Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Orbán: 73 százalékra csökkentjük az államadósságot

Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

17:20 - "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" - kommentálta a miniszterelnök, hogy az Origo.hu-n megjelent, a Wikileaks-ről kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint a 2006-os választások előtt arról beszélt diplomatáknak: a kampányban "hagyják figyelmen kívül", amit mond.

Orbán Viktor kedden, a kormány kétnapos lovasberényi ülését követő sajtótájékoztatón így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy csakugyan elhangzottak-e a neki tulajdonított mondatok, illetve hogy ez azt jelenti-e, nem mondott igazat.

A kormányfő kifejtette: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne ítéljenek abból, amit "szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek", ezzel ne törődjenek, "egyetlen dologgal törődjenek - és ezt mondtam akkor is - (...), hogy a tettek beszélnek".

17:10 - A kormányfő elmondta, hogy a következő két hónapban két nagyobb összegű hitel jár le, amelyek helyett nem vesznek fel újabbat. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot pedig a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.

Emlékeztetett, a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvényben vállalták, hogy 50 százalék alá csökkentik az államadósság szintjét. Közölte továbbá azt is, hogy a számításaik szerint ha az ország mindenkori költségvetési hiányát 3 százalék alatt, valahol a 2,8 százalék környékén tudják tartani, akkor "onnantól kezdve" az államadósság csökken. Ha 2,8 százalék alatt tudjuk tartani a hiányt a következő években, akkor az államadósság automatikusan csökkenni fog - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kifejtette: az államadósság Európában egyszerre oka és következménye a válságnak, ami azt jelenti, hogy azok az államok, amelyeknek nő az adóssága, egy megállíthatatlan spirálba kerültek, és csak azoknak van esélyük a lassuló növekedés mellett is sikeressé válniuk, amelyek képesek megtörni a spirált, és a mély örvényből képesek felszínre úszni.

Arra az országra, amely nem tud kiszabadulni a csapdából, sötét és nehéz évek várnak - fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel Magyarország nem kíván ezekhez az országokhoz tartozni, továbbra is az "államadósság-csapdából való kiszabadulás" az első számú célja a kabinet gazdaságpolitikájának. "A kormány tehát azon az állásponton van, hogy Karthágót le kell rombolni, az államadósság elleni háborút meg kell nyerni" - mondta.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a kormány - a Fidesz-KDNP háromnapos hajdúszoboszlói frakcióülése után - vasárnap is egész nap tanácskozni fog, hogy a hétfőn kezdődő parlamenti ülésszak első napján meg tudják tenni a további szükséges bejelentéseket.

16:30 - Az idén és jövőre 2 százalékos gazdasági növekedésre számít a kormány. Matolcsy György a kétnapos, kihelyzett lovasberényi kormányülést követően mondta, szavai után azonban Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: ez egy óvatos becslés, amivel ő "nincs kibékülve".

A kormány emellett növeli az adóbeszedés hatékonyságát is, ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít; emellett további 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból - közölte Matolcsy.

Ezen kívül 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, 5 százalékkal az alkoholos termékek, 50 százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra - jelentette be Matolcsy György, hozzáfűzve, hogy ebből összesen 10 milliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában.

A százmilliárdos költségvetési lyuk "befoltozásához" további 10 milliárd forintot a nyugdíjrendszer átalakításával állami kézbe került részvények osztalékából fedezne a kormány.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. DMagóg 2011. szeptember 07. 15:18
  „Böszmébb a Böszménél!”
 • 62. 620829 2011. szeptember 07. 14:56
  „61. Bikisunáj 2011.09.07. 12:30
  "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

  Vagyis kamuzik egy jó nagyot???

  NA KEDVES ÚR..IGAZAM LETT????aKKOR VOLT-E EMELKEDÉS????”
 • 61. DMagóg 2011. szeptember 07. 14:36
  „"...ne figyeljenek oda arra, amit mondok, ..."
  Pedig, hányan (el)hitték, hogy végre valaki, aki mindig igazat mond, nem trükközik, nem csal, lop, hazudik.
  Ám, Gyurcsány bukása is a hazudozás nyílt beismerésével kezdődött!”
 • 60. Bikisunáj 2011. szeptember 07. 12:30
  „"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

