Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Önkényuralmi jelkép használata miatt állítottak elő hét embert Budapesten

Vörös csillaggal tüntettek a József Attila és a Horthy-rendszer címmel civilek által szervezett budapesti vasárnapi megemlékezés ellen. A rendőrség több embert előállított.
A József Attila-szobornál civilek szerveztek megemlékezést József Attila és a Horthy-rendszer címmel. A rendőrség a rendezvényen hét embert - négy férfit és három nőt - igazoltatott, mivel a kezükben a vörös csillagot is ábrázoló papírlapokat tartottak.

A lapokon a vörös csillag mellett Che Guevara és József Attila képe, valamint a "Munkát, kenyeret, fedelet!" felirat volt látható. Az előállítottak között látta az MTI munkatársa Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét.

A szervezők korábban azt közölték: a rendezvény célja, hogy József Attila költészetén keresztül bemutassák a Horthy-rendszer valóságát, emellett Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok 1932. július 29-i kivégzéséről is megemlékeznek.

József Attila szobránál a költő verseit szavalták, illetve olvasták fel.
A magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A magyar parlament július 2-i határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.

A magyar állam július közepén fizette ki a strasbourgi emberi jogi bíróság által jogerősen megítélt 6400 euró kártérítést és perköltséget Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének, akinek az ítélet szerint megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy a vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene.

A magyar állam 2012. február 1-jén terjesztette elő a fellebbezését az Emberi Jogi Európai Bíróságának tavaly november 3-án hozott ítélete ellen, de ezt a testület nagykamarája elutasította.

Az emberi jogi bíróság márciusi, jogerős ítéletében megállapította, hogy Magyarország megsértette Fratanolo János szabad véleménynyilvánításhoz való jogát - az emberi jogi egyezmény 10. cikkét -, ezért a pervesztes államot 4000 euró kártérítés és 2400 euró perköltség (összesen több mint 1,8 millió forint) megfizetésére kötelezte.

Fratanolo János egy 2004. május 1-jén Pécsett tartott szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd a helyi televíziónak nyilatkozott; a vörös csillag ezáltal a nézők számára is észlelhető volt. Emiatt Fratanolo ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, végül a Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.

Rétvári Bence igazságügyi államtitkár 2012. júniusban közölte, a kormány nem ért egyet az emberi jogok bíróságának vörös csillag viselése ügyében született ítéletével, és fenntartja az eljárás során képviselt álláspontját, amelyet több magyarországi civil szerveződés is támogatásáról biztosított.

Az államtitkár a bírósági ítélet végrehajtásával összefüggő országgyűlési határozati javaslat vitájában kiemelte: a magyar szabályozás nem kivételes Európában. Több állam jogrendszere is bünteti a diktatúrák jelképeinek használatát - mondta. Megjegyezte: Litvániában kifejezetten nevesítik is a kommunista múlt szimbólumait a jelképek között.

A parlament július 2-i határozatában nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A határozat szerint a magyar államra kirótt 6400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.

A Kúria felülvizsgálati eljárásában bűncselekmény hiányában július 10-én felmentette az önkényuralmi jelkép használatának vétsége alól Fratanolo Jánost.

A vád és védelem egyaránt az ügyben született strasbourgi döntésre hivatkozva kérte a felmentő ítéletet, utalva arra, hogy Fratanolo János elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik.

Korábban

Több embert előállított a rendőrség a József Attila és a Horthy-rendszer címmel civilek által szervezett budapesti vasárnapi megemlékezés helyszínéről, miután olyan papírlapokat tartottak a kezükben, amelyeken vörös csillag volt látható.

Az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezésében mintegy harminc ember jelent meg délután a Kossuth téri József Attila-szobornál.

A rendőrség hét embert - négy férfit és három nőt - igazoltatott, mivel a kezükben a vörös csillagot is ábrázoló lapokat tartottak. Az előállítottak között látta az MTI munkatársa Vajnai Attilát, a Munkáspárt 2006 elnökét.
A hét embert rendőrségi autóval elvitték a helyszínről, feltehetően azért, mert a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelképnek számít.

