Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Orbán: a hazafiak jobban meg tudnak egyezni egymással, mint az internacionalisták

Orbán Viktor szerint a nemzetközi kapcsolatokban a hazafiak jobban meg tudnak egyezni egymással, mint az internacionalisták.
A miniszterelnök a hagyományokhoz híven a hallgatóságból érkező, írásban feltett kérdésekre is válaszolt szombaton, a Tusnádfürdőn zajló Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján. Az új román kormánnyal való együttműködésre vonatkozó kérdésre válaszolva kitért a hazafias és az internacionalista kormányokkal való együttműködés tapasztalataira.

Kijelentette, hogy Traian Basescu államfőt jó román hazafinak ismerte meg. "Ha jó román hazafival állok szemben, meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, amelyek a román és a magyar hazafiaknak is megfelelnek" - jelentette ki. Hozzátette, izgalommal várja, hogy az őszi parlamenti választások után internacionalista vagy hazafias kormány alakul Bukarestben.

Orbán Viktor elmondta, azért vállalt stratégiai partnerséget Tőkés Lászlóval és az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP), mert néhány rendíthetetlenül képviselt cél - mint például az autonómia - szövetséget hozott létre közöttük. "Stratégiai szövetségben vagyunk, és kívánok sikert számukra, de nem kívánok konfliktusba keveredni azzal a 80 százaléknyi magyarral, akik a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavaztak. Úgy tegye a miniszterelnök a dolgát, hogy a magyar eszmék irányában való elmozdulást és az itteni magyar egységet is szolgálja" - összegezte a feladatot.

Az erdélyi magyar összefogásra vonatkozó kérdésre azt hangsúlyozta, hogy az összefogáshoz erő kell. Kétségbeesettségből, szétesettségből, töredékpártokból nem jön létre erő. Azért tartotta nehéznek az Erdélyi Magyar Néppárt dolgát, mert egy erős RMDSZ-szel szemben próbál néhány ügyet győzelemre vinni. A Fidesz 1994-es dilemmáját is felidézte. Elmondta, amikor "darabokra zúzták az első magyar polgári kormányt", a Magyar Szocialista Párt valamennyi korábbi ellenzéki pártot, így a Fideszt is meghívta a kormányba. "Ha akkor igent mondtunk volna, erkölcsileg elbukunk, és esélyünk sincs, hogy az országrontó szocialista kormányokat leváltsuk" - állapította meg. Az elmondottak alapján kívánt "jó szerencsét" az erdélyi pártoknak, hogy eldöntsék: összefognak-e vagy nem.

A hallgatóság és a miniszterelnök párbeszédét moderáló Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára összegző szavaiban az autós navigációs eszközök szótárából vett hasonlattal élve elmondta: újratervezésre van szükség, mert új helyzetbe került Európa, Közép-Európa és a határon túli magyarság. Úgy vélte, a Tusványos keretében Tőkés László és Orbán Viktor pár navigáló műholdat azonosított. Az államtitkár Bibó István gondolatát idézve megállapította: a fejődéshez a szabadság és a közösség ügye egy ügy kell, hogy legyen.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. tucat 2012. július 29. 16:59
  „Fiaink és lányaink Londonban vívnak nemes küzdelmeket más nemzetek ifjaival. Szemmel láthatóan nemcsak a legjobb tudásuk szerint, minden erejüket megfeszítve, hanem mélyen tisztelve, megbecsülve, nyugodt szívvel állíthatom: szeretve is az ellenfeleiket. Ők tudják, hogy a többiek ugyanilyen teljes jelenléte nélkül a verseny sem létezne. Így válik az olimpia az egész emberiségnek a versenyjátékokban megnyilvánuló, valóban felemelő, a valódi intelligencia világot átfogó diadalát hirdető együttműködésévé. Ezért hullott alá a stadionban hét-milliárd szem konfetti a megnyitó ünnepségen...
  Kemény, kérges szívű, tökös legény vagyok, de azok a srácok is megdobogtatják a keringető szivattyúmat, akik nem értek el kiemelkedő sikereket a küzdelemben, s már kiestek a versenyből; rájuk éppúgy büszke vagyok. És más nemzetek ifjaival sem kevésbé rokonszenvezek, mert mindegyiktől ugyanazt a tiszteletet és alázatot tapasztalom, amely régi idők gyermeki tisztaságát és az ártatlanság báját is felidézi bennem: csodállak és szeretlek, világ!

