Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: alkotmányos garancia kell a családoknak

Orbán Viktor miniszterelnök szerint alkotmányos garanciát kell adni a családoknak arra, hogy mindig lesz olyan jövedelem, amihez az állam nem nyúlhat hozzá. A miniszterelnök leszögezte: a kormány garantálni fogja, hogy aki a magánból visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, azt nem érheti veszteség.

A kormányfő hétfőn a parlamentben a második akciótervet ismertető beszédére adott ellenzéki felszólalásokra reagálva leszögezte: a személyi jövedelemadó-rendszer átalakításánál többre vállalkoznak, mint a családi adókedvezmény megadása. A jövőben az állam a gyermekek eltartásához szükséges bizonyos jövedelmeket nem adóztatja meg, azaz ezt a pénzt nem veszi el az emberektől - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor közölte: az új adórendszerrel mindenki jó jár, azzal senki sem jár rosszabbul.

A válságadó kapcsán aláhúzta, hogy az nem piacszabályozási eszköz; változtatni kell komoly szabályozási kérdéseken is, de azt nem ezzel adóval akarják megoldani.

Az adócsökkentés kapcsán a miniszterelnök kitért arra is, szólnak érvek a radikális járulékcsökkentés mellett a gazdasági növekedés beindítás érdekében, de a kormány azt nem tudja egyszerre meglépni az adócsökkentéssel.

Úgy fogalmazott: ha az országot nem adósították volna el "nyakig", ha nem lopták volna ki a "szemét" is, akkor lehetne a kettőt együtt meglépni. Először a gazdaság lelkének, a tisztességnek, a méltányosságnak, a fair versenynek szabályait kell helyreállítani - vélekedett a kormányfő, aki szerint ezért kell először az adórendszert átalakítani.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a válságadó terhét az érintett szektorok tovább hárítják majd az emberekre, úgy reagált: a bankadóból származó terheket sem tudták a pénzintézetek áthárítani az emberekre. Majd lesznek kísérletek az áthárításra - ismerte el Orbán Viktor -, de nem lehet onnan kezdeni egy gazdaság átépítését, hogy bele sem vágnak az intézkedésbe.

Közölte: szűkíteni fogják az áthárítás lehetőségét, konzultáltak a versenyhivatallal, számítanak a fogyasztóvédelemre. "Leeresztett kézzel, berezelve, eleve vereségre ítélve magunkat nem érdemes csatába menni" - fogalmazott.

Példátlanul nagy arányú adókat vetünk ki - hangsúlyozta. Mint mondta, amit a kormány most tesz, az az európai gazdaságpolitikában nem mindennapos esemény. Orbán Viktor leszögezte, a kormány ezt a vitát meg tudja majd nyerni a nemzetközi fórumokon, bár, mint mondta, ez nem lesz könnyű.

A kormányfő elismerte, hogy a válságadó bevezetése rossz üzenet a nemzetközi befektetőknek, mert - fogalmazott -, ki szeretne létrehozni befektetéseket egy országban, ahol váratlanul válságadót lehet a nyakukba tenni. Szerinte még ezzel a rossz üzenettel együtt is érdemes volt belevágni az intézkedésbe. Hangsúlyozta: a befektetőket meg kell nyugtatni, hogy ezt az adót három évre vezetik be; ez alatt a három év alatt az ország képes lesz a 4-6 százalékos gazdasági növekedésre, úgy, hogy közben meg fog felelni az unió általános pénzügyi elvárásainak.

A miniszterelnökök leszögezte: a kormány elvetette a magánnyugdíjpénztárak államosításának tervét. Senkit sem kényszerítenek arra, hogy elhagyja a magánnyugdíjrendszert, de felhívják annak kockázataira a figyelmet - jegyezte meg. Szerinte hiába vitték be az embereket erőszakkal a rendszerbe, erővel nem lehet kihozni őket, e helyett az emberek józan eszére kell apellálni.

A kormányfő azt mondta: a magyar nyugdíjasok mai helyzete nem teszi lehetővé, hogy a kötelező állami nyugdíjjárulékból akár egyetlen forintot is magán befektetéseknek utaljanak át. "Minden forintra szüksége van Magyarországnak ahhoz, hogy ki tudjuk fizetni a nyugdíjakat" - fogalmazott.

