Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Önfeloszlatásról tárgyal majd az OCÖ

November 10-én rendkívüli ülésen tárgyal az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése az ellenzéki frakció által kezdeményezett önfeloszlatásról - mondta a szervezet szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Ifj. Bogdán János közölte: a Lungo Drom-frakció múlt pénteki indítványának megfelelően Kolompár Orbán elnök összehívja az 53 tagú testületet. A november 10-ei ülés két napirendi pontja a szervezet ügyvezető testületének megválasztása és az önfeloszlatás lesz.

A roma érdekképviseleti szervezet pénteken rendkívüli közgyűlést tartott, de a képviselők nem fogadták el a napirendet sem, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, Kolompár Orbán megbukott, már nincs többsége az OCÖ közgyűlésében, ezért kezdeményezik a testület feloszlatását. Szombaton Laktitelken tanácskozott a 29 tagú ellenzéki, Lungo Drom-frakció, és - arra hivatkozva, hogy a választások közeledtével a cigányság nem maradhat képviselet nélkül - úgy határozott, nem kezdeményezi a feloszlatást, hanem bírósági úton igyekszik eltávolítani Kolompár Orbánt az elnöki székből.

Az OCÖ szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Kolompár Orbán elnök ellen három büntetőügyben folyik eljárás, de jogerős elmarasztaló bírósági ítéletig nem mond le elnöki megbízatásáról. Hozzáfűzte: Kolompár Orbán - nem úgy, mint Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke – a választások közeledtével nem kér eljárási kegyelmet a köztársasági elnöktől, nem akarja elhagyni az országot, és nem tart attól, hogy a bírósági tárgyalásig előzetes letartóztatásba helyezik, bár elképzelhetőnek tartják, hogy „operálhatnak ezzel a lehetőséggel is a politikai szereplők". (A szóvivő arra utalt, hogy 1998 elején Göncz Árpád államfő kegyelemből megszüntette a Farkas Flórián akkori OCÖ-elnök ellen sikkasztás és más bűncselekmények miatt indított büntetőeljárást.)

Ifj. Bogdán János azt mondta, Kolompár Orbán maga kérte, hogy a bíróság sürgősséggel tárgyalja ügyeit, mert „becsületbeli ügynek tekinti ártatlanságának tisztázását". Kérdésre válaszolva kijelentette: az elsőfokú bírósági döntés után, ha elmarasztaló határozat születik, bizalmi szavazást fog kérni maga ellen az OCÖ elnöke.

Az OCÖ szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: Kolompár Orbánnal szemben "vagyonosodási vizsgálatot" indított az APEH, és e szerint 2003 és 2007 között "20 millió forint adót fizetett be". Az újságíróknak kiosztott dokumentum szerint viszont személyi jövedelemadó-bevallását vizsgálták utólagosan, és az idén szeptember 14-én kelt határozat szerint hiányosságokat nem tapasztaltak, adókülönbözet nem tártak fel.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek azt mondta, a szóvivő „félreértelmezte" szavait, ugyanis hozzávetőleg 20 milliót kereshetett abban az öt évben, és ezután 8-10 millió forint adót fizethetett be. Megemlítette, hogy van családi vállalkozása, amely vendéglátással és kereskedelemmel foglalkozik, az építőiparban érdekelt korábbi cége viszont már nem működik.

Olvasóink írták

 • 5. KolompárRómeó 2009. október 13. 13:05
  „Jájjjj, némá! Mohácsiviki is eltűnt, most meg ezek is? Mi lesz velünk???”
 • 4. dodó 2009. október 13. 11:47
  „"...a cigányság nem maradhat képviselet nélkül..."

  Értsd: ha nincs képviselet, nincs lenyúlnivaló állami (adófizetői) támogatás!”
 • 3. bo 2009. október 12. 20:02
  „"Kolompár Orbán maga kérte, hogy a bíróság sürgősséggel tárgyalja ügyeit, mert ,,becsületbeli ügynek tekinti ártatlanságának tisztázását"." :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 2. xcbcr 2009. október 12. 17:40
  „sza npercescsé / sza nparcescsé”
 • 1. xcbcr 2009. október 12. 17:38
  „lumé lakatarescsé sza npercescsé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis húszezresek: mindenki nézze meg a pénzét!

Összesen 135 hamis húszezrest azonosítottak az elmúlt két hétben a Magyar Nemzeti Bank szakértői - közölte a jegybank sajtóosztálya. Tovább olvasom