartottak befogadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Szabó Máté a strasbourgi joggyakorlatra is hivatkozva megállapította, hogy a rendőrség eljárása - az előállítottak levetkőztetése miatt - szemben állt az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával. Az előállítottak nyilatkozatai ráadásul nem rekonstruálhatók, ezért a biztos nem tisztázhatta megnyugtatóan, hogy minden esetben érvényesült-e az érintettek védelemhez való joga.

Szabó Máté szerint komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvények biztosítását a rendőrség helyett személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató, őrző-védő magánvállalkozásokra bízzák. Ezek ugyanis csak a szerződéses kötelezettségeiket teljesítik, és velük kapcsolatban nem érvényesíthetők a rendőri intézkedések megítélésére vonatkozó alapelvek.

Olvasóink írták

 • 7. klj_54 2009. május 25. 09:49
  „5. hozzászólás trainman 2009.05.25. 01:07

  A magát demokratának valló egyén betartja a szabályokat, másképpen: jogkövető!
  Akik csak utólag hivatkoznak a jogaikra azok fasiszta, náci, sztálinista módon kiképzett gengszterek.
  Tudom, vad a véleményem, de tele a tököm a morvai krisztina féle agyament élősködőkkel!
  Ezek a jogképzett hiénák csak pénzszerzésnek fogják fel azt, ami a többséget elborzasztja.”
 • 6. Logaritmus 2009. május 25. 07:59
  „Ezek az ombudsmanok több kárt okoztak már, mint hasznot.”
 • 5. trainman 2009. május 25. 01:07
  „Kedves elöző hozzászóló honfitársaim! Ti igazi "demokraták" vagytok! Csak így tovább!”
 • 4. flexsnake 2009. május 24. 23:00
  „Nem kell csodálkozni hogy ilyen a közbiztonság, intézkedni nem lehet mert jön az ombuckaman meg a faji jogvédők... ha ők nem akkor murvai féle jog-mosdatok.”
 • 3. h65535 2009. május 24. 21:14
  „Ki a fasz ez a Szabó Máté?
  Egyébként kurvajó, hogy a rendőröket hurcolják meg azért, mert néhány szarházi csinálja a fesztivált..
  Lófaszt annak a két majomnak is akit a tvben mutogatnak az ügy kapcsán. Látszott rajtuk, hogy direkt mentek oda csinálni a fesztivált és provokálni a zsarukat. Az ilyeneket el kellene verni mit a lovat!!!”
 • 2. klj_54 2009. május 24. 20:24
  „1. hozzászólás flexsnake 2009.05.24. 18:51

  Nyugdíj ennek?
  Zárt osztályra vele!”
 • 1. flexsnake 2009. május 24. 18:51
  „Szabó Mátét is valaki vizsgálja már ki. Miért van még a helyén??? Seggbe rugni és no nyugdíj.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gyógyszerészi Kamara a gyógyszertár-nyitások ellen

A gyógyszertár-alapítási engedélyek kiadásának felfüggesztését és a gyógyszertár-nyitási eljárások… Tovább olvasom