Most mindenki dönthet majd a saját pénzéről - közölte, hozzátéve: aki úgy dönt, hogy visszalép a magánból az állami rendszerbe, azt nem érheti veszteség; ezt garantálni fogja a kormány.

Arra az ellenzéki kritikára, hogy a kormány nem egyeztet a parlament elé kerülő javaslatokról, a miniszterelnök úgy válaszolt: a kormányon a kormányprogramot kell számon kérni, azt, amelyre választási program formájában a választók szavaztak; a legfontosabb egyeztetés a két választáson már megtörtént.

Megjegyezte: az irányról, a szándékról nem tudnak vitatkozni, de bizonyos részkérdésekről, időlebontásról igen.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár a kormány szerint vissza kell szereznie Magyarországnak a gazdasági önrendelkezését, ezt csak az Európai Unió kereten belül lehet megtenni. "Magyarországnak az az érdeke, hogy belül legyen az Európai Unión", és az unió által kínált gazdasági lehetőségeket próbálja meg a legjobban kihasználni - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a kormány most arra tesz kísérletet, hogy letérjen az eddigi 20 év útjáról, amelyben mindig a megszorítás volt a megoldás a problémákra. Orbán Viktor azt kérte az ellenzéki frakciók képviselőitől: próbálják meg elképzelni, hogy lehet másként is, és ebben a kísérletben "szurkoljanak" a kormánynak.

Orbán: magánérdek-mentessé kell tenni az államot

Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot - jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben a második akcióterv lépéseit ismertetve.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában közölte azt is: megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében; tárgyalások indulnak a kormány és az önkormányzatok között a közszolgáltatásokról; bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban.

Orbán Viktor beszédét arra a meggyőződésére építette, amely szerint az államot magánérdekmentes szférává kell tenni, ugyanis az "állam piacosítása egy öngyilkos modell, amely a végén megsemmisíti az állam lényegét, a közérdek képviseletét".

Mint mondta, a második akcióterv három aktuális kérdéskörben fogalmazza meg a közérdek érvényesítését: a közterhek arányos elosztásában, a munkahelyek teremtésében és megőrzésében, valamint az értelmetlen bürokráciával és a rossz szabályokkal szemben.

Az intézkedésekre áttérve, az újabb válságadóról szólva leszögezte: az átmeneti időre szól, arányos, nem okoz működési terheket a szektornak, és nem veszélyezteti a munkahelyeket.

Orbán Viktor: Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét. Fotó: MTI
Orbán Viktor: Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét.
Fotó: MTI


A kormányfő szerint úgy tisztességes, igazságos, ésszerű, hogy a válság második szakászában azok vállaljanak többletterheket, akik eddig mentesültek az áldozatvállalás alól, azok viseljenek nagyobb részt a terhekből, akik jelentős profittal rendelkeznek.

A távközlési és energiacégeket, illetve a kereskedelmi láncokat sújtó adóról azt mondta, az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel. Közölte, négy nappal a választások második fordulója után, április 29-én az akkor leköszönő kormány olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel az állam 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből.

Hangsúlyozta, nem hanyagolhatják el az oktatás, az egészségügy, általában a közszolgáltatások ésszerű átalakítását. Ezzel kapcsolatban bejelentette, a közeli napokban tárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról.

Orbán Viktor szerint az államot, az állam működését is meg kell tisztítani a magánérdektől. Ezért tarthatatlan az úgynevezett PPP-rendszer - mutatott rá, majd megismételte: felülvizsgálják a PPP-beruházásokat, azonnal felfüggesztik a szerződéskötéseket.

Tipikus példája a magánérdek "agresszív térnyerésének a közérdek kárára" a magánnyugdíjpénztárak esete - folytatta, hangsúlyozva: az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, de ezt csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kabinet; "ezért lehetőséget adunk a visszalépésre az állami nyugdíjpénztárba, és aki visszalép, annak az állam garantálja, hogy nem éri veszteség".

Kijelentette, az állami nyugdíj az egyetlen, amely garantálni képes mindenki számára az értékállóságot. Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot - tette hozzá Orbán Viktor, hozzáfűzve: nem lehet erőszakkal kényszeríteni, hogy bárki "feltegye megtakarított pénzét egy rulettasztalra".