A lapokon a vörös csillag mellett Che Guevara és József Attila képe, valamint a "Munkát, kenyeret, fedelet!" felirat volt látható.

A rendőrség az MTI kérdésére későbbre ígért tájékoztatást.

A Kossuth téri József Attila-szobornál az egybegyűltek előzőleg beszélgetést és felolvasást tartottak, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek.

A szervezők korábban azt közölték: a rendezvény célja, hogy József Attila költészetén keresztül bemutassák a Horthy-rendszer valóságát. Emellett Sallai Imre és Fürst Sándor 1932. július 29-i kivégzéséről is megemlékeznek.

József Attila szobránál a költő verseit szavalták, illetve olvasták fel.

Olvasóink írták

 • 12. papsajt 2012. július 30. 14:55
  „2 hete még a rendőrség védte a Csatáry háznál tüntető horogkeresztes matricát ragasztgató csapatot.”
 • 11. tucat 2012. július 30. 14:36
  „Jaj, Modi! :D nem volt az olyan durva! :D Ennél sokkal brutálisabb kifejezések is átsiklanak olykor a kezed alatt. :) S azok, amelyeket kilakkoztál, általános, metaforikus státuszjelzők voltak, nem személyes sértések, szóval, kérlek, legalább utólag engedélyezd ezt a magyarázatot, hogy az olvasónak ne kelljen találgatnia, mi lehet a vasszigorral felvitt lakkréteg alatt! Bízom benned! ;)

  Szóval a 11. számú bejegyzés
  - első, moderált kifejezésének jelentése: ´földműves´;
  - a másodiké pedig: ´taszító illatú, a hűbérurának feltétlen engedelmességgel tartozó, röghöz kötött ember´.

  Köszönöm a segítségedet, Modi! :) És bocs, ha néha megizzasztalak, de így legalább látom, hogy elolvasod a bejegyzéseket. ;) :D Ezért a fricskáért is bocsáss meg nekem, kérlek! :)
  További jó munkát és jó szórakozást - mert gondolom, azért némelykor mulattat is a munkád! :)”
 • 10. tucat 2012. július 30. 13:57
  „10. anyahajókabinajtóhajtogató 2012.07.30. 11:42
  Hűha! Ha Magyarország e fogalmak értelmezésében is ennyire elkanyarodott a világtól, akkor lehet, hogy egyetlen, magyarul megfogalmazott szót, vagy mondatot se vagyok képes ezentúl gyanakvás nélkül, helyesen értelmezni, sőt megérteni se. Sebaj, más nyelvek sztenderdjeiben még talán megbízhatom.
  De a rögtönzött etimológiából azt veszem ki, hogy Magyarország nem civil és nem független, kívánatos (?) törekvéseiben legalábbis semmiképp. A fenébe is, ha belegondolok, egyre inkább úgy tűnik, hogy van ebben valami. A fiatalok mindenesetre nálam gyorsabban kapcsolnak: menekülnek az "ultraliberális" társadalmú országok felé. Azt gondolják, nekik mindent lehet. Hát nem! Sorompót leengedni! Szolgáld meg a képzésed árát,<moderálva>! Ezt neked, szabad költözködési jog, <moderálva>! Elmúlt a reformkor, hol van már Széchenyi meg Kossuth! Hunnia felett új szelek fújnak!
  Persze, ennek nincs köze az önkényuralomhoz, az efféle jelképekhez meg aztán végképpen semmi... :)

  Hajtsa csak be az anyahajója kabinajtaját! Előbb-utóbb senki se fogja Önre nyitni! És a fülledt kabin szellőztetését is a hajóablakon át oldja meg, ha lehet, ne a közös terekbe nyíló, ´magyaranyahajókabinajtón´ keresztül! ;) :)

