Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: a kormány vállalja a kommunista múlt rendezésének jogszabályi előkészítését

A kormány vállalja a kommunista múlt rendezésének jogszabályi előkészítésével kapcsolatos munkát, és azt el is fogja végezni - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfő délelőtti ülésén hozott döntést az állampárti múlttal összefüggésben. A kormánypárti képviselőcsoport - ahogyan azt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ismertette - felkérte a kabinetet, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kifejtette: miután az új alaptörvényben megteremtették az alkotmányos alapjait annak, hogy "a kommunizmust mint örökséget kezelni tudjuk, az ismeretlen részét fel tudjuk tárni", a frakció kérte, jöjjön létre a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a kommunista örökséghez kapcsolódó jogszabálycsomag pedig még ebben a parlamenti ülésszakban készüljön el. "Azt kérték, hogy a kormány az ehhez szükséges feltételeket teremtse meg. Ezt természetesen vállaltam, és ezt el is fogjuk végezni" - mondta a miniszterelnök.

A bizottság feladata lesz - Lázár János tájékoztatása szerint -, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit, milyen felelősség terhel. Vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését.

Olvasóink írták

  • 1. panelnyugger 2012. március 19. 17:05
    „Orbánnak a nyolcvanas évek diktatúrájával szemben nem az a fő a kifogása, hogy az diktatúra volt
    hanem az, hogy nem Ő volt a diktátor”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles robbanószerkezeteket találtak egy pusztamonostori ház kertjében

Három casládi házat kellett kiüríteni Pusztamonostoron, ahol két világháborús robbanótest került elő… Tovább olvasom