  Remélem, miniszterelnök úr, ez a világ sokkal inkább a Londonban küzdő ifjaink embersége alapján igyekszik képet alkotni fél-ázsiai mivoltunk lényegéről, mint az ön színielőadásinak a - mondjuk így - nem éppen egészséges és megnyugtató üzeneteiből.”
 • 30. tucat 2012. július 29. 16:30
  „27. Roxy08 2012.07.29. 08:54
  :)”
 • 29. DMagóg 2012. július 29. 13:20
  „"Orbán: a hazafiak jobban meg tudnak egyezni egymással, ..."
  Ki mondta, hogy hazafi? Ja, Ő maga! Ha már ez is elég, akkor én is az vagyok!
  Sokan vannak -bár, nem elegen- akik el is hiszik hazafiúi mivoltját.
  Egy alapos -egyébként is kötelező- munkaalkalmassági vizsgálat nem ártana már!
  Nincs egy orvos, aki ki merné mondani a valós állapotot?”
 • 28. tzs_szeged 2012. július 29. 09:07
  „"Ha jó román hazafival állok szemben, meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, amelyek a román és a magyar hazafiaknak is megfelelnek"

  Kis probléma, hogy más gondolnak ők a hazafiságról, mint mi.

  Aztán logikai alapon: a fenti mondatból következni tűnik az, hogy ha nem találkák meg a megoldásokat, akkor OV nem jó román hazafinak minősíti tárgyalópartnerét - már előzetesen. Talán nem kellene ilyen kijelentést tenni, mert ez nagyon sértő a majdani tárgyalópartnerre nézve. Vajon OV mit szólna, ha egy román politikus őt nem jó magyar hazafinak nevezné?
  Persze lehet, hogy az, de akkor meg OV hazudott.”
 • 27. Roxy08 2012. július 29. 08:54
  „tucat!
  Mindjárt az elején elhibáztad, az első bekezdésben.
  Fordítva ül a lovon, és a farához beszél. Ezért kapjuk a ló-citromot.”
 • 26. scott1 2012. július 29. 08:29
  „Tábornok1 ide jutottunk!
  Ebben a helyzetben vagyunk már 5-6 éve, csak te meg a troll haverjaid 2010-ig nem voltatok hajlandó csak tapsikálni... ne akard már beadni, hogy a megkétszerezett munkanélküliség, a 900 ezer BAR listás, a megkétszerezett államadósság, a több tízezer ember akinek mindenét elárverezték elkerülte a figyelmeteket vagy nem érintette a kisembereket :D
  Szavaikból kiderül? Ugyan idézd már azokat a szavaikat! :D
  Naponta írjátok tele a fórumot, hogy aki hozzátok hasonlóan nem egy sikertörténetnek fogja fel az előző kormányzati ciklust az droid, agymosott, pártkatona! Mennyi ilyet másoljak ide??? Szóval neked a megosztásról papolnod nevetséges, bár nem mintha érdekelt volna bármikor is téged a valóság...”
 • 25. északmagyar 2012. július 29. 08:29
  „Hát orbántól ez a megfigyelés kb. olyan, hogy a keresztények jobban kijönnek egymással, mint a melegek.
  Talán azért, mert utóbbiak nem birkamód ugyanazt hiszik mindenben.”
 • 24. scott1 2012. július 29. 07:44
  „Utazo! Te egy troll vagy, vagy csak egyszerűen egy tájékozatlan dilettáns, ennyi blődséghez már tehetség kell!”
 • 23. Tábornok1 2012. július 29. 07:30
  „Olyan ember beszél a hazafiságról, aki tönkre teszi a kisembereket, hogy maguknak több jusson.
  Szavaikból kiderül, hogy szerintük Magyarországon kétfajta ember van: FIDESZ-párti, és az ország ellenségei.
  Sajnálom, hogy így állunk, de a 2/3-ad az 2/3-ad, azt csinálnak velünk amit akarnak.
  Sajnos ide jutottunk.”
 • 22. margot 2012. július 29. 07:21
  „Egy elmebeteg képzelgése.”
 • 21. bambinaXX 2012. július 29. 06:11
  „15. utazó! Úgy látom te nem utazgatsz a nagyvilágban mostanában.. és híreket sem olvasol, csak egyoldalúan.. Még, hogy nincs válság?! épp itt szólt egy cikk egy spanyol városkáról, ahol a középosztálybeliek is élelmiszercsomagot, segélyt kérnek..
  14. SP! Ez háborít engem is! És még mindíg nem szüntették meg a lehetőségét az offshore cégek működésének.. A MOL-nak is sok ilyen van..
  Mellesleg hol a másik hsz.-om?”
 • 20. tucat 2012. július 29. 04:12
  „Attól tartok, miniszterelnök úr, most már tényleg nagyon nagy a baj ("szörnyű helyzetben vagyunk", ahogy a minap mondta, és sajnos valóban nem csak ön, hanem mi is): a ló nekiiramodott, túl messzire vágtázott, ahonnan már nem tud saját erejéből visszatérni. De mintha sejtené is, mert meg sem próbál visszafordulni.

