Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Orbán: a kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében

A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért - ezt tanultuk a miniszterelnök szerint Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivistától, akit Orbán Viktor pénteken tüntetett ki a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével. A szovjet idők ismert ellenállója az ünnepségen azt mondta, a kommunisták nem tűntek el, csak átkeresztelkedtek.
Schmitt Pál köztársasági elnök Vlagyimir Bukovszkij neurofiziológusnak, emberi jogi aktivistának a kétpólusú világrend megbontásáért és a demokrácia előmozdításáért, valamint Magyarország szabadságának kivívásáért tett erőfeszítéseiért adományozta - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Orbán Viktor a kitüntetési ceremónián azt mondta: "azért jöttünk össze, hogy tisztelegjünk az előtt az ember előtt, aki a kommunista diktatúra áldozataként a hatalmi önkény elleni harcra tette fel az életét, (...) arra, hogy mindig, minden körülmény közepette kimondja az igazságot". Az igazság adott erőt mindazoknak, akik életüket áldozták vagy kockáztatták a totális diktatúrák évtizedeiben és Vlagyimir Bukovszkijnak is, hogy küldetését teljesíthesse - fogalmazott.

A kommunizmus annyira fanatikusan hitt a jövőben, a saját jövőjében, hogy a múltat kis híján végképp eltörölte, legalábbis azt gondolta, még erre is képes; ezért voltak a kommunisták biztosak abban, hogy minden bűnre - a gyilkosságokra éppúgy, mint a gulágok poklára vagy az ávó pincebörtöneire - bocsánatot nyernek a felejtés által - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy csak egy valami akadályozta meg őket ebben a szándékukban, mégpedig "az ember"; "az ember, akit porszemként félresöpörtek az útjukból, az ember, akit a kommunizmus legkevésbé sem tisztelt, és akit a legkevesebbre sem tartott". "Az ember, akinek egy tiszteletreméltó példánya áll most itt előttünk" - jelentette ki Vlagyimir Bukovszkijra utalva, aki - mint mondta - minden energiáját a nyugati közvélemény felrázásának szentelte.

"A múlttal való szembenézés nem dekadens hobbi, hanem a jövő szempontjából létfontosságú" - idézte Orbán Viktor a kitüntetettet.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy "a múlt helyretételének szükségessége bennünket is kötelez", ugyanis a magyarok a történelmük során megtanulhatták, hogy az a nép, amely hajlandó feladni az igazságot egy kis jólétért, az egyiket sem érdemli, és végül mindkettőt elveszíti.

Az igazságnak nem csupán a diktatúra az ellenfele, a demokráciában is védelemre szorul, "ezért szükségünk van azokra, akik időről időre felráznak bennünket - hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki szerint Vlagyimir Bukovszkij életművével zsinórmértéket szolgálat valamennyi magyarnak és közép-európainak.

Az emberi jogi aktivista, a szovjet idők ismert ellenállója - miután átvette a kitüntetést - emlékeztetett, 1991-ben sokat győzködte az akkori orosz vezetést, hogy egy nürnbergi pert kellene kezdeményezni a kommunizmus felett, ám ez nem sikerült, és így "ez a gonosz továbbra is itt van velünk". Véleménye szerint a kommunizmus feletti bírósági eljárás lefolytatása nélkül a kommunisták sem tűntek el, csak átkeresztelkedtek. "Egy idő elteltével ugyanezek az emberek újra előbukkantak - most már más néven -; volt KGB-sek, akiket Lenin a kommunista párt felfegyverzett egységének tekintett".

"Ma éppen ők rendelkeznek annak az országnak a sorsa felett, ahol én születtem. És természetesen azon ügyködnek, azon munkálkodnak, hogy visszahozzák mindazokat az attribútumait az egykori kommunizmusnak, amely ellen mi küzdöttünk." Beleértve a politikai elnyomásokat, a cenzúrát és a Szovjetunió egykori befolyási övezeteinek helyreállításait a világon, nyomásgyakorlás útján a Baltikum országaival, Grúziával és Kelet-Európa országaival szemben - mondta Vlagyimir Bukovszkij.

Hozzátette, nem tűntek el az ő "nyugati kollégáik" sem, akik ma is "arra tesznek kísérletet, hogy megmentsenek minket saját magunktól, megmenteni a bolygót tőlünk, (...) megmenteni a társadalmat tőlünk".

