Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Orbán-Gyurcsány 15:2

A Századvég és a Forsense 2008. március 18. és április 1. között politikai témájú közvélemény-kutatást végzett: a választópolgárok Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról mondhattak véleményt 17 tulajdonság alapján. Az eredmény: Orbán-Gyurcsány 15:2.
Az imázsprofil vizsgálat azt mutatja, hogy Orbán Viktor a megkérdezettek szerint egyértelműen „őszintébb", „tapasztaltabb", „tisztességesebb", „megbízhatóbb", „az emberek problémáira odafigyelő", „megfontoltabb", „rugalmasabb", „érthetőbb", „közös megoldásokat kereső" és „hitelesebb" riválisánál, és a megkérdezettek szerint miniszterelnöknek is alkalmasabb.

Orbán-Gyurcsány 15:2

A Századvég és a Forsense által március második felében végzett közvélemény-kutatása 17 tulajdonság alapján vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. A tizenhét tulajdonság közül mindössze két olyan található, ahol legfeljebb 1-3 százalékponttal, de inkább Gyurcsány Ferencnek kedveznek az eredmények: a jelenlegi miniszterelnököt inkább tartják újító szelleműnek valamint hosszabb távon gondolkodónak mint Orbán Viktort.

Ezzel szemben tíz esetben is legalább tíz százalékponttal többen nevezték meg Orbán Viktort arra a kérdésre, hogy a két politikus közül melyikre jellemzőbb az adott tulajdonság. Ezek a jellemzők: „őszintébb", „tapasztaltabb", „tisztességesebb", „megbízhatóbb", „az emberek problémáira odafigyelő", „megfontoltabb", „rugalmasabb", „érthetőbb", „közös megoldásokat kereső", „hitelesebb". Különösen az „emberek problémáira odafigyelő" állítást tartották jóval nagyobb arányban jellemzőbbnek a volt miniszterelnökre nézve.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

2007 szeptemberében is elkészítettük Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. Fél évvel ezelőtt is – egy kivételével – ugyanezeket a tulajdonságokat tartották Orbán Viktorra inkább jellemzőnek a válaszadók (akkor a „jobb megjelenésű" is szerepelt közöttük, míg most a „közös megoldásokat kereső" került előrébb). Ugyanakkor a szeptemberi imázsprofilban még öt olyan jellemvonás is szerepelt, amely Gyurcsány Ferenc esetében magasabb említést kapott.

Az emberek véleménye a jelenlegi miniszterelnökkel kapcsolatban leginkább a „közös megoldásokat kereső" tulajdonság esetében mutat negatív elmozdulást (-9 százalékpont). Továbbá a válaszadók ma már sokkal kevésbé látják „rugalmasnak", „magabiztosnak" és „újító szelleműnek" a miniszterelnököt (a csökkenés „a közös megoldásokat kereső" jellemvonás esetében tapasztalthoz hasonló). Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása mindazonáltal nem eredményezte automatikusan Orbán Viktor imázsprofiljának javulását, inkább azok tábora nőtt, akik nem tudnak válaszolni ezekre a kérdésre.

Még mindig a nyugdíjasok Gyurcsánya és a vidék Orbánja

Az imázsprofilok változásának szocio-demográfiai hátterét vizsgálva szembetűnő, hogy az iskolai végzettség emelkedésével párhuzamosan csökken a két politikus megítélése közti különbség. Ugyanakkor a fél évvel ezelőtti adatokhoz képest éppen a felsőbb iskolai végzettségűek között tapasztalható Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

Gyurcsány Ferenc imázsa a nagyobb településeken kedvezőbb, míg Orbánt inkább a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusnak. A fővárosiak – az országos tendenciával ellentétesen – továbbra is az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg a kormányfőt, mint a Fidesz elnökét. Különösen igaz ez az „újító szellemű" és az „inkább hosszabb távon gondolkodó" jellemzők esetében. Ezzel szemben Orbán Viktor csak az „emberek gondjaira odafigyelő" kategóriában kapott kiemelkedően sok említést a fővárosiaktól.

Gyurcsány Ferenc megítélése az életkor alapján is jobban megosztja a megkérdezetteket, mint Orbán Viktoré. Ez arra vezethető vissza, hogy a legidősebb korosztály körében sokkal jobb az imázsa, mint a fiatalabb korcsoportok esetében. Ez nem csupán a helyzetképre, hanem a változásra is igaz, hiszen a 60 éves és idősebb válaszadók körében volt a legkisebb mértékű a kormányfő imázsprofiljának átlagos romlása (-3 százalékpont). A legerőteljesebb romlást viszont a középkorúak (40-59 évesek) körében tapasztalni.

