Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Orbán a HÖOK-elnöknek: semmilyen meglepetést nem okoztunk

Döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk - írta válaszlevelében Orbán Viktor Nagy Dávidnak, a HÖOK elnökének.
Döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk - írta válaszlevelében Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Dávidnak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökének, aki előzőleg szerda délutánra hallgatói fórumra hívta meg a kormányfőt.

A levelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el kedden az MTI-nek. Ebben az áll, hogy Orbán Viktor jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett.

"Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk" - fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak - írta.

"A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat" - zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedd délutánra megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét a minisztériumba.

HÖOK: nem kaptak előzetes tájékoztatást a kormánytól

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem kapott előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A HÖOK a kormányfő válaszlevelére reagálva kifejtette: azzal ellentétben nem kaptak előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről, az önköltséges hallgatók ilyen mértékű arányáról, a diákhitel2 ilyen formában és mértékben történő bevezetéséről.

Valójában nem történt érdemi egyeztetés a hallgatói szerződést illetően sem: annak bevezetését tényként ismertették, s bár egyet nem értésüket és határozott tiltakozásukat többször, több módon kifejezték, kifogásainkat a törvényhozó egyáltalán nem vette figyelembe - fejtették ki.

Orbán Viktor kedden azt írta Nagy Dávid elnöknek, hogy "döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk". A kormányfő arra reagált, hogy a HÖOK előzőleg szerda délutánra hallgatói fórumra hívta meg a kormányfőt.

A válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el kedden az MTI-nek. Ebben az áll, hogy Orbán Viktor jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett.

"Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk" - fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak - írta.

"A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat" - zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. strangerrr 2012. december 11. 19:45
  „20. Igen, ennyi volt a nagy terv, hogy elengedik a költségvetési hiányt. Mindezt persze az államadósság elleni küzdelem jegyében:)
  Az uniós pénzek el nem költése meg közbotrány, jellemző a magyar társadalomra, hogy ebből nincs ügy, pedig, gondoljuk csak el, mit jelentene a magyar gazdaságnak (vállalkozásoknak, munkahelyeknek, a költségvetésnek) 2015-ig 1000 milliárd Ft.”
 • 20. macs 2012. december 11. 18:31
  „18. strangerrr,
  szerintem az 1. és 2. meg volt, mindent szépen elterveztek. Nem számítottak arra, hogy az Unió nem engedi elszállni a hiányt, illetve nem kalkuláltak a görög válság eszkalációjával és az intézkedések gazdaságra gyakorolt negatív hatásával.
  Ami a beragadt uniós pénzeket illeti, arról is ők tehetnek, hiszen majd 1,5 évig leállt minden az átszervezések miatt.”
 • 19. strangerrr 2012. december 11. 16:54
  „Ezek után nem meglepetés, hogy a Tárki közvélemény kutatása szerint ez a kormány a legrosszabb 1990 óta.
  Igen még a Gyurcsány kormányt is sikerült kicsit alulmúlni.
  http://index.hu/belfold/2012/12/10/orban_es_gyurcsany_kapta_a_legrosszabb_osztalyzatot/”
 • 18. strangerrr 2012. december 11. 16:51
  „Nekem meglepetést okoztak. Kb 2008-ban már látható volt, hogy 2010-től a fidesz jön.
  Én arra számítottam, hogy 2010-ben már úgy áll fel az új kormány, hogy
  1) Megvannak a tervei, hogy melyik ágazatban mit akar/mit tud csinálni (főleg a gazdaságpolitikában)
  2) Megvan az apparátus, már alsóbb szinteken is ki van találva, ki hova kerül az államigazgatásban, és mit fog csinálni, merre indulnak el

  Ehhez képest (így 2012-re nyilvánvaló), semmiféle elképzelésük nem volt, a döntési folyamat azóta is irtó lassú, kapkodó, ad-hoc, hozzá nem értő. Össze-vissza módosított jogszabályok, költségvetés, alkotmány (!).
  Teljes a jogbizonytalanság, nem lehet tervezni semmit, hiszen 2 hét alatt jöhet egy újabb különadó, jogszabály változás, átszervezés stb.

