Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Önkormányzati árfolyamrögzítés: támogatják az OTP döntését

A MÖSZ és a TÖOSZ is üdvözli az OTP Bank által bejelentett árfolyamrögzítéses konstrukciót.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is üdvözli az OTP Bank által bejelentett árfolyamrögzítéses konstrukciót; utóbbi bízik abban, hogy több pénzintézet is követni fogja a "jó példát".

Az önkormányzati szövetségek vezetői azt követően nyilatkoztak, hogy az OTP vezető munkatársai szerdán bejelentették: a bank árfolyamrögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatok számára; a bank ügyfélkörében az egyeztetések már elkezdődtek. A programban részt vevő önkormányzatoknak 200 forint/svájci frank árfolyamon rögzítenék a kötvénytartozást, az afölötti adósságrész külön számlára kerülne, amely 3 havi BUBOR plusz 1,5 százalékon kamatozik a kötvény futamidejének végéig.

Az önkormányzatok 2014. december végéig, azaz három évig törleszthetik az OTP által felajánlott, kedvezményes 200 forintos árfolyamon a frankkötvényekben fennálló tartozásukat.

Schmitt Jenő, a TÖOSZ elnöke, aki egyben a Somogy megyei Tab polgármestere, örömét fejezte ki, hogy a döntésnek köszönhetően az érintett önkormányzatok gazdálkodása kiszámítható lehet a következő három évben.

Közölte, azt remélik, hogy más pénzintézetek is hasonló döntést hoznak, és így a többi település gazdálkodása is tervezhető lehet.

Schmitt Jenő arról is beszélt, a következő lépés a rövid lejáratú hitelek átstrukturálása kell hogy legyen, ehhez pedig - folytatta - a kormányzat döntése kell.

A TÖOSZ elnöke már korábban is háromoldalú megállapodást szorgalmazott a kormányzat, az önkormányzati szféra és a bankszövetség között arról, hogyan lehetne átstrukturálni a hiteleket.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke is azt közölte, üdvözlik az OTP Bank önkormányzatokat megsegítő "jelentős" bejelentését.

Arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy a kezdeményezés átmeneti könnyebbséget nyújthat ugyan az árfolyamnövekedés következményeinek, de végleges megoldást nem jelent.

Elmondta, a MÖSZ továbbra is az önkormányzati hitelállomány egységes konszolidációjának a híve, amihez - szavai szerint - szükséges a kormányzati szándék is.

Arra mutatott rá, hogy ha a települések bevételeit drasztikusan tovább csökkentik, akkor az adósságfizetési kötelezettségben komoly fennakadások lehetnek. Hozzátette: ezért fontosnak tartja a további tárgyalásokat a bankszövetséggel, valamint a többi meghatározó bankkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatályba lép csütörtöktől a közszolgálati tisztviselői törvény rendelkezéseinek többsége

Március 1-jétől lép hatályba a közszolgálati tisztviselői törvény rendelkezéseinek többsége. Tovább olvasom