Ki kell söpörni a magánérdeket az állami vállalatok világából is - mondta -, a magyaroknak ugyanis elegük van abból, hogy ezeket a vállalatokat "bűnözők szállják meg". Első lépésként közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát. Ez szerinte egyszerre teszi lehetővé a közérdek erősebb érvényesítését és a kisebb bürokrácia révén az azonnali költségmegtakarítást is ezeknél a hatalmas állami, önkormányzati cégeknél.

A kormányfő szólt arról is: az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni, ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénz maradhat a kasszában.

Bejelentette, 2011 első napjától arányos adózást vezetnek be, kiszámíthatóvá és mindenki számára átláthatóvá teszik az adózást. Szavai szerint aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, az kevesebb adót fizet. "Mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be, ugyanakkor ezzel az adózással mindenki arányosan részt vállal a terhekből" - jegyezte meg.

Orbán Viktor: A kormány támogatja az előtakarékosságot.
Orbán Viktor: A kormány támogatja az előtakarékosságot.
Fotó: MTI


A második akciótervnek több pontja is érinti a munkahelymegőrzést és -teremtést.

Ezek között beszélt Orbán Viktor arról, hogy megállapodást írnak alá a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, "duális" szakképzési rendszer bevezetését indítja meg az országban.

Megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében. Ha valaki 8 óra helyett kétszer 4 órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak.

Bevezetik továbbá a Széchenyi-kártyát az agráriumban, lehetővé teszik a helyi termelői piacok megnyitását, és forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.

Közölte: eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millióról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma, 30 százalékkal az adatlapok hossza, és 2011 végére megteremtik a papírmentes pályázás lehetőségét.

Az előtakarékosságot a jelenlegi 8 helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik.

"Aki mulat, annak fizetnie is kell, mennél többet mulat, annál többet kell fizetnie, és a közterhekből mindenkinek, aki erre fizikailag képes, ki kell vennie a részét" - zárta szavait Orbán Viktor.

Az LMP reagálása

A kormányfő által bejelentett célok között vannak olyanok, amelyeket az LMP helyesnek és támogathatónak tart, a párt számára a tervezett eszközök jelentik a problémát - reagált a miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalására Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője viszontválaszában azt mondta, számukra a közérdek azt diktálná, hogy a kormány ilyen léptékű változásokat társadalmi és közigazgatási egyeztetések, illetve hatástanulmányok elkészítése után nyújtson be.

Példaként említette, hogy a telekommunikációs szektorra differenciálás nélkül kivetett válságadó, számos hazai, éves szinten ötvenmillió forint alatti árbevételű kis- és középvállalkozást tehet tönkre.

Közölte, hogy a kormányfő által vázolt diagnózisban egyetértenek, mert jelenleg a nagy multinacionális cégek a GDP több mint 46 százalékát állítják elő, miközben a társasági adóbefizetéseknek 38 százalékát produkálják. Megjegyezte, hogy ma a hazai szektor 25 százalékkal többet adózik, mint ez a vállalati szektor.

Schiffer András közölte, hogy évente 4.500 milliárd forint vándorol ki az országból tanácsadói díjak, polcpénzek és hasonlók miatt.

Kijelentette, hogy a válságadók viszont nem hozzák létre a versenysemlegességet ezekben a szektorokban és nem szabnak gátat az adózatlan jövedelmek kiáramlásának.

Helyesnek nevezte, hogy a PPP-programokat a kormány fel akarja számolni, de mint mondta, emlékei szerint ez a módszer az első Orbán-kormány alatt "honosodott meg".

A frakcióvezető azzal egyetértett, hogy hosszú távon fel akarják számolni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, de azt mondta, hogy a módszer alkotmányossági aggályokat vet fel. A legnagyobb problémának ennek ellenére azt nevezte, hogy a kormány akcióterveiből kirajzolódó gazdaságpolitikai vízió azt mutatja, hogy radikális járulékcsökkentés nélkül hajtanak végre tetemes jövedelemátcsoportosítást, a szegényebbek kárára, a leggazdagabbak előnyére.