  Maradok az Ön "logikájától" független civil
  tucat”
 • 9. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. július 30. 11:42
  „Civil=ultraliberális
  független=ultraliberális.
  Azt gondolták nekik mindent lehet, hát nem.”
 • 8. klj-54 2012. július 29. 23:10
  „Augusztus huszadikán felteszem a kiváló munkáért, miniszteri kitüntetésemet, viszem magammal az őt igazoló névre szóló okiratot!
  Szép nagy piros csillag, koszorúban a szöveg:)
  El nem kobozhatják, mert ellentétben a sok csavargó politikussal én azt munkáért kaptam!”
 • 7. tucat 2012. július 29. 22:57
  „A tizenhét éves J. A... Igen, a fiatalok mindig is fogékonyak voltak a nagy, világmegváltó, nemzeti és egyéb, a lelküket átmozgató eszmék iránt, és ezért minden rezsim célcsoportjai. Nincs ez másképpen ma sem.
  Ezért a (köz)nevelés céljainak és metódusainak a meghatározása óriási (szakmai és politikai) felelősség, kedves Bánki. A kulcsszavak tehát: cél, szakma és felelősség. Nálunk melyik is van a helyén...? A helyes válasz megtalálásához, kérem, vegye figyelembe, hogy a világ nem csak Magyarország, és nem is Hungária-középpontú. Ha ezt elmulasztja megtenni, akkor könnyen a kisegér és az elefánt tréfás történeteinek a színvonalán rekedhet. Abból meg nem lesz semmilyen jövő, legfeljebb a világot megnevettető vicc. És azt is gyorsan elfelejtik a népek. Magyarország jelenlegi önmagánál, és nem másoknál kellene, hogy nagyobb legyen végre... És nem földrajzilag, nem területileg. Ez zsákutca, uram, ahová csak vicsorogni, sírdogálni lehet betérni, de annak mi az értelme?

  Jó éjt!”
 • 6. bánki 2012. július 29. 19:31
  „Köszönjük !
  József Attila a legkisebb közös többszörös!
  Van türelmetek olvassátok !
  ,,
  JÓZSEF ATTILA 3 VERSE --- A NEMZETGYALÁZÓ TRIANONI DIKTÁTUM GYÁSZNAPJÁNAK ( 1920. 06 .04. ) 2. ÉVFORDULÓJA KESERŰ IHLETÉSÉRE
  1. Az apja származása szerint { [ ,, nemzett József Áron, szappanfőző" --- írja J.A. 1928 elején ] ,,az apám félig székely, félig román vagy tán egészen az" ( --- írja J.A. 1936. júniusban ), } orthodox ( = görög keleti ) vallásban nevelt József Attila 1922. első felében - 17. életévét betöltve, a 18.-at megkezdve - írta e verset, amely az 1948/49-es magyarországi bolsevik puccs ( a választási csalásos - az ún. ,,kékcédulás" - ,,hatalomátvétel" ) után soha semelyik ,,minden verse és műfordítása" ,,J.A. összes"-ben nem jelenhetett meg ...
  Nem, nem, soha !
  Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,
  Nem lehet, nem, soha ! Oláhország éke !
  Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret !
  Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett !
  Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel,
  Ha eljő az idő - a magyar talpra kel,
  Ha eljő az idő - erős lesz a karunk,
  Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk !
  Majd nemes haraggal rohanunk előre,
  Vérkeresztet festünk majd a határkőre
  És mindent letiprunk ! - Az lesz a viadal !! -
  Szembeszállunk mi a poklok kapuival !
  Bömbölve rohanunk majd, mint a tengerár,
  Egy csepp vérig küzdünk s áll a magyar határ
  Teljes egészében, mint nem is oly régen
  És csillagunk ismét tündöklik az égen.
  A lobogónk lobog, villámlik a kardunk,
  Fut a gaz előlünk - hisz magyarok vagyunk !
  Felhatol az égig haragos szózatunk:
  Hazánkat akarjuk ! vagy érte meghalunk.
  Nem lész kisebb Hazánk, nem, egy arasszal sem,
  Úgy fogsz tündökölni, mint régen, fényesen !
  Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át:
  Nem engedjük soha ! soha Árpád honát !

  2. 1922. nyarán írta
  Pogányos hitvallás magyarul
  Hol vagy erős pogány sereg,
  Hős Vata, bálványos berek ?
  Hol alszol bátor Bocskay ?
  Kossuth dicső csapatjai ?!
  A bősz magyar vér nem buzog ?
  Mint gyáva, hitvány koldusok
  Könyörgünk már az életér´ ?
  Hadúr öszvérként mendegél ?
  Ó nem, ilyet ne higgyetek -
  Hadúr itt van közöttetek,
  Hadúr a roppant Őspogány
  Üget sötétpej vadlován.
  Szegődjünk hát nyomába mi
  Gyávaságot irtani,
  Álljuk helyünket emberül -
  Ki küzd megél, más elmerül.
  Megáll Isten, meg a világ,
  Gyönyörrel bámul ily csudát,
  Hogy vasököllel ha akar,
  Szabad s egész lesz a magyar.

