Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Önálló nyelv lesz a magyar jelnyelv

Önálló nyelvi kisebbségként ismerik el a jövőben a jelnyelvet használó hallássérülteket - jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a szociális tárca államtitkára. Korózs Lajos hozzátette: hamarosan elkezdődik a jelnyelv-szakos tanárok képzése is. A törvényjavaslatot várhatóan az őszi ülésszak elején tárgyalja a parlament.
A kormány pénteki ülésén elfogadta a magyar jelnyelvről szóló törvényjavaslatot, amelyet ősszel fogadhat el az Országgyűlés. Az ENSZ 2007-ben elfogadott egyezménye alapján készülő jogszabály támogatja a "hallássérült közösségnyelv identitását". A kormány vállalta, hogy segíti a jelnyelv elsajátítását és a hallássérültek megfelelő oktatását. A kabinet a törvénytervezetben vállalta, hogy megfelelő számú szakképzett jeltolmácsot biztosít a hivatali ügyintézésben is.

A törvény célja az hallássérültek életminőségének javítása, az esélyegyenlőség biztosítása, és felsőoktatási hallgatók képzése - mondta Korózs Lajos. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hozzátette: a jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy amennyiben legalább 5 érintett szülő kéri, akkor ingyen megtanítják nekik a jelnyelvet. Erre 2017. szeptember 1-től lesz lehetőség, addig kell kialakítani a jelnyelv-szakos tanárok képzésének rendjét.

2011-től átalakul a jelnyelvi tolmácsolás rendszere is. Az állam évente 36 ezer órányi ingyenes tolmácsolt órát biztosít, ami személyenként legfeljebb 120 órát jelent. Ezen felül középiskolákban további 120 órát finanszíroznak tanévenként, a felsőoktatásban pedig szemeszterenként 60 órát. A felnőttképzésen belül a képzés legfeljebb 20 százaléka fordítható tolmácsolásra.

A magyar jelnyelvet a törvényjavaslat szerint az Európai Parlamentbe, a magyar Országgyűlésbe és a helyi önkormányzatokba beválasztott képviselők is használhatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatot kértek a robbantásos videóért

"Csak feltételezés, hogy a Magyarok Nyilai néven elhíresült szervezet próbarobbantása látható a napokban nagy nyilvánosságot kapott felvételen." Tovább olvasom