Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Orbán: a magyar győztes nemzet

Sikeres két esztendőt tudhat maga mögött a kormány - mondta a miniszterelnök egy csütörtöki konferencián.

Orbán Viktor szerint az elmúlt ezer év azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet győztes nemzet, Magyarország győztes ország, és "az elmúlt két év kormányzása ennek a ténynek a nyílt bevallására épült". A miniszterelnök a kormánya elmúlt két évét értékelő csütörtöki budapesti konferencián közölte: szerinte sikeres két esztendőt tudhatnak maguk mögött, továbbá kitért arra is, hogy el kell utasítani az EU által javasolt válságkezelést, ám ezt a diplomácia "táncrendje" miatt úgy kell előadni, "mintha barátkozni szeretnénk".

Egyórás beszédében kiemelte: Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a magyarokat körülvevő népek történelméből sokkal logikusabban következett volna "a felszívódás, a beolvadás, a német vagy szláv világban való feloldódás" az ezer év során. A magyarok létezése azonban bizonyítéka annak, hogy ez egy győztes nemzet - mutatott rá Orbán Viktor a mások mellett miniszterek, állami vezetők, elemzők és a diplomáciai testület több tagja előtt elmondott beszédében.

Hangsúlyozta: éppen ezért szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a "csak a mát éljük túl logikával", a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel, és azzal a politikával, hogy "tanuljunk meg inkább kicsik lenni". "Állapotbeli kötelességnek" nevezte, hogy annak, aki politikai vezetői szerepet lát el, csak attól a ténytől, hogy ide született és hogy magyarnak született, bizonyos feladatokat el kell látnia, és ezek iránt alázattal kell viseltetnie.

A miniszterelnök szerint az elmúlt két év kormányzati munkáját ez az alázat jellemezte. Összegzése szerint sikeres két esztendőt tudhatnak maguk mögött, mert Magyarország képes volt arra, hogy stabilizálódjon, hogy "a lovakat visszarántsa a szakadék széléről". A stabilizációt úgy végezte el a kabinet, hogy közben ellentmondott egy "európai csábításnak", amely "a demokráciafeladás felé sodort volna bennünket" - mondta a 250-300 vendég előtt Orbán Viktor, aki szerint ez a csábítás abban állt, hogy Európa sok, válságba sodródott államot arra ösztökélt: lássa be, a stabilizálás a demokratikusan megválasztott vezetőkkel nem lehetséges, ezért technokrata vezetőket próbáltak országok élére állítani. Ehelyett "a magyar nép inkább egy kétharmadot dobott össze" - mondta.

A kormányfő az elmúlt két év eredményei között említette, hogy az államháztartás stabil lábakon áll - jövőre is 3 százalék alatt lesz a hiány -, valamint azt is, hogy új alkotmány született, amelynek megalkotásával "darázsfészekbe nyúltak".

A következő évekről szólva azt mondta: fel kell készülni a válság utáni világrendre úgy, hogy közben Magyarország továbbra is a transzatlanti katonai biztonsági rendszerhez, a közép-európai együttműködéshez és az európai gazdasági övezethez tartozzon.

Kijelentette ugyanakkor, hogy az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis csak ártana. A kormányfő szerint ehhez egy "bonyolult taktikai akciósorra" van szükség: "a saját utunkat kell járni", és ellen kell állni azoknak a nyomásoknak, amelyek a magyaroknak hátrányos intézkedéseket akarnak bevezetni az országban. Példaként említette az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot, valamint az energiaár-maximalizálás megszüntetésére érkezett kezdeményezést.

Hangsúlyozta azonban, hogy a diplomácia "táncrendje" miatt az elutasítást úgy kell előadni, "mintha egyébként barátkozni szeretnénk". "Ezek azok a politika művészetéhez tartozó mozdulatok, hogy majd a hét javaslatból kettőre-háromra - úgyis megcsináltuk már, csak ők nem vették részre - rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadjuk" - fejtette ki, megjegyezve, hogy ez egy bonyolult játék.

A miniszterelnök szerint az európai demokráciák is veszélybe fognak kerülni, mégpedig azért, mert kitört egy válság, amely olyan lépéseket követel meg, amelyeket az emberek nem akarnak elfogadni. Magyarországon azonban nem fog felborulni a társadalmi béke a kétharmados politikai többségnek köszönhetően - hangsúlyozta, majd ismét köszönetet mondott a januári Békemenet résztvevőinek.

A méltányos közteherviselésnek és a fegyelmezett pénzügyi gazdálkodásnak - vagyis a hiány és az államadósság csökkentésének - a fenntartása, megállapodás a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel - úgy, hogy közben Magyarország a pénzpiacokon marad -, és nyitás a keleti pénzpiacok felé is - ezek a válság utáni időszakra felkészülés lépései a miniszterelnök szerint.

Orbán Viktor azt is mondta: nem szabad visszarettenni - a kritikák ellenére sem - a családi és az arányos adórendszer kombinálásától. A szükséges minimálbér-emeléssel párhuzamosan pedig csökkenteni kell a tb-járulékokat - jelezte.

Az előttünk álló két évben befejezzük azt a munkát, hogy a jóléti állam helyett munkaalapú állam alakuljon ki - közölte a kormányfő, aki szavai végén felsorolta a versenyelőnyhöz szerinte szükséges lépéseket: a költségvetést "pozitívba kell fordítani", 50 százalék alá kell csökkenteni az államadósság szintjét - négyévente szerinte legalább 10-14 százalékkal lehet lefaragni belőle -, újra kell iparosítani az országot, meg kell teremteni az ország energiafüggetlenségét, fejleszteni kell az atomenergia-termelést, célként kell meghatározni a teljes foglalkoztatottságot, meg kell fordítani a demográfiai trendet, és "haza kell hívni a tehetségeinket".