Orbán alkalmasabb miniszterelnöknek

Az elmúlt havi adatokhoz képest hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül az egykori miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére (37%), szemben a Gyurcsány Ferencet mögött álló 27 százalékkal – ez az érték már második hónapja változatlan. A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig mintegy 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. a volt anonym 2008. április 25. 16:27
  „34. anonym !
  Nem tudsz más nicket kitalálni?
  Nem tudom, miért jó a más nevét, nickét használni !!!!!!!!!!!!!
  EZ NEM A RÉGI ANONYM”
 • 39. Korrekt 2008. április 12. 20:03
  „.............jaj, majd elfelejtem.....

  kétszinü vagy mint a korrupt vezired.....másképp csak ki jönne valami belöled.....esetleg egy kis felháborodás....de forditva, ÉRTED?”
 • 38. Korrekt 2008. április 12. 20:00
  „Palkó- Palkó:(.....

  Az eszed rövid és begyöpösödött, sajnállak..

  Ha lenne valami kis sütnivalód (valami Európai gondólkozásra gondóltam) akkor több is ki jönne belöled.

  Tudod lölköm, az a baj, hogy belöled van sok az országba, és ezért álltok ott ahól álltok.
  Ha csak negyed részét értetted volna meg akkor is jól jártál volna.

  Tökös, ha SZDSZ-es lennék sem tagadnám le.
  Mikor tanulod meg a korekt magatartást?
  Fel kell nöni, hogy válalni tudjátok a következményeket melyeket ti is okoztatok, de a felnövéssböl amint látom semmi sem lessz.
  Bankán maradsz :(”
 • 37. Palkó 2008. április 12. 10:59
  „"engedett a sok ingyenélő parasztnak"
  "nem tudta keztelni az állandó támadásokat"
  "Itt másról is lehet hallani, hogy az öszödi beszéd meg a hazugság."
  "KÓSA LAJOS, az ország egyetlen elképzelhetö miniszterelnök jelöltje."
  Korrektebb is lehetnél korrekt10!
  Ennyi butaságot összehordani! Csak nem SZDSZ-es vagy?”
 • 36. Korrekt10 2008. április 12. 10:52
  „....itt olvas az ember sok véleményt és rájön elég hamar, hogy nagyrésze az embereknek félre van vezetve, vagy egyszerüen nem vesz fáradságot az igazság kideritésére.
  Egyszerübb hallani a szomszédot, munkatársat, uszitó masszmédját vagy ivócimborát és máris meg van a vélt igazság.

  Igaz, Gyurcsány eljátszotta a lehetöségét mert bekapta a horgot, engedett az állandó követeléseknek, engedett a hamis nagyberuházóknak, engedett a sok ingyenélö parasztnak (tisztelet a kivétel).
  Na és nem tudta igazán kezelni az állandó támdásokat- vádakat- mocsoklódásokat, végül hibát - hibára halmozott.

  Itt másról is lehet hallani, hogy az öszödi beszéd meg a hazugság.
  EGY PILLANAT HÖLGYEIM - URAIM! ....rendesebb helyeken nagyara értékelik az ilyenfajta beismerést a nagypolitikában, és -és nem utólsó sorban nem csak ö hazudott (2-ük közül) söt, már sokan nem emlékeznek az Orbán SEMMIT csinálására, de amikor tett valamit csak maga érdekében tett.
  Lásd többek között az utólsó évben történö nyugdijemelést, és aztán majd a másik kormány megoldja, de ilyen volt több is.

  Ugyanakkor egy fontos tisztességhiány van mely ebben az esetben a Gyurcsány részére billen:.... öröksláger az, hogy az Orbán úr piszkosmódon cseréli a mivóltját - elvét.
  Nekem legalább is annál szemetebb viselkedés nincs, mint egyszer KISZ-titkár majd 180-fok fordulat és a kommunista világból áttvándorólt a szentek világában.
  HÁT GYEREKEK, ha valaki erre képes.......

  Szóval;...nem kell az országnak sem Gyurcsány sem Orbán és hasonlók.
  Összefogás kellene és új vezetövel megteremteni elösször az egységet majd a jobblétet és a sok sunyi uszitó mocskot meg kiközösiteni.