Kijelentette, hogy a válságadókat a kormányoldal azért kívánja bevezetni, hogy azt a "3-400 milliárdos lyukat betömködjék", amelyeket az adópolitikai lépéseikkel ütöttek. "Ez pénzbehajtás, nem reform, egyszerűen csak pénzbeszedés" - jelentette ki.

Leszögezte, hogy bizonyos piacokon meg kell törni a nagy cégek túlhatalmát. Szavai szerint ezt nem különadókkal, hanem erős piacszabályozással és közigazgatással lehet megtenni.

Hangsúlyozta: az akciótervek mellé egy hatékony antikorrupciós csomagot is készíteni kellene.

A KDNP reagálása

Aki többet keres a magyar piacon, az vállaljon nagyobb részt a közös terhekből is - reagált a miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalására a KDNP frakcióvezetője.

Harrach Péter úgy fogalmazott, hogy van olyan kultúra, ahol léteznek szent tehenek. Hozzátette, hogy Európában nem négylábú szent tehenek, hanem védett intézmények és védett személyek vannak. Szavai szerint ez a védettség viszont nem felel meg az igazságosság követelményeinek, mert az az arányosság szempontját igényelni.

A frakcióvezető a következményekkel szembeni egyfajta védettségnek nevezte, hogy elsősorban a szolgáltató és nem a termelő szektor adózik.

A családi adózásról azt mondta, hogy az első Orbán-kormány alatt létezett adókedvezmény, amely kiegészült az otthonteremtési támogatással. Szavai szerint ez a támogatási forma elősegítette a munkavállalási kedvet és a gyermekvállalási hajlandóságot is. Hozzátette, hogy emellett mindenkinek járt családi pótlék és a nehéz anyagi helyzetben lévők kiegészítő családi pótlékot is kaptak.

Harrach Péter azt mondta, hogy a Gyurcsány-kormány gyakorlatilag "egyszínűvé tette ezt a támogatási rendszert" egyedül a családi pótlékot őrizte meg, "ami segélyszerű juttatás". Szavai szerint a másik kettő eltörlésének súlyos társadalmi következményei lettek, egyrészt "a megélhetési gyermekvállalást segítette elő, másrészt a munka leértékelését".

Véleménye szerint a kormány az adóalap csökkentésével kívánja megváltoztatni ezt a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy nem családi adókedvezményről beszélt, mert az államnak nincs köze a gyermeknevelés költségeihez és ezért nem is adóztatja meg azt.

A Jobbik reagálása

A Jobbik egyetért a PPP-programok leállításával, valamint az energiaszektor 70 milliárd forintos megterhelésével, a magánnyugdíjpénztárakat azonban szerintük államosítani kellene.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalására válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: a kormányfő beszédében támogatható javaslatokat hallottak, de szerinte sok a bizonytalanság és a kérdőjel is.

Kiemelte: a PPP-programok leállításával egyetértenek, "az egy szélhámosság".

Hangsúlyozta azt is, az energiaszektor 70 milliárd forintos megterhelését fontos lépésnek tartja a Jobbik.

Vona Gábor szerint felmerülhet az, hogy a telekommunikációs szektor 61 milliárd forintos válságadóját a lakosságra terhelik.

Hozzátette: pártja azt javasolja, hogy a válságadóból az internetszolgáltatást vegye ki a kormány.

Kijelentette: a Jobbik konkrét biztosítékot akar látni arra, hogy a kereskedelmi szektor nem terheli rá a válságadót a beszállítókra. Mint mondta, pártja azt javasolja, hogy a kereskedelmi szektorban a profit kivitelére száz százalékos különadót vessen ki az állam.

Vona Gábor felhívta a figyelmet arra, a Jobbik már januárban azt javasolta, hogy az állam nyúljon hozzá a magán-nyugdíjpénztári szektorhoz, úgy, hogy államosítja azt.

A Jobbik politikusa szólt a kormányzati kommunikációról is, ami szerinte bizonytalanságot ébreszt az emberekben.

Az MSZP reagálása

Mesterházy Attila szerint olyan államra van szükség, ami a közérdeket szolgálja, de szavai szerint nem az a közérdek, amit a kormányfő vagy a pártja annak minősít.