Beszédét azzal zárta, hogy a Magyarországra jellemző, civilizációs értelemben vett kulturális homogenitás nagy érték lesz a jövőben, vagyis az a tény, hogy Magyarországon nem fenyeget különböző világértelmezésű embercsoportok közötti összeütközés. Ezért minden bevándorlással, befogadással összefüggő kérdést nagy körültekintéssel kell kezelni - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Linka11 2012. június 01. 13:35
  „Ilyen mélyről még senki sem kiáltotta ki ,hogy a csúcson vagyunk ! A mi győzelmeink máshol vereségnek számítanak.
  Ezen az alapon ,valóban igaz" SÍRNI CSAK A GYŐZTESNEK SZABAD " !”
 • 37. X_Y 2012. június 01. 13:02
  „Most például lassan teljesen legyőzitek az eurót... :))))”
 • 36. dondongó 2012. június 01. 10:36
  „Szegény Magyarország.:(”
 • 35. csonakos 2012. június 01. 10:12
  „Történlemből egyes! :(”
 • 34. szatyi 2012. június 01. 10:03
  „"...az elmúlt ezer év azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet győztes nemzet, Magyarország győztes ország..."

  Tanult ez az ember -egyáltalán- magyar történelmet?”
 • 33. Kisg 2012. június 01. 09:36
  „http://www.facebook.com/photo.php?fbid=370641186321122&set=a.287593577959217.96384.287487971303111&type=1&theater

  :-D”
 • 32. TrombiFrédi 2012. június 01. 09:23
  „Lehet, hogy az, csak a nyereménnyel, illetve annak beváltásával akadtak, illetve akadnak problémák!”
 • 31. GAgyi 2012. június 01. 08:21
  „hatalmas siker!
  óriási siker!”
 • 30. Dr.Tonyk 2012. június 01. 08:09
  „Nagy a baj! Valaki küldje már ki valamilyen okkal "külföldi munkalátogatásra" egy hónapra (Graz).”
 • 29. Horthyszobor 2012. június 01. 08:06
  „A sorok között mást olvasok ki... Valakinek mar szólni kellene, hogy a vég egy lépés. Aki meg fel merne lepni azt rabositjak.”
 • 28. info 2012. június 01. 07:34
  „???????”
 • 27. saturnus 2012. június 01. 07:33
  „Elgurult a rózsaszín gyógyszere.”
 • 26. zehn 2012. június 01. 06:58
  „Ok. Sorolom is a nagy győzedelmeket: Tatárok elleni fényes diadal, Muhi csata,Mohács, évszázadokon keresztül megszállva tartjuk Törökországot és Ausztriát,1848 Szabadságharc,első világháború,második világháború. Harmadik világháború: Orbán Viktor előbb megleckézteti a világ többi részét, majd miután jedi lovaggá ütik, megválasztják az univerzum örökös uralkodójává.”
 • 25. X_Y 2012. június 01. 05:18
  „Ja, győztes: megnyerte az első és második világháborút, után is 40 évig győztes oldalon állt, hozzátok emigrálnak a svéd és norvég orvosok, tőletek kér kölcsön az IMF meg az EU, és sok hasonló győzelem....

  Droidország.”
 • 24. Ebgondolat 2012. május 31. 22:04
  „Orbán azt mondja, hogy "az elmúlt ezer év azt bizonyítja, hogy a magyar győztes nemzet"
  Mostmár semmi kétségem, hogy egy buggyant alak vezeti az országot!”
 • 23. gubanc 2012. május 31. 21:57
  „A csókos sajtó miért nem számol be arról, hogy mult szombaton Debrecenben a Loki stadionjában tízezer ember KIFÜTYÜLTE!
  http://www.haon.hu/spontan-fujolas-tizezer-embertol-kapott-hideget-meleget-a-kosa-es-orban/1995648”
 • 22. Makoiner 2012. május 31. 21:55
  „Sikertelen két esztendőt tudhat maga mögött a kormány. OV beszédéből ugyanis ezt a következtetést lehet csak levonni. A semmit ,,járta körbe" egy órán keresztül. Nem konkrét sikereket, eredményeket, pozitív mutató-számokat sorolt fel - mert azok gyakorlatilag nincsenek -, hanem filozofált.
  Először is a hallgatóságot ,,puhította" meg: ,, A magyar nemzet definíció-szerűen győztes nemzet" Ettől azután mindenki egyből rózsaszínben látta a világot ...
  Siker az, hogy magyarok vagyunk, hogy vagyunk! Siker az, hogy a kormány alázatos volt, s ,,a lovakat visszarántotta a szakadék széléről". Siker az, hogy a kormány ,,ellentmondott egy európai csábításnak"! ... stb. stb. ...

  Karinthy Frigyes: A rossz tanuló felel”
 • 21. kalkutta 2012. május 31. 21:50
  „Azannya! Hogy én nem vettem észre!”
 • 20. tzs_szeged 2012. május 31. 20:52
  „"Sikeres két esztendőt tudhat maga mögött a kormány"

  Rendben, elhiszem. Kár, hogy ezt nem mondhatjuk el hazánkról is.”
 • 19. Egyolvasó 2012. május 31. 20:42
  „"....a magyar győztes nemzet "
  Főleg a politikai elit és holdudvara, plusz még hozzájuk csatlakoznak azon honfitársaink akiknek az egykulcsos adóval és más könnyítéssel segítette kormányunk és az a bizonyos 2/3-d”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószeres akció a fővárosban - több embert elfogtak

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője nem kommentálva az MTI értesülését. Tovább olvasom