  Jól mutatja mindezt pl. az uniós pénzek lehívása is. 1000 milliárdokat (!) nem fogunk elkölteni, de közben kuncsorgunk, hogy a következő uniós ciklusban se adjanak kevesebbet.”
 • 17. csuszpicsuka 2012. december 11. 16:02
  „"semmilyen meglepetést nem okoztunk"
  TÉNYLEG NEM !”
 • 16. queenmargareth1 2012. december 11. 13:42
  „a dr=drága, bocs”
 • 15. queenmargareth1 2012. december 11. 13:31
  „:) fáj, mi?de nem mindenki veszi be a cumit, dr.igazsákereső., dobó satöbbiek.Hogy miért ez a kicsi szókincs?! Mert ennyi a miniszterelnök, kész!”
 • 14. X_Y 2012. december 11. 13:31
  „4.igazságkereső2012.12.11. 11:27
  5.kontrapista 2012.12.11. 11:27

  Elvtársak, nektek lassan kitelik az időtök...még lehet egy kicsit elmúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóóóócéééééééééééévezve óbégatnotok, de már nem sokáig...aztán ha minde n jól megy örökre elenzékben lesztek. Hacsak le nem váltjátok le az egész népet. De kontrapista-féle pénzért műmagyarkodókkal sem mentek sokra”
 • 13. Bakker18 2012. december 11. 13:19
  „Ez az amihez minden komment felesleges:))Cinikus és gusztustalan..de valóban nem okoztak meglepetést,és az is megnyugtató hogy erre a jövőben is számíthatunk,hát...nem köszönöm meg!!!”
 • 12. DMagóg 2012. december 11. 13:01
  „"... semmilyen meglepetést nem okoztunk"
  Tény! Bár néhányan nagyon meglepődtek! Az meg, az Ő bajuk!”
 • 11. NP1 2012. december 11. 12:47
  „catroot 2012.12.11. 11:58

  Neki mindig és mindenre ez az érv.”
 • 10. Logaritmus 2012. december 11. 12:46
  „Engem nem lepett meg, hogy megint hazudott.”
 • 9. catroot 2012. december 11. 11:58
  „4. igazságkereső 2012.12.11. 11:27

  Most komolyan az elmúltnyolcévezés az érv?”
 • 8. papika56 2012. december 11. 11:42
  „Ez a dakota fordítva ül a halott lován !
  Szánalmas egy kormány! Csak hauzudoznak össze--vissza , és sajnos van még egy pár fann aki el is hiszi !
  Vajon orbán gyerekei miért az USA ban tanulnak a Soros Alapítvány pénzén ??”
 • 7. dondongó 2012. december 11. 11:39
  „5. kontrapista 2012.12.11. 11:27
  A szókincsbül éppen futná, de úgyis kimoderálnák, pedig nem kéne.:-)”
 • 6. NP1 2012. december 11. 11:31
  „Ez a zember mondta Gyurcsányról, hogy hazudik?
  Elképesztő.
  Ez már egy másik minőségi kategória, vagy egy másik Univerzum.
  Orbán mérőszámként fog bevonulni a politikatörténetbe...”
 • 5. kontrapista 2012. december 11. 11:27
  „1.maargíít
  Lehetne tárgyilagosabban ? Nem futja többre a szókincsből ?”
 • 4. igazságkereső 2012. december 11. 11:27
  „#1. queenmargareth1 2012.12.11. 11:04 A minősítést az esetek nagy többségében mindig magából kiindulva teszi meg az ember! Csak emlékeztetőül, mert szelektívnek tűnik az ön emlékezete: azért a szocialista-paternalista korábbi kormány is megtette a magáét, nemde bár?!!”
 • 3. kilo 2012. december 11. 11:20
  „A zember, aki sohasem hazudik. "Ne azt nezzek, mit mondok, hanem hogy mit csinalok."”
 • 2. DMagóg 2012. december 11. 11:16
  „"... a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról."
  Blöffölünk, folymatosan!
  "Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak"”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP feljelenti az MVM vezérigazgatóját, a cég tagad

Feljelentést tesz az MSZP Demokrácia Központja a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM)… Tovább olvasom