Véleménye szerint nem közérdek az, ha a kisebb keresetűeket sújtó adórendszert vezet be a kormány, még akkor sem, ha ezt családi adózásnak hívják.

Az MSZP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra: 2008-ban a Fidesz még arról beszélt, hogy az energiaszektort terhelő különadó rossz üzenet a befektetőknek.

Közölte: az sem tűnik neki egyértelmű közérdeknek, hogy ha egy szektoron belül vannak kiváltságosak, akiknek kevesebbet kell fizetniük azért, mert "ideológiailag esetleg a tulajdonosai közelebb állnak" a kormányhoz.

Mesterházy Attila szerint az egykulcsos adó nem lehet igazságos, "hiszen az nem arányos, ha csak a gazdagok járnak jól egy adórendszer átalakításával".

Felhívta a figyelmet arra, hogy majdnem hárommillió állampolgárnak kötelező volt a magánnyugdíjpénztárba való belépés.

Az ellenzéki politikus feltette a kérdést: mi lesz azokkal a családokkal, ahol egészségügyi okai vannak annak, hogy nem tudnak gyereket vállalni?

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. gyorgyo 2010. október 20. 19:24
  „30. csak_pontosan 2010.10.18. 17:57

  Azt hiszem, Téged bevittek az erdőbe... és sajnos hagytad magad elkábítani.
  Valóban kukachuszár és a többi nyugdíjpénztár-tag befizetett magánnyugdíjpénztári tagdíját tartja vissza a kormány, és nem a kötelező állami nyugdíjjárulékból utalgat pluszt a többi nyugdíjas pénzéből.
  A kötelező - ahogy Te írod- állami nyugdíjjárulék jelenleg 9,5%, ezt azoktól vonják, akik jelenleg az állami nyugdíjrendszerben vannak.
  A magánnyugdíjpénztár tagjaitól az állami nyugdíjalapba jelenleg 1,5%, a magánnyugdíjpénztárakba 8% megy, illetve ment eddig. Nos, ezt a 8%-ot tartja vissza jogtalanul a kormány, és veszi el a befektetési lehetőségtől, és teszi a feneketlen közösbe, ahol nincs nevesítve. Vajon az így elvesztett hozamért ki kárpótolja kukachuszárt és a többi nyugdjpénzári tagot? Te mit szólnál, ha a saját magad által választott befektetésedből a kormány egyszer csak magához vonná a befizetéseidet azzal a kamu dumával, hogy majd ő vigyáz rá, ő jobban tudja, mi jó Neked? Mégpedig úgy, ahogy Te idézed, hogy "erővel nem lehet kihozni őket, e helyett az emberek józan eszére kell apellálni...." na ja.. mégpedig úgy, hogy a befizetéseik visszatartásával kényszerítjük őket vissza az állami nyugdíjrendszerbe! Vagyis a józan eszükre apellálva, erővel hozzuk ki őket. Látod, az idézeted meg is adja a választ a módszerre, és a hogyanra, csak figyelmesen kell olvasni, nem pedig gondolkodás nélkül benyelni a nagy Ő dumáját. :-)
  Sajnállak, és mindazokat, akik hagyják magukat megvezetni. Persze, lehet, h. Neked ez így természetes, mert ha a nagy Ő azt mondta, akkor az úgy is van... :-)”
 • 39. jozko 2010. október 19. 17:25
  „Hát adjatok nekik!

  /Mármint a családoknak.../”
 • 38. Csirén 2010. október 19. 08:53
  „Alkotmány? Törvényesség? Na ez az amit nagy ívben lesz.r, oszt jónapot.

