Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Orbán: 20 év változás Közép-Európában

Az emberi szolidaritásra, a keresztény hitre és az emberi méltóság tiszteletben tartására kell építkeznünk - mondta a Fidesz elnöke Németországban.
Egy diktatúra, legyen az akár barna vagy vörös, semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton este a vasfüggöny megnyitásának évfordulója alkalmából a türingiai tartományi kormány által szervezett megemlékezésen. A Fidesz közleménye szerint a pártelnök kiemelte: ha mégis ez a látszat keletkezne, akkor a demokratikus politikusok rosszul teszik a dolgukat. A rendezvény Teistungenben, a volt keletnémet-nyugatnémet határ egyik állomásán, az ott létrehozott múzeumban zajlott, ahol Orbán Viktor "20 év változás Közép-Európában" címmel tartott előadást. Ebben kifejtette: büszke arra, hogy Magyarország egyik eszköze lehetett Németország újraegyesítésének.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az új rend építése, a diktatórikus rendszer valódi átalakítása nem valósulhat meg, ha nem tudjuk megbecsülni a szabadságot, ha megjelenik a relativizmus, amikor relatívvá lesz a különbség szabadság és diktatúra között. Ezért kell a demokráciában is azokra az értékekre építenünk, amelyek a diktatúrában megtartottak bennünket: az emberi szolidaritásra, a keresztény hitre és az emberi méltóság tiszteletben tartására. Ezzel összefüggésben a pártelnök utalt arra is: a pénzügyi válság és az általa millióknak okozott szenvedés nem valamilyen személytelen piaci folyamatok, tőlünk független törvényszerűségek következménye, hanem konkrét emberek erkölcsi fogyatékosságának eredménye, akik loptak, csaltak, hazudtak, és mások rovására akartak meggazdagodni.

Leszögezte: Kelet-Közép-Európában a szabadság, a jog és a jó összetartozására akarjuk építeni egész Európa jövőjét. A mi dolgunk, a felszabadult népek dolga, hogy az európai architektúrában megjelenítsük ezeket az értékeket: az emberi szolidaritást, a keresztény hitet és az emberi méltóság tiszteletben tartására épülő politikát - mondta. Orbán Viktor.

A pártelnök délután négyszemközt tárgyalt Dieter Althaus tartományi miniszterelnökkel is. A megbeszélésen szóba került, hogy a pénzügyi válságot sem Türingiában, sem Magyarországon nem lehet kezelni megszorításokkal, csak gazdaságélénkítéssel és a politika megújításával - áll a közleményben.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. klj_54 2009. augusztus 24. 14:26
  „Nekem nincs gondom a demokráciával!
  Ellentétben a mai ellenzékkel.
  Ha valaki kicsit utánagondol kinek is az érdeke a jelenlegi lezüllesztett rendőrségnek és közállapotnak, az egyértelműen egy autokráciára törekvő csoportosulásra talál.
  Tudom, nem ők kormányoznak, de ők voltak azok akik minden előremutató törvényt megtromfoltak. Nem kellett egészségügyi reform sem!
  Nem kell a megyerendszer átalakítása sem, bár az únió régiókat finanszíroz. Mivel kétharmadosak a fentebb emlitett törvények, én bizony az ellenzék ármánykodását sejtem emögött.
  Egy kevésbé impotens kormány viszont már rég helyére tette volna őket!
  És nem kell jósnak lennem ahhoz sem, hogy a nem buta MSZP bizony saját fegyverével vág vissza majdan a fityisznek...”
 • 55. Zebulon 2009. augusztus 24. 12:16
  „klj: Tudod, az a demokrácia lényege, hogy jogod van másként gondolkodni. Én nem szeretném, ha előírnák nekem, hogy azt kelljen tennem vagy gondolnom amit mások szeretnének nehogy megosszam már a társadalmat. Ez a megosztásról szóló szöveg amúgy eléggé elcsépelt és álszent. Az emberiség igenis megosztott és ehhez joga van. Ami neked szimpatikus az pedig valszeg a totális diktatúra. Ja és hogy az ellenzéket okold a jelenlegi helyzetért? Nevetséges. Az az érzésem a legszívesebben börtönbe záratnál mindenkit aki másként gondolkodik. Sok sikert hozzá, mert jó úton haladunk efelé...”
 • 54. theseus 2009. augusztus 24. 10:21
  „klj: vicces vagy. Mikola elvtárs királyságot akar? Konzervatív, monarchista kommunista? Ha-ha-ha.
  Nincs weboldalad, ahol még több ilyen jó vicc van?”
 • 53. klj_54 2009. augusztus 24. 10:01
  „7 éve figyelem az ellenzéket.
  Amit produkáltak az maga a gyalázat, az ország végletes megosztása.
  Félő, hogy ha meglesz a kétharmad, akkor első viktor von orbán néven királyunk lesz, lévén megtehetik!
  Márpedig, ha Mikola elvtársat hallgatom ez a jövőkép várható :-(”
 • 52. theseus 2009. augusztus 24. 09:52
  „Sólyom és Orbán a legnépszerűbb magyar politikus
  2009. augusztus 24. 07:42

