Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Orbán: a reklámokat ki kell tiltani a politikai életből

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz, hogy tiltsák ki a tévé-, rádió- és óriásplakát-reklámokat a politikai kampányokból - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Index internetes portálon pénteken megjelent interjúban.
"Itt a lélektani pillanat, hogy egy új szabályt vezessünk be: a reklámokat ki kell tiltani a politikai életből" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

Orbán Viktor szerint 2006-ban megtanulták az emberek, hogy a reklám nem a tájékoztatást szolgálja, hanem manipulációs eszköz, és valójában csőbe húzzák vele a szavazókat.

Ezért javaslom - folytatta- , hogy a tévé-, rádió-, óriásplakát-reklámokat a jövőben tiltsuk ki a politikai kampányokból. Mint mondta, van erre európai példa.

Arra a kérdésre, van-e már konkrét tervezet az elgondolásról, Orbán Viktor közölte: szeretnének benyújtani egy törvényjavaslatot. A pártelnök azt mondta: reméli, hogy a parlamenti vitában egyetértés alakul ki. Úgy fogalmazott: "mindenki torkig van azzal, hogy a politika túl sokba kerül, sokan felesleges pénzkidobásnak tekintik, időnként okkal, a reklámok pedig idegesítőek, és ráadásul legutóbb még csapdát is állítottak velük".

Orbán Viktor arról is beszélt: itt az ideje értelmes vitát kezdeni arról, hogy mi állta ki az idők próbáját, s mi nem. "Tény, hogy a magyar demokrácia nem tudta megvédeni magát a demokratikus szabályokat tervszerűen kijátszók ellen, nem tudta megvédeni magát a közvélemény sem a politikai hazugságokkal szemben" - indokolta a kezdeményezést a politikus.

Orbán a népszavazásról

A Fidesz elnöke szerint új szabályok kellenek a népszavazásra, de a köztársasági elnök hatáskörét is érdemes újragondolni, míg parlament létszámának csökkentése inkább erősítené, mint gyengítené a népképviseletet. Elmondta: javasolták a költségvetési tanács létrehozását és a miniszterek személyes felelősségét előíró szabályozást is.

Az ellenzéki politikus elmondta: a népszavazás nem azt jelenti, hogy nem lehet reformokat bevezetni, hanem azt, hogy senkinek sincs joga az emberek megkérdezése nélkül és az emberek ellenére reformokat bevezetni. "Úgy nem működik a dolog, ahogy a kommunista rendszer örökségeként itt maradt szocialista reflexek diktálják. Ez a politika legyengíti Magyarországot" - mondta Orbán Viktor.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta az MSZP a több biztosítós egészségügyi modellt

Tovább olvasom