Mint mondta, különösen meghatotta, hogy Magyarországon vehet át kitüntetést, "abban az országban, amely példát mutatott nekünk a kommunizmus elleni harcban akkor, amikor én 14 éves voltam", 1956-ban.

Megjegyezte, külön öröm számára, hogy egy olyan kormány van Magyarországon, amely - mint mondta - helyesen értékeli azokat a folyamatokat, amelyek a múltban zajlottak, és hozzá hasonlóan gondolkodik a jelenről és a jövőről is.

Bukovszkij összesen 12 évet töltött börtönökben, büntetőtáborokban és pszichiátriai klinikákon szovjetellenes agitáció miatt egészen addig, amíg 1976-ban a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottsága politikai bizottságának döntése nyomán ki nem cserélték Luis Corvalán chilei kommunista vezetőre, és meg nem fosztották szovjet állampolgárságától. Az író 1992-ben Borisz Jelcin utasítására nyerte vissza állampolgárságát. 2007 végén Bukovszkijt is jelölték orosz elnöknek, a Központi Választási Bizottság azonban nem fogadta el a jelölést, kizárta őt az indulók közül.

A pénteki budapesti ünnepségen részt vett mások mellett Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, több államtitkár és kormánypárti országgyűlési képviselő is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. TomborBözse 2011. április 30. 19:51
  „Sokféleképpen definiálták már.
  1) Az emberiség előtörténetének vége és lényegi történetének kezdete
  2) az ötödik társadalmi alapforma.
  3) Nem eszme vagy végállapot, hanem a valóságos mozgalom maga, mely megváltoztatja a fennálló állapotot
  4) Osztálynélküli, közösségi társadalom
  5) A közösségi társadalom, melynek elosztási alapelve: "mindenki a képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint"

  Szóval valami ilyesmi. Osztálynélküli társadalom: osztályok nélkül, állam nélkül, tulajdon és pénz nélkül, munkakényszer nélkül, hatalom, elnyomás és kizsákmányolás nélkül - meg a mozgalom ami ennek elérésére törekszik.

  Az egy másik történet, hogy mindezt hogyan és meg lehet-e valósítani...