  Azt azért még remélem, hogy azok, akik egyáltalán tudnak valamit erről a cseppnyi országról meg a "fél-ázsiai" lakóiról, nem azonosítják teljes egészében önnel. Széthúzó, önbizalom-hiányos, fegyelmezetlen, és ezért sokat szenvedő népség vagyunk, s ebben ön sem vétlen, de azért annál, amelyet ön szán nekünk, kicsivel mégiscsak jobb sorsra érdemes. És ezt, tarthat tőle, bizonyítani is fogjuk. Legkésőbb szűk két esztendő múlva. Persze, addig még sokat javíthat a helyzetén, amely sajnos részben a mi helyzetünk is. Például kezdhetné a terápiát azzal, hogy elviteti a koronát a Parlament előteréből, hogy ne kelljen mindennap látnia. Azután több időt szentelhetne a focira, nem a stadionépítésre, hanem a csapatjátékra, ahol ismét megtanulhatja, hogyan kell sportszerűen veszíteni. Higgye el, az is van akkora testi-lelki teljesítmény, mint a sportszerűen viselt győzelem! Valaha, gondolom, ment ez, amikor még sokat focizott, és talán újra beletanulhat még egy kicsit a saját érdekében is, meg a miénkben is. Mert, tudja, ázsiai eredet ide vagy oda, mi azért már hosszú ideje európaiak vagyunk, annak is érezzük magunkat, kezdtük is megszokni ezt az utóbbi időben, és szeretnénk azok is maradni. Ne is próbáljon visszaterelni bennünket se Etelközbe, se az Urálba, és itt se rendezzen be se választott fejedelem vezérelte törzsi-nemzetségi társadalmat, se istentől származtatott, egyházzal erősített királyságot, uram, mert biztosra veheti: nem fog menni. Még csak ne is játszadozzék a politikai rendszer megváltoztatásának a gondolatával, mert erre sem kapott tőlünk semmiféle meghatalmazást, ahogyan sok egyébre sem, csak elfelejtette ezt. Sokan értékelnénk azt is, ha a szomszédainkat se hergelné, mert mi valóban békében szeretnénk élni és együttműködni velük is. A soron következő választásokat is inkább itthon próbálja megnyerni, s ha még van, aki hisz önnek, akkor elvben erre is esélyes lehet, akár anélkül is, hogy a választási törvényt kénye-kedve szerint tovább fabrikálná az alagsori házi műhelyében.
  Még egy javaslatot, ha megenged: próbálja önmagát és az ön által előállított helyzeteket kívülről szemlélni! Tanulságos lesz, feltéve, hogy sikerül. Mit gondol, sikerülhet még emberré vedlenie? :S Jó lenne, mert a világ előtt tízmilliónyi fél-ázsiait képvisel, ha ugyan ez érdekli még. Bennünket igen, és egyre jobban zavar is.
  Az egyre biztosabbnak tűnik, hogy barátja egy sincs. Mert ha lenne, már régen a fülébe súgta volna, dacolva a megsemmisítő haragjával is: "Állj le, ne csináld ezt tovább egy percig se! Szörnyű helyzetbe hoztad már így is magad!" Sajnálom, hogy ennyire elmagányosodott, vagy, hogy ennyire aljasul tolják maguk előtt, és kihasználják, amíg lehet, és senki sincs, aki figyelmeztetné. De azt, hogy csupa ütődött veszi körül önt, akik majd önként zuhannak önnel együtt a mélybe, nem hiszem.