  34. Nem teszi el, hanem betömi az éhes fidesz szájakat, s épír bivalyba..nádon egy újabb fociakadémiát, mert már csak a gyerekekt tapsolnak neki felállva. ( mert nincs szék.)
  Lásd: a professzorok Batthyány körében tartott beszédének a tetszésindexe. ( hogy csodálkozott, hogy elmaradt a taps. S. F.vajon hol volt?)”
 • 37. cyt 2010. október 19. 08:30
  „620829 - ha te "cegtulajkent" csak a nyeresegben vagy erdekelt, akkor te NYUGATON siha a budos eletben nem lettel volna cegtulaj, vagy meg ezutan sem lehetnel eletkepes cegtulaj. Ennyit a nagyon "okos" megszolalashoz. Azok, akik ennyire szemellenzosen es egyoldaluan latjak a penzvilagot, azok valoban romlasba tudjak vinni a tersadalmakat.”
 • 36. fles2 2010. október 19. 08:29
  „Hétfőn a TV2 Mokka adásában Lázár János azt mondta az emberektől kölcsön veszik a Magánnyugdíj pénztárba befizetett pénzt.
  1.kérdezzen meg ,hogy kölcsön adom-e!
  2.Ha kölcsön adom milyen feltételekkel!
  3.megint megszívtuk Mi polgárok :((”
 • 35. mauglii 2010. október 18. 19:41
  „Az én mostani pénzem arra kell, hogy a nagyszüleim kapjanak nyugdíjat, vagy nem?”
 • 34. mauglii 2010. október 18. 19:40
  „Ja és gondolom az én nyugdíjam majd attól függ, hogy azok, akik akkor dolgoznak befizetik-e a nyugdíjjárulékot.
  Vagy tévedek?
  Vagy a Viktor elteszi nekem télire a kamrába?”
 • 33. mauglii 2010. október 18. 19:34
  „Neeeem!
  Nem a FIDESZ!
  Illetve nem CSAK a FIDESZ!
  Az össze mocsodék amelyik minket "SZOLGÁL" elvileg!
  De ugye moonka - Te kis okos - nem gondolod, hogy Viktor ( és a többi FIDESZ fiú) bármi jóból is kimaradt.
  Ennyire Te sem lehetsz naiv.
  És ugye még nem Ő Orbán Messiás Viktor, aki majd megváltja a világot? :)

  A vitához érdemes higgadtnak maradni ...... :)”
 • 32. moonka 2010. október 18. 18:18
  „13. mauglii 2010.10.18. 16:16 <moderálva> Azt ne mons hogy a fidesz adta el az országot!!!”
 • 31. 620829 2010. október 18. 18:15
  „Nos--én cégtulajként csak a nyerségemben vagyok érdekelt-ha engem is érintene a szivatása---annyi embert rúgnék ki-hogy a pénzem meglegyen ennyi.....a multik sem hülyék-majd ingyen fogják a pénzüket forgatni...persze---tőkésként a nyereségem érdekel---ne hogy már csak úgy elvegyék-milyen jogon???”
 • 30. csak_pontosan 2010. október 18. 17:57
  „25. kukachuszar 2010.10.18. 17:30 - végig kellett volna hallgatni a reagálást, akkor nem kérdezed: " Milyen jogon nyúl az én befizetett magánnyugdíjamhoz? "

  "Senkit sem kényszerítenek arra, hogy elhagyja a magánnyugdíjrendszert, de felhívják annak kockázataira a figyelmet - jegyezte meg. Szerinte hiába vitték be az embereket erőszakkal a rendszerbe, erővel nem lehet kihozni őket, e helyett az emberek józan eszére kell apellálni.

  A kormányfő azt mondta: a magyar nyugdíjasok mai helyzete nem teszi lehetővé, hogy a kötelező állami nyugdíjjárulékból akár egyetlen forintot is magán befektetéseknek utaljanak át."

  Tetszik érteni? Megszünt az állami plusszutalás, a többi nyugdíjas pénzéből!”
 • 29. történész 2010. október 18. 17:38
  „Szerintem ha a parlamentet -ami jelenleg értelmetlen dolog- bezárnánk sok száz milliárdot megtakaríthatnánk,beleértem a báb képviselők költségtérítését,tisztelet díját. A képviselőkre majd egy többpártrendszerben működő demokráciában lenne talán szükség. Menjenek most el munkanélkülire, vagy...hova.
  Nem csinálnak semmit, értelmetlen és tisztességtelen a fizetés azért,hogy elmondják egyet értek XY etárs okos mondatával, meg szép stílusú b...”
 • 28. KolompárRómeó 2010. október 18. 17:36
  „25. hozzászólás kukachuszar 2010.10.18. 17:30

  "Neked igazságos az hogy ugyan olyan százalékban adózik egy bruttó 400 ezret kereső mint az aki bruttó 100-at?"