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Más tollából, de ez a megfogalmazás közelít ismereteim szerint a valósághoz.
  Anno... mindenki tudta, hogy ez soha nem valósulhat meg.
  A mai felfogás szerint és ezt ráadásul a jelenlegi kormánypártiak előszeretettel szajkózzák, aki nem fidesz-hívő, az mind komcsi.
  A fogalomzavar élénken terjed és terjedt.
  Mindenki várta a pozitív változást, ezért is szavazott rájuk, de ezzel a dumával is csak a gyűlöletet szítja, miközben észre kellene már venni, hogy nagyon rossz úton haladunk!!!”
 • 21. deszkás 2011. április 30. 10:01
  „Orbán úr hadilábon áll a fogalmakkal igy mit lehet várni egy átlagpolgártól. Miért van az az érzésem keresi a konfliktust vagy a romák (esetükben rejtetten) vagy a komcsik de mindig feszültséget csinálni.A húsz év előtti negyven évben állandóan kapitalistáztak most a forditottja történik megoldás nélkül.”
 • 20. CsImre 2011. április 30. 00:07
  „Ezt a beszédet Kínában kellene elmondani. Úgy lenne elegáns.”
 • 19. ferdzso 2011. április 29. 22:17
  „Némi ellentmondás van a dologban. Úgy tudjuk, egyszerű családból származik. Olyanból, akik manapság, nehezen teremtik elő a kenyeret is az asztalra, taníttatni nem fogják tudni a gyerekeiket, mert ez már csak a gazdag réteg teheti meg. A "kommunizmusban", egyetemet végezhetett, és ezáltal, ma a csúcsra ért! Hát, tényleg "utálatos" korban nőtt fel, talán jobb lett volna kihagyni a történelemből azt a kort. Így volt ezzel Torgyán Józsi bácsi is, hogy a "legvadabb" időkben, jogot tanult, ügyvéd és politikus lehetett. Mind ketten értelmiségiekké váltak (sokad magukkal), és most "kaktusz a tányérba" amiből előtte ettek. Úgy látom, így van ezzel, sok választó is manapság: Szerettük őket, de már "kaktusz az egészre"! Példát mutatnak ebben...”
 • 18. bánki 2011. április 29. 22:13
  „Ez igaz !
  A holokauszt ehhez képest laza új gyakorlat volt, legalábbis az áldozatok számát tekintve.”
 • 17. deszkás 2011. április 29. 20:46
  „És a tapsikoló püspök úr.”
 • 16. queenmargareth 2011. április 29. 19:19
  „bocs, nem néztem:páa térne, helyett pápa térnek”
 • 15. queenmargareth 2011. április 29. 19:17
  „15. 9349779 2011.04.29. 18:58 én is ezt írogattam többször, hogy Mo-n nem m volt az igazi nagy kommunizmus, szocializmus inkább. Én kérdezgetem a Szüleimet és Ők mesélnek az 50-es évektől, mindent, a rosszat is, de azt mondták és más idősebb ember is:hogy ilyem mocskos politika nem volt, főleg mint az utóbbi egy évben.
  És igen:Most nem az osztrákoktól kell függnünk, csak egy elmebeteg embertől, aki a Moszkva teret II. János Pál páa térne, a Köztársaság teret:Széll Kálmánnak nevezi.
  Na, most a szegedi moszkvai krt, mi lesz?”
 • 14. ferdzso 2011. április 29. 18:51
  „...-"a fasizmusról nem is beszélve"... -(folytatta volna tovább, de elszakadt a papír, amire feljegyezte népünket "felemelő" nemes gondolatait).”
 • 13. queenmargareth 2011. április 29. 18:37
  „a kommunizmus teremtené a legnagyobb, szinte katonás rendet. Mo hol volt ehhez, főleg a 60-as évektől???????
  és tényleg, sokkal szörnyűbb dolgok voltak már a világban.......ilyen f.... !
  fideszesek nézzétek a csodálatos Frizbit, mert Hajdúnál állítja be magát, hősnek, ártatlannak, JÓ-nak”
 • 12. deszkás 2011. április 29. 18:27
  „Ja BABAR! Hol volt kommunizmus szerinted?”
 • 11. deszkás 2011. április 29. 18:18
  „Csak ennyire futi?”
 • 10. babar 2011. április 29. 17:48
  „Nem az a baj, hogy volt kommunizmus, hanem az, hogy én (családom) nem tartoztam a kedvezményezettekk közé! Bár azokból volt (VAN!) nem kevés!!! És ők mindig is nosztalgiával tekintenek vissza. Az nem érdekel senkit, hogy előnyeik miatt mások a háttérbe szorúltak! Igaz-é eeetársak? Hehehe”
 • 9. varadipal 2011. április 29. 17:21
  „Az inkvizició, a dél-amerikai és ausztrál őslakosság kiírtása, a rabszolgaság, a keresztes háborúk, az első és második világháborúk kirobbantása semmiség. Lehet, hogy a diktátor egy kissé csőlátó lett?”
 • 8. jozko 2011. április 29. 16:54
  „Lenin idejében még nem volt KGB.

  1917-től 23-ig a CSEKA,
  23-tól 43-ig a GPU /OGPU /,
  43-tól 54-ig az NKVD,
  54-től az "összeomlásig" a KGB töltötte be a szovjet" ÁVH " szerepét

  Mondjuk a lényeg ugyanaz.”
 • 7. szatyi 2011. április 29. 16:36
  „"5. LukSzusz 2011.04.29. 14:01 "

  Milyen vezető posztokra gondolsz?”
 • 6. csergemerge 2011. április 29. 15:21
  „"A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja."
  Alekszandr Szolzsenyicin”
 • 5. LukSzusz 2011. április 29. 14:01
  „Ez így igaz,és sajnos még mindíg vezető poszton vannak Kovács,Lendvai,Szekeres stb,kádár et,kollégái.
  Érdekes,Amerikában,némezországban soha nem volt kommunista hatalom,ezért 50 évvel vannak előrébb,a kommunizmusban is mindenki NSZK-ba disszidált,nem a nagy CCCP-be,.”
 • 4. CsImre 2011. április 29. 13:23
  „http://www.youtube.com/watch?v=ju3h7yk4Hcg”
 • 3. bo 2011. április 29. 13:01
  „Szerintem meg maga OV a baj!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perbe fogják a jegyzőt a West Balkán-tragédia miatt

Pert indít a VI. kerületi jegyző ellen a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia egyik… Tovább olvasom