  Vagyis kamuzik egy jó nagyot???”
 • 59. DMagóg 2011. szeptember 07. 12:14
  „22. Ferrer 2011.09.06. 18:51: "Mik azok az aromás szeszesitalok? Valaki mondana példát?"
  Gyümölcsöt sosem látott, pl. barackpálinka ízű szeszes ital. Tisztaszesz + aroma, ám semmi köze a valódi barackpálinkához.”
 • 58. lamatic 2011. szeptember 07. 11:55
  „mondjuk "0" csökkenteni a közigazgatást, simán visszaadnánk a hitelt és boldogok is lennénk ?! :D:D”
 • 57. 620829 2011. szeptember 07. 10:30
  „55. ferdzso 2011.09.07. 09:36

  Írtam egy kis sort a chf-hez...olvasd el..és játszd meg!!!”
 • 56. karaly 2011. szeptember 07. 10:12
  „Azt nem értem, hogy aki eltökélte magát az adósságcsökkentésben és ebből a célból képes lassan már mindent elvonni az emberektől, az miért emelte az adósságot az IMF készenléti hitelkeretének felhasználásával?! Ebből vásárolták ugyanis vissza a MOL egy részét az oroszoktól.
  JP ésszel úgy gondolom, hogy ezzel nőtt az államadósság!”
 • 55. Zeppelin 2011. szeptember 07. 09:52
  „Örülök neki, csak az a baj, hogy én döglök bele!”
 • 54. ferdzso 2011. szeptember 07. 09:36
  „Szerintem, jól csinálják! Végül is, valakinek ki kell józanítania, az "elvakult, narancsgőzös kétharmadot".(Aki nem értett velük egyet, azt "komcsi, népellenségének" tartották, pedig, dehogy! Ez is a "vakítás" része volt csupán.) 50 hozzászólást olvasva, látom, talán egyedül "frakk" ad bizalmat, és közben, még ő is "fikázza" tul.-képen, amit tesznek. Hát, jó úton halad az ország, az látszik!... (Az "összeomlás" felé, de sebaj, a "romokból", egy szép új világot lehet majd építeni, -annak, aki épségben ér a "gödör aljáig"!)”
 • 53. Lehiggadt 2011. szeptember 07. 09:30
  „Az igazságos és arányos adózásról:
  Az, hogy az SZJA-t adónak hívjuk, a TB-t pedig járuléknak, az csak parasztvakítás!
  A minimálbéres is adózik, csak járuléknak hívják!
  Viszont a minimálbérből kifizetni az SZJA-t sokkal nehezebb, mint a magasabb fizetésből!
  A progresszív aózás eltörlése nem más, mint felhívás keringőre, hogy támogassatok bennünket, mármint a pártot, de nem az államot, nem a közpénzek kasszáját!
  Már bebizonyosodott, hogy az "ARANYOS" - ja , arányosat kellett volna írnom? adózás nem pörgette fel a gazdaságot, SŐT, ugyanis pont a tömeges vásárlások szűntek meg! Csak meg kell nézni, hogy a boltok miként panganak! Ahol 2-3 évvel ezelőtt a 2-ik számú átkosnak kikiáltott korszakban még sorok állnak, ott most unatkozik a pénztáros - ha még nem bocsátották el!
  No, ennyit erről a szuper garázdálkodási politikáról... Ja, gazdaságpolitikát kellett volna írnom?”
 • 52. frakk 2011. szeptember 07. 09:30
  „52. Demagóg?? Ezt már rám is lehet sütni, nem csak O. V. -ra ?? Semmi változtatni valót nem találok 29. ben. Talán egy "a" magánhangzó felesleg van. :))
  Tudod nem értem az élelmiszerek Áfája épp Angliában nulla százalék, de még Németben is 7%. Ezt miért nem követjük lefelé??? A cigarettát miért nem emeljük 6 Fontra mint Angliában?? Nálunk fele annyiba sem kerül !!! A Fideszre szavaztam , de csalódom bennük egyre többet. Gyakorlatilag egész másképp csinálnám. Ez csupán az Mszp maszatolás továbbvitele.”
 • 51. klj_54 2011. szeptember 07. 09:09
  „29. frakk 2011.09.06. 20:08
  Ne légy demagóg, nem úgy ismerlek!
  Majd ha szigetországhoz méltó fizetések lesznek (Dolgoztam Enfieldben!) akkor lehet elvárni az ottani adó szintet!
  Ez a nép már úgy agyon van adóztatva arányaiban, hogy csoda amiért nem kergették még el hűbéruraikat!”
 • 50. jq 2011. szeptember 07. 09:07
  „Matolcsyt már rég le kellett volna cserélni valami értelmesebbre, van a Fideszben bőven nála jobb gazdasági szakember (nála jobbat amúgy sem nagy feladat találni). Ha valamelyik koncepció nem jött be, fel kell adni, akármilyen szépen is hangzik. Pl lehetne progresszív az adó, mondjuk 16-18-20 %, megfelelően kialakított sávhatárokkal. A jól keresőknek fel se tűnne az a 2-4%”
 • 49. Lehiggadt 2011. szeptember 07. 09:00
  „Aki nem meri beismerni, hogy tévedett, az a saját hazugságainak a csapdájába esik! Ovi nem meri beismerni, hogy Matolcsy egy dilettáns, a gazdaság irányítására alkalmatlan személy!
  "Egy hét alatt közbiztonságot teremtünk"... Ehhez képest az illetékes volt cége (amit eladott - papiron...) minden, a kormányhoz köthető őrző-védő feladatot átvett...
  Nem folytatom...
  A maszop ehhez képest ipari tanuló volt!”
 • 48. Lehiggadt 2011. szeptember 07. 08:50
  „"47. bélás 2011.09.07. 08:36 "
  .
  Csak nem arra gondolsz, mint amikor a Brandenburgi kapura kiírták Honeckernek, hogy az utolsó oltsa le a villanyt... DE EZ NEM VICC - Mo-ot illetően! Én azt hallom mindenkitől, hogy menekülne innen!
  Valaki írta, hogy Líbia felszabadul, de Mo. diktatúra? SAJNOS IGAZ! Hova vezet mindez?
  A valutatartalék elherdálsa BÜNCSELEKMÉNY, amiről pont ők hoztak törvényt! Mikor jelentik fel őket az illetékesek?
  Az ügyészségnek hivatalból kellene eljárni!”
 • 47. 620829 2011. szeptember 07. 08:38
  „Na ennyit a közgazdaságukról...első osztályos anyag...szakközepes közgáz technikumban:A GDP EMELKEDÉS...BELSŐ FOGYASZTÁS ÉS EXPORT NÖVEKEDÉSÉSNEK A KÖVETKEZMÉNYE...AZ ITT MEGJELENŐ EXTRABEVÉTEL IRÁNYULHAT ADÓSSÁG TÖRLESZTÉSRE-BERUHÁZÁSOKRA ÉS VELE ÚJ MUNKAHELYEK TEREMTÉSÉRE...HA A FOLYAMAT EZZEL ELLENTÉTES...A MEGLÉVŐ TŐKE IS EL FOG MENNI!!!!