  HAJRÁ KÓSA LAJOS, az ország egyetlen elképzelhetö miniszterelnök jelöltje.”
 • 35. catroot 2008. április 12. 09:25
  „Csilluskám! Azért a Szebb Jővőt a kurucon használd légyszives... Amúgy szerintem mindkét ember hiteltelen! Teljesen felesleges ezen vitázni!”
 • 34. anonym 2008. április 12. 09:16
  „Nagyon "jó" ez az újság cikk a nemzet szétszakítottságának támogatására, annak emlékeztetésére... csak gratulálok az efféle újságíráshoz. A balkániak meg hadd vitatkozzanak, elvégre addig jó ennek a kormánynak még marják egymást az emberek. Mindent a hiteltelen politika szolgálatába kell állítani a sok tanulatlant, tudatlant és analfabétát! Hát csak vitatkozzanak!”
 • 33. hévalaki 2008. április 11. 22:57
  „.....Isten őrizz az ilyen jobbos " patkányoktól " ,mint te kovalter......
  @@@@@@@@nézd milyen arrogáns, gyűlölködők vagytok jobbosok többsége....
  ... vazze így nem nyertek választást, kinek kelletek ha ?..
  ...így néz ki a magyar nemzet,alpári. ti vagytok EU ??????????
  ....BALKÁN..vagytok a rosszabbik fajból...”
 • 32. hévalaki 2008. április 11. 22:46
  „........cavintont a sok hülyének @@@@@@@@@@
  # a mindenit, de gyorsan felejtetek..vaj, mért nem győzött Orbán 2002-ben ? többször átvert bennünnket,mint azt a sz@rt a palánkon.
  ...hol a 12 gazdaság ? na meg ha-ha..Torgyán szövetsége....azt a személyi kultuszt, meg átverést ...#
  @@@@@@@@@ itt a forint, hol a forint...elgurult, azannyát .@@
  ... szedjétek azt a CAVINTONT ,világosodjon az a csöpike agyatok.....”
 • 31. kovalter 2008. április 11. 22:02
  „Az ilyen FJózsik miatt van ennyi hugyagyú, szemellenzős proletár ebben az országban, akik még úgyis a szocikra szavaznak, hogy közben egy milliárdos liberális vadkapitalista csaló szélhámos a miniszterelnök-pártelnökük. Olyan segg buták, hogy még mindig sztárolják ezt a farkat. Mi meg szívunk az ilyen patkányok miatt...”
 • 30. creat 2008. április 11. 20:31
  „mozis1 2008.04.11 19:08

