Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Önfinanszírozó, patrióta gazdaságpolitikára van szükség

Az állam jelenlegi szerepe nem tartható fenn, ám éppen ez jelenti a legnagyobb konfliktust - mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége és a DEMOS Magyarország Alapítvány közös konferenciáján tartott beszédében.
A kormányfő szerint az állam az eddigi formájában nem finanszírozható tovább, ezért új, önfinanszírozó, patrióta gazdaságpolitikára van szükség. Az egyetlen társadalmi prioritás a munka marad - tette hozzá a miniszterelnök.

Véget ért a nemzetközi pénzbőség korszaka, az államok bezárkóztak, így a jövőben csak belső megtakarításokkal lehet a költségvetési hiányt finanszírozni - mondta csütörtökön a kormányfő a Magyar Tudományos Akadémián. Gyurcsány Ferenc szerint az állam szerepe jelentheti a legnagyobb konfliktust a következő időszakban. Miközben a családoknak a munkahely elvesztése és a hiteltörlesztés, addig a vállalkozásoknak a szűkülő piac és a likviditási problémák jelentik a legnagyobb kihívást. A miniszterelnök szerint így az állam lesz a "végső menedék", miközben egyre kevesebb pénz áll rendelkezésére.

A világgazdaságban újjáéledt a nemzeti protekcionizmus, így az új egyensúly csak a piac és a verseny rovására alakulhat ki. A kormányfő szerint így mindenütt megnő az állam társadalmi felelőssége. Magyarországon is patrióta gazdaságpolitikára van szükség, ám ez nem jelenthet gazdasági protekcionizmust. A kormányfő szerint jelenleg az egyetlen társadalmi prioritás a munka, az ehhez kapcsolódó nagyobb teljesítmény és a siker. Az elmúlt két évtized virtuális, nem valódi értékteremtését egy újrafogalmazott világ váltja fel.

A korábbi viszonylagos társadalmi nyugalmat türelmetlenség és előítéletesség váltotta fel. A miniszterelnök szerint a feszültségek bűnbakkereséshez vezethetnek, ám ez a fajta radikalizmus csak tovább rontja az ország helyzetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

27 kilométeren át vonszolt egy elütött gyalogost

Egy New York-i autós több mint 27 kilométeren át vonszolt magával egy másik autó által elütött, és… Tovább olvasom