  szóval matolcsika mehetne egy ilyen oszztályba....ha felvennék egyáltalán.....amit ezek csinálnak az már síralmas...és nem lehet eléggé negativ szót találni rá!pfujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj”
 • 46. bélás 2011. szeptember 07. 08:36
  „azt gondolom Mo. nem éli meg a következő választást, addigra kihalt lesz és elnéptelenedett, de Vikinek lesz egy saját országa”
 • 45. Lehiggadt 2011. szeptember 07. 08:34
  „1: Azt hittem rosszul hallok, de ma reggel is láttam, hogy Ovi 3 milliárd FORINTOS csokkenésről beszélt, de mellette a két pojáca (matolcsy és Szijjártó) rezzenéstelen arccal állt továbbra is!
  2.: A gázolaj jövedéki adójának emelése iszonyatos következményekel fog járni!
  3.: Ha valaminek a jövedéki adóját 50 %-kal felemelik, abból kevesebb fog befolyni, mint atz emelés előtt!
  4.: Az adóbeszedés szigorítása valószinűleg jogos, de az NEM gazdaságpolitika!”
 • 44. Admin07 2011. szeptember 07. 08:09
  „Teljesen leállítja az állami beszerzéseket! (?) A kórházak a csőd szélén állnak.. Ennek ellenére az állami vezetők IPhone-t kaptak, többszázmillióért Superb gépjárművet, 7 milliárdért luxus Audikat, WW Tuareg terepjárót. A testőrsége 10 milliárdért Audi terepjárókat....”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedélyköteles lesz a génkezelt növények virágporát tartalmazó méz is

Az uniós bíróság kimondta, az érintett termékeket előzetes engedélyezés nélkül nem lehet forgalomba hozni. Tovább olvasom