Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Önkéntesek mérik fel a fürdővizek minőségét

Önkéntesek mérik fel a magyarországi fürdővizek egy részének minőségét egy új program, az "Európa-fürdés" keretében: elsőként a Ráckevei-Dunaágnál ellenőriznek majd.
A segítőknek mindössze annyi a dolguk, hogy a kijelölt strandon fürödjenek, és előtte valamint utána néhány kérdésre válaszoljanak. A szervezők szerint a magyarországi élővizekről csak jó tapasztalatok lesznek, így feljebb húzzák majd az európai statisztikát. Az új programsorozatot az unió támogatja és egyszerre több európai országban is megrendezik.

Magyarországon elsőként július 16-án, a Ráckevei-Dunaágnál mérik majd a víz minőségét, ehhez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei nagyjából 500 önkéntesre számítanak. A jelentkezőknek annyi a feladatuk, hogy a kijelölt időben - még akkor is ha nincs a legnagyobb meleg - elmenjenek az előre meghatározott strandra, ahol 10 percig fürdeniük kell a vízben, vagy a parti programokat kell kipróbálniuk. Az élményeikről kérdőíves felméréseken adnak számot.

Ezzel elsősorban azt vizsgálják, hogy a természetes vizek megfelelnek-e a jelenlegi EU-határértékeknek, valamint hogy vannak-e egészségügyi hatásai. Itt főként kisebb kellemetlenségek jöhetnek szóba, mint például a szem kipirosodása, tüsszögés, vagy hasmenés. Az elkészült kérdőíveket Angliában elemzik majd ki. A szervezők szerint az első helyszínen nagyon jó minőségű a víz, így arra számítanak, hogy az eredmények jó fényt vetnek majd hazánkra.

A résztvevő önkéntesek egyébként ajándékokat is kapnak munkájukért cserébe, a program emblémájával ellátott pólót vagy fürdősapkát, csomagolt ebédet, illetve az esetleges költségeikért egy 10 ezer forintos ajándékutalványt. A második felmérés augusztusban lesz, akkor Fadd-Domboriban vizsgálják majd a vizet - olvasható az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carr Amerikáért szurkol a vb-n

Marcus Carr, a soproni sÖrdögök férfi kosárlabdacsapatának irányítója a futballt is szereti. Nézi a… Tovább olvasom