  3. Ugyancsak 1922-ben és megkeseredve írta. A győztes nagyhatalmak a népszavazásos határmódosítást csak Sopron és az Őrség~Őrvidék környékén engedélyezték. Tudjuk: mindkét térség dicső magyar győzelmet hozott, és így lett Sopron a leghűségesebb magyar városunk, és néhány zalai település a leghűségesebb magyar falvaink, ám ( ekkor ) nagyságrendileg nem módosulhattak az utód-államok felfegyverzett ellenséges hadseregeivel körülvett, saját hadseregét kötelezően leszerelt, lefegyverzett Csonka-Magyarország gyalázat-államhatárai.
  Bús magyar éneke
  Száll az ének a mezőnek, esti szellő hollószárnyán,
  Valami kis kopott ember énekelget búsan, árván
  Bolondságról, szerelemről, kora őszről, illó nyárról
  S körülötte elterülő néma magyar pusztaságról.
  Fáj neki a teste, lelke, szíve tája, szemegödre,
  Nem is tudja, feltámad-e, elpihenne mindörökre.
  Titokzatos messzeségben istent keres magyar hangja,
  Régi honát, testvéreit - mást se tehet - siratgatja.
  Piros kedve pillangó volt, sárba fulladt ott Erdélyben,
  Zöld reménye foszlányai meghaltak a Felvidéken.
  Fáj neki a teste, lelke, szíve tája, szemegödre,
  Nem is tudja, feltámad-e, elpihenne mindörökre.
  Nincsen csak egy citerája, húrjai az égig érnek,
  Rajt´ pengeti balladáit véres könnynek, könnyes vérnek.
  Mámor esték elszállottak, ott fagytak a Karsztok alján
  S ismeretlen menyasszonya tört liliom, olyan halvány.
  Fáj neki a teste, lelke, szíve tája, szemegödre,
  Nem is tudja, feltámad-e, elpihenne mindörökre.
  Nem nézi a délibábot, túl van az már a határon,
  S elkerüli zárt szemét az incselkedő pajkos álom.
  Holt vitézek sírtájára hullat dalt és nefelejcset
  S fohászkodik: Uram, Hazám el egészen ne felejtsed !
  Fáj neki a teste, lelke, szíve tája, szemegödre,
  Nem is tudja, feltámad-e, elpihenne mindörökre."”
 • 5. bánki 2012. július 29. 19:16
  „Vörös csillagért pénz jár, Dávid csillagért és horogkeresztért meg büntetés !

  1989-ben elszúrtuk a rendszerváltásnak nevezett genszter váltást !”
 • 4. szatyi 2012. július 29. 18:59
  „Tényleg? Heinekenes szórólappal nem lehet az utcára menni?”
 • 3. balihoho 2012. július 29. 18:41
  „A HEINEKEN egy komoly sör márka , azzal nem mernek ujjat húzni, pedig tényleg ott az a bizonyos csillag! A mostani jobboldali kormány pedig legjobban attól a rétegtől tart legjobban, amelyet a sarcaival, törvényeivel a legjobban elnyom, és kordában tart, a munkásrétegtől!”
 • 2. deszkás 2012. július 29. 18:14
  „Helyes,ne csak masírozni lehessen. 2013. Május 27. !”
 • 1. Jericho 2012. július 29. 17:57
  „Minden valószínűség szerint be lesz tiltva a Heineken is. Azon is ott a vörös csillag. Csak tudnám, miért esünk mi mindig át azon a bizonyos pacin...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Balatonba fulladt egy férfi Tihany-Sajkodnál

Vízbe fulladt egy férfi Tihany-Sajkodnál vasárnap - közölte a rendőrség és a mentőszolgálat az… Tovább olvasom