  Tudod a legnagyobb baj nem az, hogy valaki hisz az Orbánnak, hanem ezt a lelkesedést a focimeccsek szintjére helyezi: "Éljen O V!"
  Az a baj, vagy tán jó dolog, hogy azért az élet kicsit bonyolultabb egy focimeccsnél.
  Feltételezem, hogy 90ben te is az első sorban kiabáltál, hogy legyen vége a szocializmusnak, itt mindenki kapitalizmust meg magántulajdont akart. Hozzáteszem, én is erre az új helyzetre szavaztam.
  Csak ha már erre szavaztunk, akkor 18 év után fel kellene fejben is nőni a helyzethez, tudomásul venni a magántulajdont, az államival szemben, az öngondoskodást az állami gondoskodással szemben.
  Neked is elmondom, hogy 2000ben a fidesz országlása idején általáűnos iskolát zártak be Sopronban, és érdekes módon akkor a fideszesek nem voltak ennyire érzékenyek szociálisan..
  Ja, és még ha elárulnád, hogy szerinted Gyurcsány hazaárulása miben nyilvánul meg, azt szívesen olvasnám. Arról meg nem beszélve, amit állítasz, a hazaárulás büntetőjogi kategória, és ha ilyenről tudomásod van, azt bejelenteni állampolgári kötelességed, tudod, rendőrség, bíróság, ennek elmulasztása esetén törvénybe ütköző dolgot követsz el. Úgy, hogy a hangulatkeltést elkerve nyugottan tégy feljelentést.”
 • 29. FJózsi 2008. április 11. 19:43
  „Vajon hány 9.Stepen féle gyökérrel kell együtt szívnunk a levegőt? Szerintem marha sokkal?! Sajnos!”
 • 28. mozis1 2008. április 11. 19:08
  „Jaj nehogy már valaki sajnálni kezdje szegény nyugdíjasokat! Nekik kellet a Fletó, most szépen egyék meg amit főztek! A sok birka mindent elhitt ennek a hazaárulónak és még van aki most is hisz neki? Szánalmasok vagytok én a helyetekben szégyelném magam,de nagyon! Éljen O V!”
 • 27. Kovapad 2008. április 11. 19:02
  „Tulajdonképpen miért is nem választották ujra Orbánt 2002-ben, igen, akkor is 15:2 volt a javára? Ugylátszik sokat fejlődött, csak nem eleget. Ilyen számitásokkal meg felesleges előállni, mert egy csere esetén, gyorsan megváltozhat e csodálatos eredmény, mert ezidáig mindig megváltozott. Különben a magyar embernek soha nem elég édes a cukor, az ecet meg nem elég savanyú.”
 • 26. SzabolcsI. 2008. április 11. 18:50
  „Szégyellhetnék magukat, akik megválasztották nekünk ezt az arrogáns, magyar-gyűlölő Gyurcsányt. Már a választási hadjáratában is szemébe hazudott az országnak. Az öszödi beszédben pedig méginkább bebizonyította, mi is a véleménye erről a k...va országról, hogy szavait próbáljam idézni...
  Ezek után és a gazdaság teljes csődje után ki az aki még mindig Gyurcsányt és a pártját élteti?????
  Ne a Fidesztől és Orbántól féljetek! Bárcsak ott tartanánk , ahol ők átadták ennek a hazug rablóbandának az országot!”
 • 25. 49. 2008. április 11. 18:30
  „A hozzászólások stílusából le lehet vonni a következtetést, hogy ki melyik párttal szimpatizál.
  Nem olvastam még olyan stílusban írt levelet az MSZP szimpatizánsaitól, mint a Fidészesektől.
  Mégha a levelek nem is névvel ellátottak, nekem nagyon nehéz lenne annyi mocskot összehozni bármelyik pártvezérről, mint egyeseknek.”
 • 24. creat 2008. április 11. 18:14
  „revü 2008.04.11 14:10
  Emlékszel, amikor 2000ben általános iskolát zártak be Sopronban?
  Akkor épp az volt az érdeke a fidesznek. Senki nem emelte föl közülük a szavát a bezárás ellen?
  Gondold végig a dolgot....
  Aztán szavazz a fideszre.
  Megérdemlitek... iszonyú hamar elfelejtették a fidesz éra vívmányait. Kérdezd meg szüleidet, mennyi a nyugdíjuk.
  persze a fentieket kérdezném az orbán fanoktól is egytől egyig.”
 • 23. Csillus 2008. április 11. 18:02
  „Fleto menjen,elég volt a hazugságokból!!!!!!!!!!!!!Gy.......TAKARODJ!!!!!!!!!!!!Hajrá FIDESZ!!Szebb jövőt!!!!”
 • 22. 677468 2008. április 11. 17:48
  „Szemfényvesztés az egéssz.dokumentumokkal lehet bizonyítani Orbán kezdte az eü.privatizálását,volánok privatizálását, Mszp ellenezte, ma MSZp kezdte a Orbi ellenezte.Ha engem kérdeztek volna mondtuk volna ma MAGYARORSZÁGON NINCS OLYAN KOMOLY POLITIKAI ERŐ, AKIRE SZAVAZNI LEHETNE, NEM KÉTSZÍNŰ,NINCSENEK LOPÁSI BOTRÁNYAI,NEM HAZUDIK(ORBI MIKOR ÁTVÁGTA A NYUGDÍJASOKAT!!)A mai politikus lop,csal,szemrebbenés nélkül hazudik, és maffia kapcsolatokkal rendelkezik nagy része.”
 • 21. Gábor1 2008. április 11. 15:54
  „"Orbán elmondása szerint Sólyom László azt is megkérdezte tőle, hogy a Fidesz készen áll-e a kormányzásra. A kérdésre Orbán Viktor határozott igennel válaszolt....Orbán Viktor azt mondta, maga személyesen nem megy el a péntek délutáni demonstrációra. Mindenkit biztosított ugyanakkor arról, hogy amíg a Fidesz Magyarországon meghatározó politikai erő, addig senkinek sem kell félnie megkülönböztetéstől politikai, vallási hovatartozása vagy származása miatt."
  index.hu”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom: Semmi nem igazolhatja az erőszakot és az uszítást

Sólyom László támogatja a Hollán Ernő utcai jegyiroda elé péntek délutánra szervezett ellentüntetést… Tovább olvasom