  A személyes adataimat a szerkesztőséből kipasszírozhatja, de a száműzetésemmel, vagy azzal, hogy netán baleset áldozata leszek, nem megy már semmire, mert sok százezer tucat fél-ázsiai ébredezik, akiket már aligha tud tündérmesékkel visszaaltatni, vagy kuruc indulókkal önmaguk ellen vezetni. :)

  Mielőbbi jobbulást, uram, mindannyiunk érdekében!”
 • 19. qrumpli 2012. július 29. 04:08
  „Ha ilyen az ország első( legokosabb) embere,
  vajon milyen a többi?
  Néha azért lejárnak a fáról?
  Lassan szégyenlem a magyarságom ,tehát a céljukat elérték.”
 • 18. deszkás 2012. július 28. 22:36
  „A NAGY sportember. Az első (igaz bronz) érmünk nem volt olyan fontos mint BÁRMI Tusnádosdánosfürdőn?”
 • 17. deszkás 2012. július 28. 22:31
  „Az a hazafi aki még országa zászlaját sem ismeri?”
 • 16. deszkás 2012. július 28. 22:28
  „Inkább komcsizz mint sokan teszik.”
 • 15. Utazo 2012. július 28. 21:22
  „Ez az ember ha tukorbe nez ott mit lat? Ellenseget? Mert vele van gond, miatta nem tud Mo kimaszni a szarbol, mar nehany eve. Ja, valsag VOLT! De mar nincs! Sehol Europaban,csak egyedul Mo-on!
  Europa NEM kinodik valsaggal, ez csak a duma. Ja, hogy minden orszagnak van problemaja a munkanelkuliseggel, stb..
  Es? Megoldjak! Nem ragodnak a szaron, nem keresnek bunbakot, nem mutogatnak masra, hanem elore nezve, megoldast keresve, a legjobb tudasuk szerint oldjak meg az adott orszag vezetoi a problemakat. Nem a sajat onos erdekeiket nezik, nem a sajat zsebuket tomik!
  Nem ellensegeket kell krealni, keresni, hanem baratokat, szovetsegeseket!
  Valamit csinalni kene, de tobbet esszel mint erovel!
  Csak okosan!”
 • 14. SP 2012. július 28. 20:51
  „Ezt a nagy csontot is meg kéne rágni:

  Szigorúan titkos
  dossziék: offshore-nagyhatalom a magyar elit

  http://atv.hu/cikk/20120728_szigoruan_titkos_dossziek_offshore_nagyhatalom_a_magyar_elit?source=hirkereso”
 • 13. roxper 2012. július 28. 20:42
  „Ezen már semmilyen gyógykezelés nem segít!”
 • 12. kumisz 2012. július 28. 20:24
  „És mégegy lefekvés előtt:)

  "- Ki kell mondanunk, hogy az európai válság lényegében Brüsszel válsága. Brüsszel az elsődleges akadálya annak, hogy nem találjuk a megoldásokat a nemzetgazdasági bajok kezelésére."”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés: a román politikusok közül Basescu jött legközelebb a magyarokhoz

A román politikusok közül Traian Basescu felfüggesztett államfő került a legközelebb az erdélyi… Tovább olvasom