  A közéleti szereplők megítélése mélyponton van, a százfokú értékelő skálán ezúttal 29 pont az összesített népszerűségi mutató. Az átlagpolitikus választók általi minősítése elérhetetlen távolságra került a közepestől, alig az elégséges felett van - ismerteti a Népszabadság hétfői száma a Szonda Ipsos augusztusi közvélemény-kutatásának megállapításait. A középérték közelében csak Sólyom László és Orbán Viktor találhatók, a többiekről egyértelműen kedvezőtlen képet festenek a választók.”
 • 51. Jany22 2009. augusztus 24. 07:27
  „Gondolom az még nem sokaknak tűnt fel, hogy Magyarországról szinte csak őt hívják külföldre magas rangú politikusok; vele tárgyalnak a vezető államok vezetői. Valamint nem lehet véletlen, hogy az Európai Unió legnagyobb frakciójának az Európai Néppártnak az alelnöke.
  Még annyit tennék hozzá, hogy én nem nagyon vettem észre, hogy akár Gyurcsány Ferencet, akár Bajnai Gordont esetleg a nagyhatalmak vezetői magánbeszélgetésekre invátálták volna.”
 • 50. gubanc 2009. augusztus 23. 23:19
  „Csodálkopzom, hogy hozzák a hazai lapok a konferenciát Türingiában.
  Ez kb. olyan, mintha nálunk például Rendszerváltás címmel konferenciát tartottak
  a muzemnak berendezett volt tsz irodában, ahol felszóllalt a határon túlról az oromhegyesi Baljobb Viktor is.”
 • 49. gubanc 2009. augusztus 23. 23:16
  „Belerokkantál abba a kurva nagy elnyomásba, amiben le tudtál érettségizni és mást se láttál.”
 • 48. Zejko 2009. augusztus 23. 23:03
  „BLA BLABLA BLABLA BLA JA MEG IZE BLABLA”
 • 47. Rozsdás 2009. augusztus 23. 21:09
  „Zebulon
  Látod még ezt sem érted "A krumplileves az legyen krumplileves!" !!Ne hazud a joblétet!!!”
 • 46. Zebulon 2009. augusztus 23. 21:00
  „garbon! 39 éves vagyok, vagyis bőven elég időt töltöttem drágalátos kádárunk uralma alatt.. Még ma is előttem van az a legendásan buta, kommunista arca amint végelláthatatlanul hosszú, értelemtől teljesen mentes beszédeit közvetítette az akkor szinte egyetlen fogható csatorna. Érdemes lenne a mai fiataloknak azokból egyet-kettőt lejásztani, hogy ki is lehetett Magyarország első embere akkoriban: " A krumplileves az legyen krumplileves!" Abban persze egyetértek, hogy a kommunista utódpárt miniszerelnökei képesek voltak ezt a lényt alúlmúlni!”
 • 45. Power 2009. augusztus 23. 20:47
  „44. hozzászólás garbon 2009.08.23. 20:30
  Most nagyon meghatottál kedves id. garbon!”
 • 44. garbon 2009. augusztus 23. 20:34
  „Zebulon !

  Én nemm tudom hány éves vagy de nagyon félre vagy tajékoztatva Kádárral kapcsolatban. Én már éltem a vezetése alatt, több róla a mendemonda mint az igazság. De azért hadd jegyezzem meg elmúltam 85 éves de
  személyéhez hasonló politikust a mai rendszerben még lasszóval sem tudnék egyetlen egyett fogni.”
 • 43. garbon 2009. augusztus 23. 20:30
  „Power !
  A jobbik nem mert még nem volt hatalmon de nem is lesz. A munkás párt meg nem létezik hiszen az MSZP lett belőle
  a Türmer csak a farok maradék akivel nem kell számolni.”
 • 42. Bénadoki 2009. augusztus 23. 20:30
  „Miután a Fideszben sztálini diktatúra van,elképzelhetetlen,hogy győzelmük esetén másképpen legyen.”
 • 41. Rozsdás 2009. augusztus 23. 20:29
  „"Hazudtunk,reggel délben,este"!! Ez 20-éve igaz minden magyar pártra!!Kádárt a maga helyén kell kezelni,más a történelmi szituácíó!!!Nem mi voltunk a legutolsók a vidám barakban!
  De ma nem ez a helyzet a globalizáció csatlósa minden volt és jelenlegi parlamenti párt,kiárúsitva az országot saját hasznára és az egész nép kárára!Mind ebből csak 1% húzott hasznot akik ma is diktálják a politikát!!!”
 • 40. Zebulon 2009. augusztus 23. 19:54
  „garbon! Tisztességet Kádártól? Aki minimum 500 embert akasztatott fel, 10 ezreket börtönöztetett be, 100 ezreket rúgatott ki a munkahelyéről és millióknak keserítette meg az életét? Tudod te mit beszélsz?”
 • 39. flexapja 2009. augusztus 23. 19:53
  „orban az utolso szavazasokon együtt szavazott a kormannyal. erröl ennyit.”
 • 38. Power 2009. augusztus 23. 19:48
  „37. hozzászólás garbon 2009.08.23. 19:15
  A Jobbik és a Munkáspárt kimaradt a felsorolásodból, gondolom nem véletlenül...”
 • 37. achilleus 2009. augusztus 23. 19:29
  „34. hozzászólás theseus 2009.08.23. 17:37
  Míg élünk, remélünk. ;-)”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivéreztek a kórházak

Az önkormányzatoknak magukra sincs pénzük, nemhogy kórházaik kirántására a slamasztikából. Csak az… Tovább olvasom