  Miért? Aki 4szer annyit keres, az 4szer annyit adózik.”
 • 27. KolompárRómeó 2010. október 18. 17:34
  „"a bankadóból származó terheket sem tudták a pénzintézetek áthárítani az emberekre"

  Ó, dehogynem. A CIB pár hónap alatt felére csökkentette a látra szóló betéti kamatot és 50%-kal emelte a pénzkivétel díját. Szóval miről is van szó?”
 • 26. cyt 2010. október 18. 17:34
  „Na vegre, talan elkezdodik mar valami komolyabb dolog is kishazankban. Azt persze ertem, hogy egyeseknek sok dolog most nem tetszik (de bezzeg eddig tetszett nekik), de bizony ok vannak a kevesebben; sokkal kevesebben. Persze lehet, hogy nekik nagyobb a hangjuk, meg a media tamogatasuk, de hat majd "nyugtaval kell dicserni a napot"; majd meglatjuk, hol all majd az orszag 3 ev mulva. Persze addig meg sokat kell dolgozni is, meg tepni a szankat itt a forumon is, de semmit nem adnak ingyen. Szoval, vegre elkezdodik valami komolyabb dolog is kishazankban. Talan az unokaimnak mar jobb lesz ....”
 • 25. kukachuszar 2010. október 18. 17:30
  „24. hozzászólás Kazikázmér 2010.10.18. 17:17

  Kiváncsi vagyok hogy jövő tavasszal is ez lesz e a véleményed mikor már a pénztárcádon érzed a változás szelét.
  Neked igazságos az hogy ugyan olyan százalékban adózik egy bruttó 400 ezret kereső mint az aki bruttó 100-at? Szerinted ki jár jól az egykulcsos családi adózással?
  Milyen jogon nyúl az én befizetett magánnyugdíjamhoz? Hisz az köztem és egy másik fél között köttetett magánszerződés!
  Hirtelen miért lett jó megoldás a különadó bevezetése ha 2008-ban ellenzékben ellenezték?
  Miért jó a nyereséges volánt összevonni a veszteséges MÁV-al?
  Mivel lesz jobb ha VPOP összeolvaszd az APEHel?
  5% elbocsájtásba ki fog beleesni?”
 • 24. Kazikázmér 2010. október 18. 17:17
  „23. hozzászólás kukachuszar 2010.10.18. 17:10
  Ebben az országban nem lesz sztrájk ilyen dolgok miatt! Hisz a nyugdíjkorhatárt is mosolyogva emelhette az előző kormány, egy pisszenést sem hallottam a szakszervezetek, vagy közalkalmazotti tanácsok képviselőitől ellene! Nem hinném, hogy tojásdobálásra kellene biztatni, akkor amikor pont egy-két eddig tabuként kezelt csoportot kíván megadóztatni a kormány, meg amikor pont el akarja ismerni a gyermeknevelés terheit! Hol állnak még ők attól, hogy úgy tekintsen rájuk a többség, mint Demszky-re, vagy Gyurcsány Ferencre! AZt még várhatod!”
 • 23. kukachuszar 2010. október 18. 17:10
  „" a kormányon a kormányprogramot kell számon kérni, azt, amelyre választási program formájában a választók szavaztak; a legfontosabb egyeztetés a két választáson már megtörtént."

  Nem is volt választási programja, miről beszél?

  "Mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be, ugyanakkor ezzel az adózással mindenki arányosan részt vállal a terhekből"

  Ez neki az arányosság?

  Várom azt az első állami ünnepet ahol tojások, füttyszó, zavarja meg a beszédeket.
  Mikor lesz sztrájk?”
 • 22. amurvadász 2010. október 18. 17:05
  „Már nagyon itt volt az ideje meghozni ezeket a döntéseket.”
 • 21. tarkan 2010. október 18. 17:05
  „Félelmetes!!!Igy összegezném a látottakat,hallottakat..ha nem a mi bőrünkről volna szó...de sajna mi leszünk azok akik megint "megreformálva"leszünk és ez bizony,idézek:-Fájni fog..de nagyon...ne legyen igazam(((!!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Századvég felmérése szerint a kormány jól kezelte a helyzetet

A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom majd kilenctizede úgy véli, hogy a kormány jól (50… Tovább olvasom